Хроніка 35/2018

Хроніка 35/2018

У НОВОГРАДІ-ВОЛИНСЬКОМУ ГОРІВ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК
23 серпня у Новограді-Волинському сталася пожежа.
Після виїзду рятувальників на місце пожежі було встановлено, що зайнявся одноповерховий будинок на двох господарів. Пожежа виникла у житловій кімнаті, розповсюдилася на дах та ще одне житлове приміщення. Про це повідомляє Управління ДСНС України у Житомирській області.
Півтори години тривала боротьба вогнеборців зі стихією, вони не дали пожежі поширитися на іншу частину будівлі.
71 ТИСЯЧУ ГРИВЕНЬ — РЕКОРДНУ СУМУ АЛІМЕНТІВ СПЛАТИВ МЕШКАНЕЦЬ МІСТА
Житель Новограда-Волинського погасив заборгованість зі сплати аліментів, після загрози притягнення до кримінальної відповідальності.
З 2010-го року містянин заборгував своїм двом малолітнім дітям понад 71 тисячу гривень аліментів. Державний виконавець Новоград-Волинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області виніс постанови про обмеження його у праві виїзду за кордон.

Із заробітної плати боржника вже стягувалися кошти, але його колишня дружина звернулася із заявою про вчинене кримінальне правопорушення до поліції.
Слідчим Новоград-Волинського відділу поліції дана інформація була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 164 Кримінального Кодексу України (Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей) та було розпочате досудове розслідування.
Після першого ж допиту слідчого, чоловік вирішив розійтися із заявницею — колишньою дружиною — «полюбовно», сплативши усю суму аліментів. Кримінальне провадження відносно нього закрили.
Відомо, що з 2010 року батько робив спроби поштовим зв’язком сплачувати аліменти, але вони поверталися назад на його адресу. З часом заборгованість зростала. Мати дітей у 2013-2014 роках виїхала на заробітки до Туреччини. Іншого методу, ніж поштове відправлення, батько для сплати аліментів не знайшов, — повідомив вже колишній боржник аліментів редакції сайту 04141.com.ua.
«Коли сума стала досить великою, одразу сплатити її усю не було можливості, й у мене за місцем роботи вираховували гроші, — сказав чоловік і додав: — Коли мною зайнялася поліція, то я вирішив позичити гроші та повністю розрахуватися по заборгованій сумі аліментів».
Державною виконавчою службою будуть зняті обмеження, накладені на чоловіка. Наразі у місті це є рекордна сума, сплачена боржником аліментів.
04141.com.ua

СБУ ВИЯВИЛА НА ЖИТОМИРЩИНІ ПРОРОСІЙСЬКИХ ПРОПАГАНДИСТІВ
Співробітники Служби Безпеки України протягом серпня блокували діяльність міжрегіональної агентурної мережі антиукраїнських агітаторів, які діяли за вказівками спецслужб країни-агресора.
Правоохоронці викрили в Одесі, Миколаївській, Херсонській та Житомирській областях вісім проросійських пропагандистів. Зловмисники розміщували на сторінках соціальних мереж матеріали із закликами до порушення територіальної цілісності України та підтримки терористичних організацій «ДНР/ЛНР».
Оперативники спецслужби задокументували, що агітатори, яких фінансували російські куратори, отримали завдання активізувати антиукраїнську пропаганду саме напередодні Дня незалежності та сторіччя відновлення державності.
За задумом іноземних спецслужб, поширення провокаційних матеріалів мало на меті спонукати до дестабілізації ситуації у деяких регіонах України. Інформаційні агенти, зокрема, публікували заклики до повалення конституційного ладу та державної влади в Україні.
Служба безпеки України вкотре звертається до громадян бути уважними, не піддаватися негативному інформаційному впливу з боку підконтрольних спецслужбам РФ пропагандистів та не сприяти зловмисникам у розповсюдженні фейкових «новин».
RuporZT

ВОДОКАНАЛ У СУДОВОМУ ПОРЯДКУ СТЯГУЄ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗА ПОСЛУГИ
Тема господарської діяльності Комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» дуже актуальна на сьогодні. Постійні скандали не полишають дане підприємство. Доволі часто лунає багато конструктивної критики та рекомендацій щодо виходу підприємства з кризи.
Але є й інша сторона медалі — споживачі, котрі з певних причин не хочуть, чи не можуть оплатити кошти за надані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.
Так, лише за один день — 16 серпня — суддями Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області видано п’ять судових наказів про стягнення заборгованості за централізоване водопостачання та водовідведення. Суми стягнень становлять від 1035 до 2863 гривень, плюс судовий збір.
Слід зазначити, що у Водоканалі відсутня сучасна система повідомлення споживачами показників внутрішньоквартирних лічильників води, шляхом їх подачі онлайн, та зворотного повідомлення про необхідні суми для оплати послуг на веб-ресурсі підприємства. Це певною мірою могло би покращити розрахунки за спожиту воду.
Нагадаємо, що 21 серпня відбулися загальні збори трудового колективу «Виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства», на яких прозвучала сума орієнтовного економічно обгрунтованого тарифу — 47 грн./куб.м.
04141.com.ua

