Щодня «ремонтують» серця, а капітального ремонту кардіології дочекалися вперше за 30 років

Щодня «ремонтують» серця, а капітального ремонту кардіології дочекалися вперше за 30 років

Часто чуємо пораду: «Не беріть усе занадто близько до серця. Краще до іншого, не настільки чутливого місця». Коли ж потрапляємо до лікарні, то шкодуємо, що не слухали. Таких неслухів серед нас багато, адже кількість інфарктів невпинно росте: за півроку 2018-го у нас зареєстровано 51 інфаркт, торік було 35. Втім, є й обнадійлива звістка: якщо торік від інфарктів у лікарні за шість місяців померло 8 пацієнтів, то у цьому році — 4.
Тепер, сподіваються лікарі і влада, буде ще менше — кардіологічне відділення міськрайТМО капітально відремонтували, тож тепер тут лікуватимуть не лише фахівці, а й стіни.
Кардіологія стала першим у лікарні відділенням, яке за 30 років дочекалося капремонту. З моменту здачі відділення в експлуатацію у 1978 році тут лише один раз трапився поточний ремонт. Оновлену кардіологію усі промовці назвали вагомим кроком до покращання умов перебування пацієнтів та їх швидшого одужання. Попри це, усі дружно бажали нікому сюди не потрапляти. Хіба що, на профілактику.
— Цей результат засвідчив, що спільними зусиллями ми можемо робити дуже хороші справи, — вважає головний лікар Василь Борис. — На ремонт відділення було профінансовано 585 тис. грн. (у 2017 р. — 165,2 тис. грн.; у 2018 р. — 416,2 тис. грн.). Кошти виділені з обласного, міського та районного бюджетів, а також надані спонсорами. Успіх реформ у лікувальних закладах залежить від кадрів, технічного і матеріального забезпечення. Кадрами я задоволений, тепер задоволений і результатом ремонту.
— Відремонтоване кардіологічне відділення з блоком інтенсивної терапії — одна з передумов, що наше ТМО рухається до створення лікарні інтенсивного типу, яка буде основною у майбутньому госпітальному окрузі, — привітав медиків міський голова Віктор Весельський. — Дякую депутатам обласної, міської та районної рад, які активно працюють на предмет розвитку галузі охорони здоров’я. Гуртом ми отримали чудові умови для перебування наших хворих. Наступне відділення, яке підлягатиме капітальному ремонту, — це відділення анестезіології та інтенсивної терапії.
— Дуже приємно бачити відділення після ремонту — бачив його раніше, різниця колосальна, — поділився враженнями один зі спонсорів, директор Городницького лісгоспу та депутат облради Віктор Мельник. — Вдячний Василю Борису за організаційну роботу, бо головне — організувати. Сподіваюся, відгукнуться інші спонсори, котрі підтримають лікарню — ще багато відділень потребують капітального ремонту.
Спонсори подарували відремонтованому відділенню плазмові телевізори для двох палат, пральну машину, водонагрівач, стіл для інструментів, медикаменти.
— Ми застосовуємо нові методики лікування, співпрацюємо з Національним інститутом серцево-судинної хірургії ім.Амосова, столичним Інститутом серця, обласним кардіологічним центром, — розповіла завідуюча відділення Раїса Овсійчук. — Використовуємо не лише медикаментозне лікування, але й інвазивне, виконуємо оперативні втручання. Економічний розвиток країни перешкоджає нам в опануванні нових технологій, але віримо, що вдасться впровадити європейські методи — завдяки спонсорам і молодому поколінню, яке прийде нам на зміну.
Подяки міського голови за допомогу у капітальному ремонті кардіологічного відділення отримали: директор будівельної компанії «Сагат» І.Й.Весельський, депутат міської ради О.І.Журбенко, гендиректор ТОВ «Церсаніт-Інвест» Збислав Кровяк, депутати обласної ради: директор Городницького лісового господарства В.С.Мельник, директор Новоград-Волинського досвідного лісомисливського господарства С.А.Нусбаум, директор меблевої фабрики «Мірт» О.М.Ющенко.
Не усі потреби кардіології вдалося закрити. Нині відділенню потрібна оглядова (вартість — 25 тисяч), кардіомонітори, УЗД-апарат для діагностики важких паталогій. Заміни потребують тумби у палатах, яким по 30 років. Нові функціональні ліжка можна побачити у блоці інтенсивної терапії, натомість у палатах — лише старі меблі. Після ремонту з’явилися сучасні туалети, оснастити які допоміг завод «Церсаніт».
За рік у кардіологічному відділенні лікується 1,5 тисячі людей. Багато пацієнтів — із сусідніх районів, чимало — з інших міст. Сюди часто привозять із серцевими хворобами важких хворих, яких знімають з потягів та автобусів, що рухаються через місто трасою міжнародного значення Київ-Чоп. Тому такі приміщення, поза сумнівом, мають бути візитівками. Колектив відділення кардіології запевнив, що після ремонту дивиться у майбутнє з оптимізмом.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА