Хроніка 37/2018

Хроніка 37/2018

ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЖИТОМИРЩИНИ ВИКРИЛИ БЛИЗЬКО 200 НАРКОЗЛОЧИНЦІВ
За 8 місяців 2018 року у рамках уже розслідуваних кримінальних проваджень поліцейські вилучили з незаконного обігу близько 40 кг наркотичних засобів: від метадону — до сушеного опію. На майно наркозбутників накладено арешти на суму майже 860 тисяч гривень.
Щодоби поліцейські області виявляють правопорушення, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів. 6 вересня таких фактів зафіксовано в області близько десятка.
Найчастіше — це вилучення під час поверхневого огляду у підозрілих осіб медичних шприців з опієм або пакунків із марихуаною. У таких випадках особа може мати при собі від кількох грамів до кілограма заборонених для вільного обігу речовин. Тож, і відповідальність за такі дії може бути як адміністративна, так і кримінальна, в залежності від кількості виявленого.
Протягом доби поліцейські у п’ятьох житомирян вилучали марихуану, шприци з опієм та амфетамін.
Під час санкціонованих обшуків у рамках уже наявних кримінальних проваджень поліцейські, зазвичай, виявляють уже більші запаси наркосировини або готових до вжитку наркотиків. Так, 6 вересня у селищі Червоному Андрушівського району, у будинку 55-річного чоловіка було виявлено півкілограма висушеної та подрібненої коноплі.
Приховані пакети із забороненим зіллям знайшов спеціально навчений службовий собака кінологічної служби поліції.
Майже стільки ж вилучили поліцейські цього дня і в 17-річного жителя Коростеня. Раніше хлопець уже притягувався до кримінальної відповідальності за подібні правопорушення.
Загалом же, як прокоментував начальник Управління протидії наркозлочинності Олександр Богун, майже 200 осіб (кожен четвертий — наркозбутник) із початку року викриті у вчиненні злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків. Нині відносно них обвинувальні висновки передані на розгляд судів. У рамках цих кримінальних проваджень вилучено близько 35 кг прекурсорів та 40 кг наркотиків, із них — більше 22 кг канабісу, майже 11,5 кг сушеного опію, до 6,5 кг макової соломи, метадон та інше.
Відповідно до законодавства, обвинуваченим може загрожувати покарання від штрафу до 8 років ув’язнення.
ПІД КОЛЕСАМИ БУСА ЗАГИНУЛА ЖІНКА-ПІШОХІД
ДТП сталась уночі 7 вересня, на 159-му км автодороги «Київ — Чоп». Унаслідок наїзду автомобілем «Volkswagen Сaravelle» загинула жінка.
Попередньо з’ясовано, що поблизу с.Березівка у Житомирському районі водій мікроавтобуса «Volkswagen Сaravelle», рухаючись у напрямку м.Житомир, на неосвітленій ділянці дороги здійснив наїзд на жінку-пішохода, яка йшла по лівій смузі руху у попутному напрямку автівки.
Унаслідок ДТП постраждала отримала тілесні ушкодження, які виявилися несумісними з життям. Жінка загинула на місці пригоди.
За вказаним фактом розпочато досудове розслідування за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ ЗБРОЮ І БОЄПРИПАСИ
Під час санкціонованих обшуків, проведених в оселях жителів обласного центру та Олевського району, поліцейські вилучили обріз рушниці та гранати. Досудові розслідування тривають.
Працівники Житомирського відділу поліції провели слідчі дії у квартирі 35-річного житомирянина. До його оселі правоохоронців привела наявна інформація про можливе зберігання чоловіком незаконної зброї.
У ході обшуку поліцейські виявили в одній із кімнат обріз гладкоствольної рушниці «ІЖК» калібру 16 мм. Вилучене направлено на експертне дослідження. Походження зброї з’ясовується під час подальшого досудового розслідування.
5 вересня працівники Олевського відділення поліції у рамках кримінального провадження за фактом крадіжки провели санкціонований обшук за місцем проживання, раніше судимого, 26-річного жителя с.Кам’янка. У результаті у дворі домоволодіння під деревиною були виявлені два корпуси гранат «Ф-1» та три запали до них.
