Департамент праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради інформує щодо нового порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС та оздоровлення

Кабінетом Міністрів України 11 липня 2018 року прийнято Постанову №551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян».
Постанова передбачає новий порядок встановлення статусу та видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян, а саме — посвідчення видаються на підставі рішення регіональної комісії з визначення статусу осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, яка створена за розпорядженням голови Житомирської обласної державної адміністрації №322 від 10.08.2018 року, що забезпечить єдиний підхід до розгляду ними документів і прийняття обгрунтованих рішень для визначення і підтвердження відповідного статусу.
Внесеними змінами розширено категорії у посвідченнях громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1. Зокрема, зазначатиметься статус учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, а також осіб, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій і потерпілих від радіаційного опромінення.
У зв’язку із затвердженням нових зразків посвідчень, передбачено провести заміну посвідчень учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, а також учасникам ліквідації інших ядерних аварій (категорії 1, 2, 3).
До видачі посвідчень нового зразка діючими залишаються усі раніше видані посвідчення, які надають право на отримання гарантованих законодавством пільг і компенсацій у повному обсязі.
Заміна посвідчень проводитиметься після надходження до області посвідчень нового зразка. Орієнтовно нові бланки посвідчень надійдуть із січня 2019 року.
Звертаємо увагу осіб, які на сьогодні мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, що всі необхідні організаційні заходи щодо заміни посвідчень будуть проведені на рівні департаменту праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради.
Також звертаємо вашу увагу ще раз, що для взяття на облік для забезпечення у наступному році путівкою шляхом надання грошової допомоги для компенсації вартості путівки санаторно-курортним закладам або виплати грошової компенсації громадянам, віднесеним до категорії 1 та одному із батьків дитини з інвалідністю або особі, яка їх замінює, необхідно подати до 15 жовтня поточного року департаменту праці та соціального захисту населення міської ради такі документи:
1) для забезпечення громадянина, віднесеного до категорії 1:

  • заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

  • довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

  • копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1 із вкладкою;

  • копію паспорта.


2) для забезпечення дитини з інвалідністю та одного із батьків або особи, яка їх замінює:

  • заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

  • довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

  • довідку для одержання путівки одним із батьків дитини з інвалідністю або особою, яка їх замінює, на санаторно-курортне лікування за формою 070/о (у разі наявності);

  • копію посвідчення дитини з інвалідністю (із вкладкою);

  • копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1 (із вкладкою) у разі наявності такого в одного з батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює;

  • копію свідоцтва про народження або копію паспорта дитини з інвалідністю;

  • копію паспорта одного з батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює;

  • довідку про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні.


У разі подання заяви за місцем проживання громадян, віднесених до категорії 1 та дитини з інвалідністю, відмінним від зареєстрованого, додатково подається довідка органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання про те, що вона не перебуває на обліку для забезпечення путівкою.
За детальною інформацією про порядок отримання нових зразків посвідчень та оздоровлення просимо звертатися до фахівців за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Ушакова, 40, каб. №3, або за телефоном: 2-00-13.
О.ПОНОМАРЕНКО, т.в.о. директора департаменту праці та соціального захисту населення міської ради