Хроніка 36/2018

Хроніка 36/2018

НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ НЕ РОЗ’ЇХАЛИСЯ МОПЕД І ТРАКТОР
Дорожньо-транспортна пригода сталася увечері, 1 вересня, у Великому Молодькові. У результаті зіткнення транспортних засобів загинув мопедист, а його пасажир у тяжкому стані госпіталізований.


Попередньо встановлено, що близько 17:20, на заокругленій дорозі у с.Великий Молодьків, 34-річний житель с.Піщів, керуючи мопедом «Вайпер», здійснив зіткнення з напівпричепом трактора «НТС-10» під керуванням 20-річного місцевого жителя, який рухався у зустрічному напрямку.
Унаслідок ДТП водій мопеда отримав тілесні ушкодження, які виявилися несумісними з життям. Чоловік загинув на місці пригоди. Його пасажир, 24-річний житель цього ж села, з тяжкими травмами був доставлений до реанімаційного відділення лікарні.
Усі причини та обставини фатальної пригоди з’ясовуються у рамках розпочатого досудового розслідування.
Водночас поліцейські закликають учасників дорожнього руху до уважності та безумовного дотримання Правил і заходів безпеки. Перед тим, як виконати будь-який маневр, переконайтеся, що це буде безпечно для вас та інших учасників дорожнього руху.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАСТЕРІГАЮТЬ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ВІЗИТІВ ПСЕВДОГАЗОВИКІВ
Двоє літніх житомирян постраждали від непроханих гостей, які під виглядом представників газової служби обікрали пенсіонерів. Поліція закликає до обережності та уважності у спілкуванні з незнайомцями.
Одразу дві заяви про злочини, вчинені за подібних обставин, надійшли до Житомирського відділу поліції 30 серпня.
80-річний житель обласного центру поскаржився на невідомого чоловіка, який прийшов до його квартири, назвавшись працівником «газконтори». Задуривши дідусю голову байками, він спонукав господаря винести понад 10 тисяч гривень, а, впевнившись, що той не поспішає віддати йому гроші, вирвав їх зі старечих рук і втік.
Ще один псевдогазовик того ж дня ошукав 79-річну бабусю у її ж оселі. Під приводом заміни модуля на газовий лічильник, шахрай заволодів сумою у 600 гривень, які літня господиня віддала негіднику.
Обидві заяви належним чином зареєстровані, за вказаними фактами розпочаті відповідні кримінальні провадження, у рамках яких поліція встановлює особи псевдогазовиків і їх місцезнаходження.
Водночас правоохоронці звертаються до громадян із закликом недовіряти незнайомим людям, які під різними приводами, називаючись представниками офіційних структур та організацій, намагаються потрапити в оселю пенсіонерів і будь-що заволодіти їх грошовими збереженнями.
Не впускайте до своїх домівок незнайомців. Скажіть, що розмовляти з ними ви будете у присутності ваших дітей, сусідів або дільничного. У жодному разі не погоджуйтесь на проведення будь-яких робіт або прийняття запропонованих послуг, у дійсності яких ви не впевнені, та не демонструйте невідомим візитерам наявність у вас готівкових коштів.
Шановні громадяни! Не забудьте ознайомити з елементарними правилами безпеки ваших літніх батьків, котрі проживають окремо. Зобов’яжіть їх телефонувати вам у разі виникнення будь-якої підозрілої ситуації.
СТАРТУВАВ СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ ТЕЛЕФОННОГО СПОВІЩЕННЯ ПРО ЗНИКНЕННЯ ДИТИНИ
31 серпня у Головному управлінні Нацполіції області розповіли про запровадження системи «Пошук дітей». Це — спільний проект поліції та ПрАТ «Київстар» з оперативного інформування користувачів мобільної мережі про зникнення неповнолітніх. Житомирщина стала одинадцятим регіоном, де започатковано подібну методику оповіщення.
Про запровадження інноваційних технологій у роботі поліції присутнім на брифінгу розповів начальник ГУНП В’ячеслав Печененко:
— Такі спільні з мобільною мережею заходи мають чітку соціальну спрямованість, для нас підтримка у пошуку зниклих дітей дуже цінна і важлива, — сказав керівник поліції регіону. — Кількість неповнолітніх, які з тих чи інших причин безвісно зникали, у порівняні з минулим роком, збільшилася на 60%. Ми сподіваємось, що оперативне поширення інформації про дитину допоможе не лише швидко її розшукати, а й убезпечити та захистити.
З 31 серпня компанія розпочала практичні заходи для реалізації проекту «Пошук дітей» у Житомирській області.
— За час реалізації цієї системи, а вона стартувала близько року тому, компанією було розіслано 60 смс-сповіщень відповідного змісту. Ми щасливі від того, що усі діти були знайдені і повернуті додому. Водночас користувачами цієї послуги сьогодні вже є 15 млн. українців у 11 областях, і лише 0,06% з них відмовились від отримання повідомлень про розшук. Це свідчить про небайдужість людей до таких ситуацій, — розповіла менеджер зв’язків з громадськістю ПрАТ «Київстар» Анастасія Ковтун.
Алгоритм системи «Пошук дітей» наступний: поліцейські збирають необхідні відомості про зниклу дитину та за письмовим дозволом рідних направляють їх до інформаційного сервісу «Київстар». У свою чергу, мобільний оператор робить смс-розсилку абонентам, які знаходяться у радіусі 1-3 км від місця пропажі дитини, з основними даними та інтернет-посиланням на більш детальний опис.
