Місто без води — «подарунок» містянам та очільниці Водоканалу на день народження

Місто без води — «подарунок» містянам та очільниці Водоканалу на день народження

Через борги «Житомиробленерго» відключило енергопостачання на Водоканалі. Минулого тижня ажіотаж щодо погашення заборгованості за спожиту електроенергію затьмарив традиційні розмови про неякісну воду з-під кранів.
А 29 серпня закінчився термін розрахунку з енергопостачальною компанією, борг склав 872 тисячі гривень (з них — 570 тис. грн. не сплатили мешканці). Раніше називали суму загального боргу у 1,556 млн. грн.
«Житомиробленерго» виявилося напрочуд пунктуальним — у середу світло «в кінці тунелю» на Водоканалі вимкнули, і подача води в оселях новоград-волинців припинилася. Наприкінці робочого дня містяни виявили, що не мають ані води, ані її запасів. За іронією долі, 29 серпня був днем народження очільниці Водоканалу Алли Левицької, тож «подарунок» на іменини виявився доволі прикрим. Не лише для Алли Петрівни, а для всього міста.
«У когось є вода у крані? Хтось знає, коли з’явиться?!», — обурені питання лунали звідусіль. «Звягель» звернувся за коментарем до заступника міського голови з комунальних питань Анатолія Легенчука.
— На даний час ми повністю залежимо від держави і мешканців міста, які заборгували за воду близько 800 тисяч гривень, — розповів телефоном заступник міського голови Анатолій Легенчук. — Водоканал з 2016 року мав отримати державну субвенцію у розмірі 11 млн. 600 тис. грн. на погашення різниці між фактичною вартістю послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, відповідно до постанови Кабміну. Проте, фінансування не надходить. Наявність боргу від держави і споживачів не дали можливості погасити заборгованість.
Напередодні делегація з Новограда у складі представників влади і керівництва Водоканалу у столиці ознайомила з критичною ситуацією заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуарда Кругляка. Доповіли, що різниця у тарифах на новоградському водоканалі склала 8,2 млн. гривень.
У відповідь почули невтішне: мовляв, подібна ситуація нині на більшості українських водоканалів через відсутність «живих» грошей в державі. Наприклад, мер столиці Віталій Кличко доповів, що у Києві заборгованість склала 660 мільйонів гривень. Якщо держава не виділить кошти, то виникне ще одна проблема — підприємства «Теплокомуенерго» не зможуть увійти в опалювальний період.
Коли у четвер верстався «Звягель», міська влада прийняла рішення про скликання позачергової сесії. Якщо держава не може відшкодувати різницю у тарифах, то закон дозволяє робити це місцевій владі.
У п’ятницю — 31 серпня, депутатам доведеться перерозподіляти міський бюджет у пошуках коштів. Паралельно ведуться перемовини про відновлення постачання електроенергії на Водоканалі з «Житомиробленерго».
Наразі місто — без води, у стані колапсу на стратегічному місцевому підприємстві.
«Що було у резервуарах, — те ми використали зранку, щоб люди на перших поверхах отримали воду. Якщо світло не увімкнуть, то підвозитимемо технічну воду для потреб мешканців», — резюмував керівник комунальної галузі.
«Водоканал не є збитковим, — неодноразово заявляв Анатолій Легенчук. — Закон забороняє, щоб у формуванні тарифів підприємство мало прибуток. Відтак різницю у тарифах держава зобов’язалася компенсувати, але не дає коштів, тому підприємство «лежить на лопатках». Нині немає жодного водоканалу в Україні, де міські ради не приймали би рішення про скликання позачергових сесій для погашення заборгованостей».
Нагадаємо, діяльність Водоканалу, неякісна вода і найвищі тарифи на неї в Україні, збирання підписів на петиції про звільнення керівника підприємства, а тепер ще й величезні борги — усе це давно викликає у місті хвилю протестів. Про подальший перебіг подій читайте у наступному номері «Звягеля».
Юлія КЛИМЧУК