Крадіжка електричної енергії має бути підтверджена експертизою

Крадіжка електричної енергії —правопорушення, але факт втручання споживача у роботу приладів обліку має бути підтверджений експертизою. Роз’яснення з цього питання, у межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та Правил користування електричною енергією, виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії, згідно із законодавством України.
Факт втручання споживача у роботу приладів обліку, у тому числі й дій споживача, які призвели до зміни показів приладів обліку, зокрема, шляхом впливу магнітного поля, у разі невизнання ним такого факту, в обов’язковому порядку має бути підтверджений експертизою.
Та обставина, що постачальник провів розрахунок обсягу необлікованої електрично енергії, не позбавляє його обов’язку довести факт порушення з боку споживача та причинно-наслідкового зв’язку між порушенням і споживанням необлікованої електричної енергії (крадіжка електричної енергії).
Таким чином, енергопостачальник має довести у встановленому порядку факт порушення споживачами послуг з постачання електроенергії Правил користування електричною енергією для населення, які призвели до використання необлікованої електричної енергії.
Така ж правова позиція викладена у Постанові Верховного Суду від 11 липня 2018 року у справі №336/6535/16-ц (http://reyestr.court.gov.ua/Review/75345616).
Якщо у вас виникли питання, то за юридичною консультацією звертайтеся до Новоград-Волинського центру з надання БВПД: вул.І.Франка, 31-А.
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» — на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0800213103 (єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).
Центр із надання безоплатної правової допомоги