Неплатникам аліментів — бій: новий закон унеможливлює недбальство горе-батьків

Наприкінці серпня вступає у силу закон «Чужих дітей не буває», який значно посилює відповідальність за несплату аліментів.
Серед новацій законопроекту — збільшення мінімального рівня на утримання дитини до рівня прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір аліментів з 1 липня складає для дітей до 6 років — 1559 грн., віком до 18 років — 1944 грн.
Відтепер діє система додаткових фінансових санкцій щодо неплатників аліментів: якщо боржник не сплачує аліменти впродовж одного року, то сума автоматично збільшується на 20%, протягом двох років — на 30%, протягом трьох і більше трьох — на 50%.
Скорочено термін для застосування обмежень у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання:

  • такі обмеження застосовуються до боржників, у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці;

  • якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю або дитини, яка хворіє на інші тяжкі хвороби, — такі обмеження застосовуються до боржника за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці.


Українці, котрі захочуть посісти керівні посади, тепер повинні будуть надавати довідку про те, що у них немає заборгованості з аліментів. За наявності заборгованості більше як за рік, посадовці категорії А будуть автоматично звільнятися.
На даний час у Новоград-Волинському міськрайонному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області перебуває 1753 виконавчих проваджень зі стягнення аліментів. Створено мобільні групи, щоб контролювати процес виконання судових рішень зі стягнення аліментів та допомагати виконавцям на місцях.Державними виконавцями відділу винесено 1932 постанови, відповідно до п.9 ст.71 ЗУ «Про виконавче провадження».
За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державні виконавці складають протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого ст.183 КУпАП, та надсилають його для розгляду до суду. Державними виконавцями складено 101 протокол, 81 — направлено до Новоград-Волинського міськрайонного суду.
Кримінальний кодекс України доповнено статтею 3892 — злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, що карається позбавленням волі на строк до двох років.
Кримінально-виконавчий кодекс України: частину другу ст.118 доповнено абзацом першим, зокрема, обов’язком засуджених до позбавлення волі, які мають заборгованість за виконавчими документами, працювати у місцях і на роботах, які визначаються адміністрацією колонії, до погашення такої заборгованості.
Зміни до законодавства усувають можливості для платника ухилятися від сплати аліментів.
О.ШЛАПАК, начальник міськрайонного відділу виконавчої служби