Торговельна і транспортна блокади Донбасу є вигідними для сепаратистів і Росії та шкодять інтересам України

Торговельна і транспортна блокади Донбасу є вигідними для сепаратистів і Росії та шкодять інтересам України

\"ТорговельнаБлокада Донбасу — це сценарій, вигідний Росії. Ініціатори блокади, швидше за все, не безпосередньо, але підіграли і бойовикам, і Росії. Саме їх дії послужили відправною точкою націоналізації українських активів в ОРДЛО. Зараз на підприємствах, які залишилися на Донбасі, продовжують господарювати бойовики. А Росія, таким чином, позбулася конкурента на світових ринках металопродукції.
«Відносно наслідків блокади Донбасу, вже зараз є офіційна заява НБУ, що втрати українського бюджету через це складають близько 50 мільярдів гривень. Але яка була ціль блокади? Якщо допомогти ватажкам терористів і Росії, тоді ціль досягнута. Зараз ми маємо втрату сотні тисяч робочих місць на Донбасі. Ці люди не просто отримували зарплатню від України, це був зв’язок між нашою державою і окупованими територіями. Вони виїжджали, отримували гроші в українських банках і розуміли, що Україна — це їх країна, яка дбає про своїх громадян», — заявив засновник політичної партії «ОСНОВА» Сергій Тарута.
Засновник партії «ОСНОВА» наголосив: блокада Донбасу призвела до того, що місцеве населення стало повністю залежним від ватажків терористів.
«Зараз люди втратили всі зв’язки з Україною та можливість працювати. Кращих спеціалістів-інженерів одразу перехопили росіяни, люди виїхали працювати на російські заводи. Усі інші не можуть виїхати, адже їм заборонили, і вони змушені працювати на окупованих підприємствах. І хто від цього заробляє? Заробляє Сергій Курченко, Олександр Захарченко та інші ватажки терористів. Ці гроші йдуть терористам, в обхід України», — зазначив Сергій Тарута.
Народний депутат України впевнений, що тиск на населення окупованих територій не принесе позитивних результатів, оскільки у Росії достатньо важелів для того, щоб утримувати ситуацію під контролем.
«Тож, якщо ми кажемо, що на Донбасі наші люди-українці, то завдання української влади допомогти кожному із цих людей, а не маніпулювати поняттями, як це сьогодні робиться. Я постійно чую, як розказують, що зупиняться заводи, що не будемо пенсію платити, війна закінчиться, і там люди постануть і самі виженуть усіх терористів. Цього не буде. У Росії вистачить грошей для того, щоб підтримувати цей конфлікт. Ми мусимо і далі робити все, щоб місцеві підприємства працювали в українському законодавчому полі», — констатував Сергій Тарута.
Зняття блокади дозволить, перш за все, відновити роботу українських підприємств, скоротити виробничі і логістичні витрати. А після приходу миротворців ООН — відновити роботу промисловості на всьому Донбасі.
Петро ВАСИЛЕНКО