Чергова спроба обрати секретаря міської ради виявилася невдалою

Чергова спроба обрати секретаря міської ради виявилася невдалою

Серед питань порядку денного двадцять четвертої сесії міської ради сьомого скликання одним із ключових постало обрання секретаря міської ради. Нагадаємо, депутатський корпус вимушено обходиться без цієї посади із 24 травня, коли на позачерговій сесії більшість депутатів висловила недовіру тодішньому секретарю міської ради Олені Пономаренко, мотивуючи тим, що вона «усунулася від виконання обов’язків і не виконувала належним чином роботу з координації діяльності законодавчої і виконавчої гілок місцевої влади».
Дві спроби заповнити вакансію були на черговій сесії, що відбулася 7 червня. Але Ігор Юшманов, запропонований міським головою, свою кандидатуру зняв. А Віталій Якубов, внесений на голосування в якості кандидата більшістю депутатів, під час таємного голосування необхідної кількості голосів не набрав.
Під час засідання сесії, що відбулося 2 серпня, прозвучали прізвища чотирьох кандидатів. Відповідно до законодавства, першу пропозицію робить міський голова. Але запропонований Віктором Весельським депутат Віталій Бойчук зняв кандидатуру, пояснивши це етичними міркуваннями.
Справа в тому, що колишній секретар міської ради Олена Пономаренко подала позов до суду щодо незаконності рішення про її звільнення. Скільки триватиме судовий процес і яке винесе рішення — невідомо. Проте Віталій Бойчук заявив, що, з його точки зору, буде неетично претендувати на посаду, навколо якої триває суд.
Тож, депутатські фракції винесли на обговорення трьох кандидатів: Олександра Гарбовського — від Народної Партії, Світлани Карпінської — від Радикальної Партії Олега Ляшка і Андрія Рассадіна — від «Українського об’єднання патріотів — УКРОП».
Оскільки в бюлетень для таємного голосування може бути вписане тільки одне прізвище кандидата, за пропозицією голови фракції Народної Партії Миколи Усенка, депутати провели попередні «рейтингові» голосування. Карпінська і Рассадін отримали по 15 «за», Гарбовський — 17 голосів підтримки.
Було оголошено перерву для обговорення кандидатури Олександра Гарбовського на засіданнях постійних комісій, більшість із яких схвалила пропозицію. Втім, за результатами вирішального таємного голосування, Олександр Гарбовський здобув лише 6 голосів «за».
Міська рада залишається без секретаря щонайменше до наступної сесії. Або ж до рішення суду, якщо воно виявиться позитивним для Олени Пономаренко.
У ході обговорень, що передували таємному голосуванню, практично всі депутати сходилися на думці, що секретар потрібен уже зараз. Адже в його обов’язки входить координувати роботу депутатського корпусу, контролювати виконання рішень, допомагати в роботі депутатам та забезпечувати зв’язок законодавчої та виконавчої влади. Але, судячи з результатів голосування, особисті інтереси переважили.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА