Берегиня Літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська святкує ювілей

Берегиня Літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська святкує ювілей

Присвятити все своє свідоме життя улюбленій справі може лише людина, яка чітко уявляє, для чого вона це робить. Директор Літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Омелянівна Римська — саме з тих людей, про яких сміливо можна сказати «одержима». Роки, сповнені осмисленою працею у музеї Лесі Українки, розуміння свого призначення у цьому житті — це про неї.
1 серпня ми вітали Літературно-меморіальний музей Лесі Українки з його 55-річчям, 54 з яких пройшли під егідою Віри Римської. Роки побудови експозиції, становлення музею як установи, добудови приміщення відділу вшанування пам’яті Лесі Українки. В цей час у музеї відбулися численні наукові конференції, присвячені ювілейним датам з життя і творчості Лесі Українки та членів родини Косачів, «Плеяди паростків Лесиного краю», літературні зустрічі, «Лесині уроки», «Святвечори», «Ночі у музеї»… Особисто Вірою Омелянівною підготовлена значна кількість робіт для наукових конференцій, що проходили у містах, де шанують і пам’ятають Лесю Українку, адже свою місію вбачає в одному — пропагувати життя і творчість нашої видатної землячки.
Директор радіє, коли до музею приходить молодь та з задоволенням спілкується з відвідувачами старшого віку. На гостину до музею та його керівниці їдуть науковці та літературознавці з усієї країни. Впродовж багатьох років, із дня у день, Віра Омелянівна розповідає про те, як жила і творила Леся Українка. Усі ці розповіді наповнені повагою і любов’ю до геніальної «дочки Прометея».
Заслужений працівник культури України Віра Омелянівна Римська, за своє віддане служіння у розвитку української культури, відзначена державними, обласними і міськими нагородами: орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, орденом «Звягель», відзнакою перед Новоград-Волинським районом, Почесною відзнакою Українського фонду культури «За подвижництво в культурі», званням «Почесний громадянин Новограда-Волинського». Віра Римська є лауреатом премії ім.Лесі Українки Житомирського обласного відділення Українського фонду культури та переможцем рейтингу «Гордість міста-2015» у номінації «Кращий краєзнавець».
16 серпня ми вітаємо берегиню Літературно-меморіального музею Лесі Українки Віру Омелянівну з ювілейним роком гарного, наповненого різними подіями, життя — з 80-ти річчям. Бажаємо їй і надалі вірно служити справі усього життя, міцного здоров’я, сімейного затишку, душевного спокою і розвитку музею.
Міський голова Віктор ВЕСЕЛЬСЬКИЙ, виконавчий комітет міської ради, депутати міської ради