Хроніка 34/2018

Хроніка 34/2018

ЗА ДОБУ У ДТП НА ЖИТОМИРЩИНІ ЗАГИНУЛИ ДВОЄ ВІЙСЬКОВИХ. ОДИН ІЗ НИХ ЇХАВ НА ВЛАСНЕ ВЕСІЛЛЯ
Дорожньо-транспортні пригоди, у результаті яких загинули військовослужбовці, сталися 15 серпня у Житомирському та Чуднівському районах.
Як повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області, вранці, на польовій дорозі поблизу с.Краснопіля, водій «Skoda Octavia» не впорався з керуванням та зіткнувся з деревом. У післяобідню пору у с.Пряжеві водій ВАЗу наздогнав «Peugeot Partner», який рухався попереду.
«Так, 27-річний водій Skoda Octavia, старший солдат, близько 2-3 години ночі, рухаючись по польовій дорозі поблизу с.Краснополя Чуднівського району, на роздоріжжі не впорався з керуванням та в’їхав у лісосмугу, де зіткнувся з деревом. Керманич від отриманих травм загинув на місці. 26-річний пасажир, місцевий житель, тілесних ушкоджень не отримав», — інформує поліція.
О 15.40, на 189 км автодороги Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський, поблизу села Пряжів Житомирського району, 33-річний військовослужбовець, рухаючись на «Lada» у напрямку Бердичева, наздогнав попутний автомобіль «Peugeot Partner», за кермом якого перебувала 31-річна киянка. Від отриманих травм чоловік загинув, а водійку іншого авто було госпіталізовано.
За даними прес-служби оперативного командування «Північ», прапорщик, головний сержант 2 МБ 72-ї окремої механізованої бригади Олександр Ліщук їхав на власне весілля, яке мало відбутися 16 серпня:
«У результаті жахливого ДТП день весілля раптово перетворився на день похорон. Йому було лише 33 роки... — йдеться на сторінці оперативного командування «Північ» у Фейсбуці. — Світла, позитивна людина, гарний військовий, вірний друг. У ЗСУ — з 2005 року, на фронті — з 2014-го. Разом зі своїм батальйоном захищав Маріуполь, Гуково і Червонопартизанськ, Волноваху і Гранітне, був на териконах окупованого Докучаєвська, у 2016-2017 р. — у Верхньоторецькому. Головний сержант батальону, дуже добросовісний, зараз теж перебував у зоні виконання бойової задачі на Луганщині.
Пройшо війну неушкодженим, але трагічна подія обірвала його життя на мирній території. Самотніми лишилися рідні, наречена, якій не судилося стати дружиною, і дитинка, котра невдовзі народиться, але вже ніколи не побачить тата. Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким нашого товариша. Світла пам’ять достойному Захиснику України!».
ЗНОВУ — ЖЕРТВА ВОДИ: ВТОПИВСЯ ПЕНСІОНЕР
У водоймі в Житомирській області втопився чоловік. Про це повідомляє головний спеціаліст управління цивільного захисту населення Житомирської облдержадміністрації Микола Мінчук.

«Трагедія сталася 16 серпня у Лебединці Андрушівського району — у ставку втопився місцевий житель 1952 р.н. За допомогою гумового надувного човна та спеціального обладнання, працівники державної пожежно-рятувальної частини №5 Андрушівки дістали тіло потопельника з води. Ймовірною причиною загибелі людини стало необережне поводження на воді. Наразі остаточні обставини події встановлюються фахівцями», — інформує Мінчук.
У прес-службі управління ДСНС у Житомирській області розповіли подробиці трагедії.
«З’ясувалося, що двоє товаришів відпочивали на березі ставка, розпиваючи спиртні напої. Один із них встав та, втративши координацію рухів, впав з невеликого обриву у воду. У водоймі купалося шестеро дітей. Вони одразу підбігли до чоловіка та витягнули його на берег. Інший чоловік намагався відвести свого товариша додому, але той відмовився і залишився лежати на березі. Після другої невдалої спроби підвестися, чоловік знову скотився з обриву у воду. Діти кинулися на допомогу, але вже знайти його не змогли. Людина потонула. Загиблим виявився 66-річний місцевий мешканець», — інформують в ДСНС.
З початку купального сезону це вже 15 жертва води.
У СЕЛІ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЧОЛОВІКА ВКУСИЛА ЗМІЯ
Про це 20 серпня повідомив головний спеціаліст управління цивільного захисту населення Житомирської облдержадміністрації.
«18 серпня трапився черговий зміїний укус. До травматологічного відділення Олевської районної лікарні потрапив 51-річний мешканець с.Радовель. Як з’ясувалося, плазун укусив чоловіка за палець лівої руки на власному подвір’ї. Медики надали потерпілому необхідну допомогу. Наразі його вже виписали з лікарні», — поінформував Микола Мінчук.
За літо вже зареєстровано 17 випадків травмування людей плазунами.
НА КОРДОНІ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ У МОЛДАВАНИНА ВИЛУЧИЛИ ТРИ ЦАРСЬКІ МОНЕТИ
Про це 19 серпня повідомила прес-служба Житомирського прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України.
«На українсько-білоруському кордоні у міжнародному пункті пропуску «Виступовичі» прикордонники відділу «Овруч» Житомирського загону, спільно зі співробітниками митниці, виявили три старовинні монети, які, можливо, становлять історичну та культурну цінність», — інформують у прес-службі.

