Вивів молодіжну збірну України з карате у десятку найсильніших команд світу. І… пішов з посади

Вивів молодіжну збірну України з карате у десятку найсильніших команд світу. І… пішов з посади

Довгий час громада міста пишалася тим, що у Новограді живе і працює головний тренер молодіжної збірної команди України з карате — Петро КОРНІЙЧУК. А у середу, 5 вересня, президент Української федерації карате Сергій Левчук оголосив зі сторінки у ФБ про намір тренера закінчити свою роботу з молодіжною командою. Це рішення спантеличило усіх, зокрема, керівництво федерації.
«По-справжньому сумувати змусило це рішення,— написав президент Української федерації карате. — Шановний Петре Петровичу! Від імені всієї Української федерації карате та особисто дякую Вам за титанічну роботу, пророблену Вами на посаді головного тренера молодіжної збірної! Ми пишаємося Вашими досягненнями та пам’ятаємо про кожну перемогу, що Ви подарували разом із командою усім шанувальникам карате в Україні. І, звичайно, історичну перемогу Роберта Широяна на кваліфікаційному турнірі перших в історії карате юнацьких Олімпійських ігор у 2018 році».
Пост старшого тренера молодіжної збірної України Петро Корнійчук обіймав з 2013 року. До нього, за 22 роки незалежності, у нас було лише п’ять офіційних медалей.
За 5 років (!) вихованці Петра Петровича завоювали 43 медалі, а збірна України увійшла у десятку найкращих команд на чемпіонаті світу та Європи. З 86 місця у світовому рейтингу у світі і 36-му — у Європі, Петро Корнійчук виводив збірну з карате у десятку найкращих з-поміж 120 країн.
На жаль, часто буває в Україні, що заслужені люди довго терплять, а потім йдуть, не відчувши підтримку керівництва. Так сталося і з Петром Корнійчуком.
— Усе почалося з того, що я написав закритий лист президенту федерації, де розказав своє бачення і запитав про декілька речей, — пояснив своє рішення Петро Корнійчук. — Відповіді я не дочекався. 3 вересня написав лист, що на таких умовах, як працюю зараз, я би не хотів продовжувати співпрацю з федерацією як старший тренер молодіжної збірної і тренер Національної збірної.
Основною причиною свого рішення тренер назвав не гроші, а «недовіру керівництва федерації, яка виражалася в окремих діях, що дали підставу зробити такий крок». Тим паче, зауважив Петро Корнійчук, що динаміка його тренерської роботи зі збірною не просто висока, а одна з найвищих у Європі та світі. Щодо оплати праці високого класу Петро Корнійчук розповів: «Не знаю тренера збірної, який би отримував таку заробітну плату — на деяких чемпіонатах Європи у мене не було грошей поїсти, і я спав, як бомж», — шокував громадськість тренер.
«На жаль, ситуація в країні та українському спорті не дають можливості Федерації повністю та ефективно розпоряджатися ресурсами для достойної мотивації спортсменів та тренерів, — пише у ФБ президент Федерації. — Ми всі є фанатами карате і за останній період зробили максимум для його розвитку в Україні. Логічним закінченням циклу роботи в Олімпійському спорті, звісно, є Олімпіада. Виграна ліцензія на юніорську Олімпіаду 2018 є яскравим показником якісної роботи Вас, як головного тренера, та всієї команди тренерів УФК. Дана ситуація для мене є вагомою причиною почати перегляд системи роботи та мотивації тренерів УФК.
Найближчим часом керівництво планує вийти з пропозиціями щодо нового підходу до залучення тренерів для роботи зі збірною, сподіваючись, що зможе сформувати цікаві пропозиції для талановитих тренерів федерації.
Юлія КЛИМЧУК