ЗА ДОБУ В ОБЛАСТІ РЯТУВАЛЬНИКАМИ ЛІКВІДОВАНО ДВІ ПОЖЕЖІ СУХОЇ ТРАВИ
Дається взнаки пожеженебезпечний період, коли після прибирання з городів залишків сухої рослинності, через необережне поводження з вогнем, вона стає причиною пожеж. Так, за добу в області рятувальники ліквідували дві пожежі, спричинені перекиданням полум’я від сміття на суху траву.
Зокрема, на околиці Малина мешканці влаштували за городом стихійний смітник, куди складали прибрану з городів, під час збирання врожаю, суху рослинність. 24 серпня, о 17:20, до місцевих рятувальників надійшла інформація про те, що горить купа сміття, і по сухій траві вогонь рухається у бік житлового сектору. На місце події оперативно прибули бійці ДСНС, і вже о 17:31 розповсюдження вогню вдалося локалізувати. О 18:38 пожежа сухої трави на площі 0,5 га була приборкана.
У с.Морозівка Брусилівського району мешканці викопали городину і спалювали прибрану суху рослинність. Здійнявся вітер, і вогонь перекинувся на поруч розташоване поле Брусилівської об’єднаної територіальної громади. На момент прибуття рятувальників горіла суха трава упереміж із зеленою на площі 0,5 га. За півгодини пожежу вдалося приборкати.
Рятувальники нагадують правила поводження з вогнем під час найвищого рівня пожежної небезпеки. Розводити у цей період багаття — означає свідомо наражати природу та власні помешкання на небезпеку. У вітряну погоду жар від багаття здатен за лічені секунди перекинутися по сухій траві на оселі та господарські приміщення, спричинивши непоправні втрати, нанести шкоду довкіллю і людям. Небезпеку становлять також кинуті у траву чи на узбіччя дороги недопалки цигарок. Подбаймо про нашу спільну домівку разом!
УДСНС України у Житомирській області

РЯТУВАЛИ ЖІНКУ, ЯКА ВПАЛА У ПОГРІБ І ТРАВМУВАЛА НОГИ
24 серпня, о 12:23, до Служби порятунку «101» м.Коростишів надійшла інформація від медиків про те, що необхідна допомога рятувальників, аби підняти на поверхню літню жінку, яка впала у погріб з двометрової висоти, зламала ноги та отримала забій голови.
По прибуттю на місце події рятувальники з’ясували, що за допомогою драбини фахівці швидкої допомоги вже спустилися у погріб до потерпілої та наклали їй на кінцівки шини. Завдання рятувальників полягало у тому, аби вкрай обережно підняти жінку на поверхню.
Вони спустили додолу жорсткі ноші, на які переклали пенсіонерку, обв’язали її мотузкою та у вертикальному положенні транспортували нагору за допомогою лебідки, яка була стаціонарно встановлена над погребом і згодилася у порятунку господині.
Потерпілу госпіталізували до центральної районної лікарні.
RuporZT

ПОЛІЦІЯ ЗАСТЕРІГАЄ: ЯК НЕ КУПИТИ ЛІНІЙКУ ЗА 7 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ
20 серпня до поліції звернувся житомирянин із заявою про ошуканство у результаті віртуальної покупки. Правоохоронці встановлюють усі обставини правопорушення та застерігають громадян від проведення передоплати товарів, замовлених через Інтернет.
Житель обласного центру спокусився на пропозицію придбати колекційний морський кортик 1945 року випуску. Оголошення про продаж чоловік знайшов на популярному сайті он-лайн покупок. Зв’язавшись по телефону із власником, обговорив усі деталі угоди і, навіть, отримав додаткові фото товару.
Відтак чоловік, не вагаючись, наступного ж дня перерахував на вказаний продавцем банківський рахунок 7 тисяч гривень за омріяну річ. У відповідь отримав номер поштового відправлення. Коли чоловік прийшов за покупкою до відділення зв’язку, то виявив у пакеті замість кортика… лінійку.
Із заявою про шахрайство 52-річний чоловік звернувся до поліції.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Проводяться необхідні слідчо-розшукові дії для встановлення особи ошуканця.
Водночас поліцейські застерігають: по-перше, усі угоди зі зброєю повинні проводитися лише через спеціалізовані магазини, інакше ви теж стаєте порушниками закону. По-друге, повна передоплата товару — у 90% випадків свідчить про нечесні наміри продавців. Уникайте таких покупок та уважно вивчайте відгуки про ваших потенційних віртуальних партнерів.
— Лише упродовж минулого тижня до поліції Житомирщини звернулись 20 громадян із заявами про шахрайства. У більшості випадків — це люди після 50-річного віку, які повірили у байки про потрапляння рідних у ДТП або інші неприємні ситуації, від наслідків яких необхідно «відкуповуватися», — прокоментував начальник ГУНП в області В’ячеслав Печененко. — Ми розслідуємо усі факти, але застерігаємо жителів від необдуманих вчинків.
Відділ комунікації поліції Житомирської області