У прес-службі Житомирської митниці ДФС зазначають, що «громадянин Молдови йшов з Республіки Білорусь в Україну та обрав спрощену систему «зелений коридор», чим заявив про те, що переміщувані ним товари не підлягають письмовому декларуванню і не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження».
Але працівники митниці запропонували перейти громадянину на «червоний коридор», де під час митного огляду рюкзака виявили три монети 1723-1832 років карбування з надписами: «ЦЕНА РУБЛЬ 1798 МОНЕТА», «МОНЕТА РУБЛЬ 1832», «МОНЕТА НОВАЯ ЦЕНА РУБЛЬ 1723». Предмети переміщувалися без ознак приховування.
Знахідку вилучив представник митниці та склав відповідний протокол. Чи належать імперські монети, відчеканені у 18-му столітті, до культурної та історичної цінності, буде встановлено після проведення експертизи.
НАДЗВИЧАЙНИКИ ВРЯТУВАЛИ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ВПАВ У КОЛОДЯЗЬ
Про це повідомляє прес-служба управління ДСНС України в Житомирській області.
17 серпня, о 23:35, до служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в с.Слобода-Шоломківська Овруцького району в колодязі знаходиться чоловік. Необхідна допомога рятувальників, щоб дістати його.

На місці події з’ясувалося, що викликав рятувальників місцевий мешканець, який почув крики про допомогу з колодязя, що знаходився на одній із вулиць населеного пункту. Потерпілий був при свідомості та знаходився на глибині близько 5 м.
Фахівці ДСНС спустили чоловіку драбину-штурмівку, по якій він самостійно піднявся на поверхню. Від медичної допомоги чоловік відмовився. Потерпілим виявився мешканець сусіднього села. Усі обставини події наразі встановлюються.
Цього ж дня, о 15:48, до рятувальників зателефонувала літня мешканка с.Меньківка Радомишльського району і повідомила, що в колодязі на території сусіднього приватного домоволодіння знаходиться непритомна людина. Глибина криниці складала близько 7 метрів, на півтора метри вона була заповнена водою.
Один із фахівців ДСНС спустився всередину та обв’язав потерпілого мотузкою, потім рятувальники обережно дістали його на поверхню. На жаль, чоловік був вже без ознак життя. Загиблим виявився господар, орієнтовно, 45-річного віку.
Зі слів літньої сусідки, напередодні вона бачила чоловіка напідпитку. Цього дня, проходячи повз його двір, жінка помітила відкриті двері в хату та взуття біля колодязя. Вона одразу почала шукати господаря, але в оселі та на подвір’ї чоловіка не було. Тоді сусідка зазирнула у криницю, де й виявила загиблого. Усі обставини трагічної події наразі встановлюються.
Житомир.info

