Непрозоре будівництво «Прозорого» офісу

Непрозоре будівництво «Прозорого» офісу

\"НепрозореНа Житомирщині прокуратура оскаржила незаконну процедуру тендерних закупівель на суму майже 30 млн. грн. Про це 26 липня повідомила прес-служба Прокуратури Житомирської області на своїй офіційній сторінці.
«Прокуратура Житомирської області продовжує принципово реагувати на факти порушення вимог чинного законодавства у бюджетній сфері, зокрема, під час проведення конкурсних торгів.
Так, за позовом Новоград-Волинської місцевої прокуратури в інтересах держави, судом визнано недійсним рішення тендерного комітету Департаменту праці та соцзахисту населення Новоград-Волинської міськради про визнання переможцем будівельну виробничу компанію та укладений між ними договір про виконання підрядних робіт.
Йдеться про те, що у грудні 2017 року рішенням тендерного комітету Департаменту будівельну компанію визнано переможцем відкритих торгів, на підставі чого у січні 2018 року укладено договір про виконання робіт із реконструкції будівлі для розміщення центру з надання адмінпослуг «Прозорий офіс» у Новограді-Волинському загальною вартістю 29,8 млн. грн.
Однак установлено, що пропозиція переможця конкурсу насправді не відповідала вимогам тендерної документації замовника та порушувала норми Закону України «Про публічні закупівлі», а тому підлягала до відхилення. Відтак, є неправомірним і договір будівельного підряду, укладений на підставі незаконного рішення тендерного комітету.
Місцевою прокуратурою заявлено до господарського суду Житомирської області позов, який у повному обсязі задоволено.
Варто додати, що з початку 2018 року органами прокуратури Житомирської області до суду пред’явлено позовів на суму понад 61,8 млн. грн. Наразі 9 позовів на суму 39,4 млн. грн. задоволено. Крім цього, за прокурорськими позовами відповідачами добровільно відшкодовано понад 1 млн. грн.», — йдеться у повідомленні.
У коментарі газеті «Звягель» начальник Департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Лілія Хрущ зазначила, що Департамент готує позовну заяву до апеляційного суду. «Ми вважаємо, що все зробили правильно. У встановлені терміни буде подано заяву до Рівненського апеляційного суду. На цей час роботи на об’єкті тривають. Вони не заборонені. Загалом від початку будівництва освоєно 9,3 млн. грн. — кошти державної субвенції та міського бюджету», — пояснила Лілія Василівна.
Нагадаємо, що ідея будівництва центру надання адміністративних послуг у Новограді-Волинському у форматі «Прозорого офісу», із залученням субвенції з Державного бюджету, належить міському голові Віктору Весельському.
На одному із робочих засідань на початку цього року він заявив, що урочисте відкриття новобудови відбудеться у 2018 році на свято Покрови — 14 жовтня. Але на сесії міської ради 19 квітня прозвучали інші строки. «Відповідно до графіку, до серпня поточного року на будівництво цього об’єкту місто має освоїти 18 млн. грн. Ще 7,5 млн. грн. — протягом вересня-листопада. Докладемо всіх зусиль, щоб завершити в цьому році», — підкреслив тоді Віктор Весельський.
Нині ж, як додала Лілія Хрущ, вона не готова відповісти, коли очікується здача об’єкту в експлуатацію. Однозначно, що до 14 жовтня 2018 року добудувати «Прозорий офіс» не встигнуть. «Зараз не можу сказати, коли очікувати завершення будівництва. Роботи розпочалися не у січні-лютому, як ми планували, а пізніше», — додала начальник Департаменту праці і соціального захисту населення міської ради.
Зрозуміло, що тепер не все залежить від бажання замовника і можливостей підрядника. Адже справу розглядатиме апеляційний суд.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА