Як уберегтися від гострих кишкових інфекцій?

Щороку у літній період частішають випадки харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій, які в більшості пов’язані з вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води, з порушенням техніки приготування їжі тощо.
У Новоград-Волинському районі в поточному році зареєстровано 181 випадок хворих на гострі кишкові інфекції: місто — 118, село — 63. Зокрема, дітей — 131: місто — 85, село — 46. Найбільшу кількість хворих складають діти віком від 1 до 4-х років, що становить 56%.
Аби уберегти ваші родини, особливо малюків, від таких поширених та небезпечних захворювань, як гострі кишкові інфекції (ГКІ), слід виховувати санітарно-гігієнічні навички у сім’ї, змалку привчати дітей до особистої гігієни.
Гострі кишкові інфекції — це група гострих інфекційних хвороб, що характеризуються ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-мінерального обміну, загальною інтоксикацією.
Щоб уникнути ГКІ, після прогулянки, перед приготуванням їжі, у процесі готування та перед їжею, слід ретельно мити руки з милом. Регулярно підстригати нігті собі і дитині. Якщо ваша дитина гризе нігті, смокче пальці чи слинить їх, то варто відучити її від шкідливої звички.
Для новонароджених та немовлят надійним способом профілактики ГКІ є грудне вигодовування. Якщо дитину годують штучними сумішами, — їх слід готувати безпосередньо перед їжею та у жодному разі не зберігати до наступного годування.
Не варто вживати продукти сумнівної якості. Купуючи їх на ринку, слід звертати увагу на умови та термін зберігання, що вказані на упаковці. Особливо небезпечними є продукти, куплені у місцях стихійної торгівлі. Ліпше вживати пастеризовані молочні продукти. Не слід вживати сире та кисле молоко, приготовлене у домашніх умовах.
Для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно очищені продукти, чистий посуд тощо. Наприклад, приготований сік слід вжити одразу та не зберігати до наступного прийому їжі.
Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування, адже чимало з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно мити їх проточною питною водою, а потім обдавати окропом.
Готуючи їжу, варто пам’ятати, що сирі продукти, зокрема, птиця, м’ясо, риба, молоко тощо, часто заражені збудниками ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення — температура продукту під час оброблення має становити +100°С (правильне зберігання готових страв пригнічує розмноження хвороботворних мікроорганізмів, але не знищує їх повністю).
Заморожені м’ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулінарною обробкою.
Готові страви бажано вживати одразу після приготування. Якщо ви плануєте зберігати страву чотири і більше годин, то слід пам’ятати, що готові страви мають зберігатися гарячими (при температурі +60°С і вище), або холодними (при температурі +10°С чи нижче), це вкрай важливо. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів.
Не слід зберігати готові страви поряд із сирими продуктами, щоб уникнути небезпеки перехресного зараження. Збудники ГКІ, які містяться у сирих продуктах, можуть потрапити на готові страви при безпосередньому контакті.
Якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу, а краще — взагалі уникати приготування їжі до пов-
ного загоювання рани.
Для пиття та приготування їжі слід використовувати воду лише гарантованої якості. Якщо у вас є сумніви щодо її характеристик, — ліпше додатково прокип’ятити , щоб попередити ризик зараження.
У разі появи симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головного болю, інтоксикації, блювоти, рідких випорожнень, болю у животі тощо), потрібно дитину відпоювати малими дозами по 1 ч. ложці води кожні 5-10 хвилин — краще підсоленої, чергуючи з фруктовими відварами, чаєм, розчином 50 гр. меду на 1 л. води. При відмові дитини пити, потрібно звернутися у лікувальний заклад.
Людмила КОРДОН, завідуюча дитячим інфекційним відділенням міськрайТМО