ПОПЕРЕДИЛИ НЕЗАКОННЕ ВИКОРИСТАННЯ 2,8 МЛН. ГРН. БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ
Органи прокуратури Житомирської області продовжують результативно вживати заходи представницького характеру, спрямовані на захист інтересів держави, зокрема, під час проведення тендерних закупівель за бюджетні кошти.
Так, 14 серпня, рішенням суду задоволено позов Житомирської місцевої прокуратури щодо визнання недійсними рішення тендерного комітету Відділу освіти Житомирської райдержадміністрації про визначення переможця відкритих торгів та договору про закупівлю робіт за бюджетні кошти на суму майже 2,8 млн. грн.
Встановлено, що у грудні 2017 року тендерний комітет відділу освіти Житомирської райдержадміністрації, під час закупівлі робіт з капітального ремонту будівлі ЗОШ с.Черемошне (утеплення фасадів та покрівлі, заміна вікон та зовнішніх дверей), безпідставно відхилив пропозицію одного з учасників із найменшою ціною. Натомість, порушивши принципи здійснення публічних закупівель, уклав економічно невигідний договір.
До того ж, укладений правочин не відповідав вимогам Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України і Загальним умовам укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 р.
Зокрема, договір не містив окремих істотних умов договорів підряду, передбачених зазначеними Умовами, та встановлював для виконавця утричі менший гарантійний строк якості виконаних будівельних робіт — лише три роки з дня підписання актів виконаних робіт. Попри те, що чинним законодавством визначено термін — 10 років від дня прийняття об’єкта замовником.
Доводи Житомирської місцевої прокуратури щодо порушення законодавства господарським судом Житомирської області визнано обгрунтованими. Відтак, за втручання прокуратури попереджено незаконне використання майже 2,8 млн. грн. бюджетних коштів.
ЗА НЕЗАКОННЕ ВИДОБУВАННЯ БУРШТИНУ В ОЛЕВСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАСУДЖЕНО 45 ОСІБ
Коростенська місцева прокуратура забезпечила участь у судовому розгляді обвинувального акту стосовно жителя Олевського району, який вчинив кримінальне правопорушення за ч.3 ст.15 (незакінчений замах на вчинення злочину), ч.2 ст.240 (незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення) КК України.
Вироком Олевського районного суду особу визнано винною у скоєнні злочину та призначено покарання у виді штрафу у розмірі 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 6 800 грн.
Про це повідомив заступник керівника Коростенської місцевої прокуратури Андрій Мамкута.
У судовому засіданні доведено, що чоловік за допомогою мотопомпи та обладнання до неї, шляхом вимивання водою породи, протиправно намагався видобувати бурштин на земельній ділянці лісового масиву, розташованого неподалік одного з сіл Олевського району. Завадили незаконному видобутку коштовного каміння правоохоронці, які затримали особу на місці злочину.
«Судом враховано, що обвинувачений притягується до кримінальної відповідальності вперше, визнав свою винність у судовому засіданні, щиро розкаявся, позитивно характеризується за місцем проживання, а також є інвалідом другої групи та має на утриманні неповнолітню дитину», — розповів Андрій Мамкута.
«Крім цього, прокурорами підтримано державне обвинувачення у 23-х справах стосовно 45 осіб за ознаками злочинів, передбачених ч.2, 3 ст.15, ч.2 ст.240 КК України, у яких Олевським районним судом постановлено вироки. Покарання у виді штрафу призначено 16 особам, 23-х осіб засуджено до позбавлення або обмеження волі із застосуванням ст.75, 76 КК України, до окремих осіб застосовано примусові заходи виховного характеру», — додав Андрій Мамкута.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ЗАТРИМАЛИ ЛІСОКРАДІЯ
Оперативно відреагувавши на телефонне повідомлення, поліцейські Новоград-Волинського відділу поліції затримали потенційного крадія лісоматеріалів. Усі обставини з’ясовуються у рамках досудового розслідування.
Увечері 18 серпня до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що хтось розукомплектовує на околиці с.Стриєва належний місцевому господарству штабель лісопродукції.
На місце події виїхали працівники сектору реагування патрульної поліції, які застали за роботою невідомого чоловіка. Той якраз завантажував черговою дерев’яною колодою свій гужовий віз, в якому вже знаходилися з десяток ясенів та грабів.
Викритим у правопорушенні виявився 48-річний місцевий житель, який зізнався, що таким чином хотів поповнити запаси деревини у власному домогосподарстві.
Відповідна інформація внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.15 (Замах на злочин), ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України.
Згідно з чинним законодавством, подібні протиправні дії караються штрафом, громадськими або виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області