Фестивальний бум докотився і до Новограда-Волинського

Фестивальний бум докотився і до Новограда-Волинського

\"ФестивальнийПро фестивальний бум в Україні чути приємно. Літо-2018 було вдосталь насичене мистецькими «родзинками» — лише в обласних центрах відбулося понад два десятки різноманітних фестів: музичні, літературні, театральні, фестивалі вуличної їжі тощо. Географія — від Маріуполя і Сум до Кам’янця-Подільського та Львова.
Ще більш приємно, що Новоград не пасе задніх у цьому — наше літо теж було присмачене новими фестами. Окрім традиційних «Лесиних джерел», абсолютно нові емоції подарував у червні дебютний «Леся Гранд Фест», а цими вихідними — 11 серпня — відбувся молодіжний фестиваль «Zvyahel’MusicFest». Його мета — надати можливість молоді повірити у себе, вийти на сцену, заспівати свої пісні. Музиканти з Житомирщини і сусідніх регіонів після фестивалю дякували за теплий прийом організатору — Олександру Загурському.



У культурних колах Олександра Загурського прозвали «надією місцевої культури» — мовляв, мало серед молоді зараз ентузіастів, котрим цікаво займатися організацією культурних проектів. Сам себе він називає поетом-піснярем, на його рахунку — декілька пісень, котрі співають на його слова українські виконавці. Новий музичний захід організатор позиціонував як молодіжний фестиваль, покликаний розвивати музичні смаки нового покоління. Фестиваль став благодійним і був приурочений до Міжнародного дня молоді.
— Зважаючи на мою небайдужість щодо розвитку молодіжної культури у місті та області, я вирішив заснувати фестиваль «Zvyahel’MusicFest» у рідному Новограді-Волинському,— розповів «Звягелю» молодий організатор. — Метою є підтримка та розвиток культурної ініціативи талановитої молоді. Хотів би, щоб фестиваль став гарним стартом для початківців, зі сприятливими умовами для реалізації талантів. Це є популяризація у молодіжному середовищі інтересу до музичної культури та обмін досвідом між творчими колективами, виконавцями з різних регіонів області.
У фестивалі взяли участь 14 сольних виконавців та 7 рок-гуртів, які виступали наживо у різних музичних жанрах. Вік учасників (з Ємільчиного, Новограда-Волинського, Житомира, Рівненщини та Тернопільщини) — від 16 до 35 років.
«Не відпускай» — так називається пісня на слова О.Загурського, яку заспівала Заслужена артистка естрадного мистецтва України Катерина Шимків. «Мій Новоград» — теж на слова нашого земляка, заспівала Діана Георгієва. До речі, є в авторському доробку організатора фестивалю композиція «Два серця», на музику Заслуженого артиста України Павла Мрежука, яку співають Павло Мрежук і Тетяна Юдіна. У червні вона була презентована та визнана кращою дуетною піснею на фестивалі «Прем’єра пісні» у м. Буча, що на Київщині.
Дехто з учасників «Zvyahel’MusicFest» раніше виступав на різних сценах та був учасником музичних фестивалів, інші роблять у цьому перші кроки. Крім співаків, участь у фесті взяли танцівники студії східного танцю «Есін».
\"ФестивальнийІ якщо на початку глядачів на фортеці було малувато через не дуже зручний час і спеку, то надвечір людей побільшало. Волонтери збирали пожертви у скриньку для благодійної допомоги. Зібрали небагато — 432 грн. 65 коп., їх передадуть військовим через місцевих волонтерів, котрі поїдуть з концертом на передову.
Діяли виставки, майстер-класи, атракціони, food-зона. Майстер-класи для дітей та дорослих проводили Центр культури і мистецтв «Сузір’я Звягеля» та всеукраїнська молодіжна ГО «Батьківщина молода» (м.Новоград-Волинський).
Фестиваль був дебютним, багато у чому невпевненим, мав деякі проблеми з організацією.
Як розповів організатор, довго визначалися з місцем проведення — на площі Лесі Українки не дозволили, а на фортеці виявилися проблеми з підключенням до електромережі. Необхідні були спеціальні дозволи, у відповідальних служб у цей день був вихідний, а найближча установа у підключенні відмовила.
Фестиваль врятував підприємець, депутат міської ради Віталій Бойчук, який надав генератор. До речі, слід віддати належне пану Віталію — він часто відгукується на прохання про допомогу.
Не обійшлося без прикрощів у фіналі. Глядачі були ображені, коли після 22-ї несподівано вимкнули світло, тож запланованого підсумку не відбулося. Довелося прощатися пощепки, у темряві.
\"ФестивальнийНа Фейсбуці Олександр Загурський компенсував відсутність подяк зі сцени, виклавши довгий список помічників, котрим подякував за підтримку. Серед меценатів — люди різного статусу та посад, котрі заохочують молодь.
Відгуки про фестиваль у соцмережах — здебільшого позитивні. Багато гуртів та виконавців пообіцяли підтримати музичне дійство знову.
Зауваження викликала дата проведення фесту. Цього дня проходив популярний рок-фестиваль у Корці, який залюбки відвідують містяни, а дві цікаві події в один день змусили декого розгубитися.
Крім того, ці серпневі дні для Новограда є жалобними, адже згадуємо втрати нашого військового гарнізону у боях на Сході. Організатор приніс вибачення і пообіцяв змінити дату проведення, якщо захід стане традиційним. Тим паче, що фестиваль мав на меті морально підтримати захисників, зібравши для них благодійні кошти та привітати молодь на передовій із Міжнародним днем молоді.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Тетяни ЛУКАЩУК