Повідомлення громадян про виявлення дітей, схожих за прикметами на розшукуваних, прийматимуться за номером «102». При цьому дані абонентів не персоналізовані, а їх номери телефонів не передаватимуться третім особам.
Керівник відділу ювенальної превенції ГУНП Наталія Гончарук розповіла, що упродовж 2018 року до відділів і відділень поліції Житомирщини надійшли 217 повідомлень про зникнення дітей. Нині усі вони розшукані.
А серед причин подібних ситуацій — неналежний догляд за дітьми, конфлікти з батьками або опікунами і схильність неповнолітніх до мандрів.
ЗАКРИЛИТРИ ГРАЛЬНІ ЗАКЛАДИ НА ЖИТОМИРЩИНІ
Упродовж двох днів, 29 та 30 серпня, працівники Коростенського відділу поліції провели санкціоновані обшуки у трьох закладах, що функціонували під вивісками державних лотерей. З приміщень вилучено техніку та інші речі, які можуть бути доказами організації забороненого в Україні грального бізнесу. Досудове розслідування триває.
Усі три гральні заклади, в яких поліція провела обшуки, функціонували у Коростені: 2 — у приміщеннях Інтернет-клубів, ще 1 — на першому поверсі житлового будинку. У результаті проведених слідчих дій були виявлені ознаки ведення підпільних азартних ігор.
— За наявною інформацією, у цих закладах відвідувачам надавався доступ до азартних ігор, обов’язковою умовою участі в яких була сплата гравцем грошей, у тому числі через систему електронних платежів. І це у результаті давало учаснику змогу у разі виграшу отримати його грошовий еквівалент, — зазначив начальник Коростенського ВП ГУНП Михайло Старовойт.
З трьох закладів правоохоронці вилучили загалом до 20 системних блоків з програмним забезпеченням та іншими комплектуючими комп’ютерної техніки, серед яких монітори та мережеві комутатори. Також поліцейські виявили грошові кошти та записи чорнової бухгалтерії, що долучені до матеріалів кримінального провадження, як докази протиправної діяльності. У рамках подальших слідчо-розшукових заходів у відповідних кримінальних провадженнях встановлюються організатори грального бізнесу.
Нині вирішується питання щодо накладання арешту на вилучене майно та проведення відповідних експертних досліджень.
Відповідно до українського законодавства, зайняття гральним бізнесом (ст.203-2 ККУ) карається значними штрафними санкціями.
Нагадаємо, що 28 серпня поліцейські провели санкціоновані обшуки у чотирьох гральних закладах на Олевщині.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПОВЕРНУЛИ ВОЛОНТЕРАМ МІКРОАВТОБУС, ВІДІБРАНИЙ СЕПАРАТИСТАМИ В АТО
30 серпня начальник Головного управління Нацполіції області В’ячеслав Печененко передав ключі від автомобіля «Volkswagen LT-46», розшуканого поліцейськими на Донеччині, його власнику Леоніду Войнашу. Чоловік разом зі знайомим у 2014 році потрапили у полон до бандитів, які відібрали мікроавтобус. Волонтерам вдалося вибратися з окупованого Донецька та повернутися додому.
За фактом їх утримання в полоні, Головним управлінням Національної поліції в Житомирській області у 2014 році було розпочато кримінальне провадження за ст.146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) ККУ.
— У жовтні 2014 року ми возили допомогу нашим захисникам. І вже на крайній точці, в Єнакієво, потрапили на блокпост, який захопили сепаратисти, розповідає волонтер Леонід Войнаш. — Так ми опинилися у полоні, а наш автомобіль відібрали.
На непідконтрольній Україні території чоловіків утримували близько місяця. Волонтерам дивом та за допомогою рідних і небайдужих людей вдалося вирватися з полону та повернутися додому.
Свідчення про ті події вони дали поліції. Під час розслідування утримання в полоні, було встановлено і факт незаконного заволодіння транспортним засобом (ст.289 ККУ), а відтак автомобіль слідчі ГУНП в Житомирській області оголосили у розшук.
У липні 2018 року «Volkswagen LT-46» був виявлений у Торецькому районі Донеччини системою візуального спостереження за безпекою дорожнього руху і затриманий поліцейськими.
Нині відомо, що автомобіль був проданий за підробленими документами від імені його бердичівського власника і офіційно оформлений на жителя Донецької області, який за інформацією оперативних служб, перебуває на непідконтрольній території.
На момент виявлення машини, вона перебувала у тимчасовому користуванні іншого жителя Донеччини. За словами чоловіка, про походження «Volkswagen LT-46» він нічого не знав, а тому спокійно виїхав ним за межі псевдореспубліки ДНР.
30 серпня начальник ГУНП Житомирщини В’ячеслав Печененко повернув транспортний засіб його справжнім власникам, подякувавши за підтримку і допомогу українським воїнам.
— Спасибі вам за те, що ви робили для воїнів у 2014 році: підтримка волонтерів тоді була колосальною і дуже потрібною нам, добровольцям, і військовим захисникам теж. Сподіваюсь, цей автомобіль і надалі служитиме волонтерському руху у разі необхідності, — сказав В’ячеслав Печененко. — На цьому розслідування цього та інших злочинів, учинених на непідконтрольній території, ми не припиняємо і рано чи пізно таки зможемо притягнути до відповідальності винних.
— Насправді не очікував, що через три з половиною роки таке можливо — повернути наш мікроавтобус. Щире спасибі поліції, слідчим, які допомогли, — подякував Леонід Войнаш.
Відділ комунікації поліції Житомирської області