Нині у ході розпочатого за ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) ККУ досудового розслідування поліція перевіряє відомості про можливе походження вибухонебезпечних боєприпасів із зони проведення операції об’єднаних сил.
За чинним Кримінальним кодексом України, носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.
ЗАТРИМАЛИ ДВОХ ПІДОЗРЮВАНИХ У ВБИВСТВІ ОДНОСЕЛЬЦЯ
До Романівського відділу поліції надійшло повідомлення про вбивство жителя с.Врублівка. Попередньо встановлено, що під час спільного розпивання спиртного між кількома чоловіками виникла суперечка, що продовжилась бійкою. У результаті один із них отримав смертельні травми.
Для перевірки отриманого повідомлення до села виїхали працівники слідчо-оперативної групи Романівського відділу, а згодом — і Головного управління Нацполіції в Житомирській області.
Під час огляду домогосподарства 68-річного жителя с. Врублівка за господарським приміщенням було виявлено тіло чоловіка, накрите ковдрою та прикидане травою.
За зібраною на місці події інформацією, поліцейські дізнались, що уночі 1 вересня у будинку, після тривалого розпивання спиртного, між співчаркувальниками виник конфлікт. Він продовжився бійкою, у ході якої 42-річний місцевий житель отримав травми, що призвели до його смерті.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Триває з’ясування усіх обставин події. Призначено судово-медичну експертизу щодо причин смерті загиблого.
Попередньо встановлена причетність до його побиття двох чоловіків — господаря будинку та його 27-річного гостя.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ 31 ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ 30-Ї БРИГАДИ БУВ ЗАСУДЖЕНИЙ ЗА САМОВІЛЬНЕ ЗАЛИШЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ
Таку кількість вдалося встановити, проводячи аналіз даних в Єдиному державному реєстрі судових рішень, за якими Новоград-Волинським міськрайонним судом Житомирської області вже винесено вироки за статтею 407 КК України (Самовільне залишення військової частини або місця служби).
Вказана кількість злочинів проти встановленого порядку несення військової служби вчинені військовослужбовцями 30-ї окремої механізованої бригади ім.князя Костянтина Острозького (військової частини — польова пошта В2731, А0409).
Прикро, але факт, що найчастіше тікають хлопці не від ворога, а «заробляють» статтю через бюрократію і безлад в армії.
Таку думку висловив у розмові газеті «Експрес» Олег Леонтьєв — колишній військовий прокурор, який зараз працює адвокатом та спеціалізується на зазначеній категорії справ.
Зокрема адвокат зазначив, що найпоширенішими причинами самовільного залишення військової частини або місця служби є занадто складний і бюрократизований процес звільнення від військової служби та позастатутні стосунки.
ПРИТЯГНУТО ДО «ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ» ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Чинне антикорупційне законодавство України ставить держслужбовців та інших суб’єктів, на яких поширюється закон, у досить жорсткі рамки. Це стосується, в першу чергу, процедури подання декларацій. Після введення у дію Єдиного державного реєстру декларацій у багатьох посадових осіб виникають певні проблеми із заповненням відповідних форм на сайті. Хтось не зміг, хтось не встиг, хтось забув або не знав…
Ще одну особу притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення антикорупційного законодавства Новоград-Волинським міськрайонним судом.
Так, головний спеціаліст Управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Новоград-Волинської міської ради, перебуваючи на вказаній посаді з 11.06.2015 року та будучи, відповідно до підпункту «в» п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції», суб’єктом відповідальності, на якого поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», в порушення вимог ч.1 ст.45 вказаного Закону, без поважних причин, маючи всі необхідні можливості, несвоєчасно, а саме: 01.04.2018 року подала декларацію, чим вчинила адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.172-6 КУпАП.
Новоград-Волинським міськрайонним судом Житомирської області головного спеціаліста Управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Новоград-Волинської міської ради визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП, але суддею, на підставі ст.22 КУпАП, звільнено посадовця від відповідальності і обмежено «покарання» усним зауваженням.
Суддя при винесені рішення керувався тим, що у правопорушника на утриманні перебуває малолітня дитина, а також те, що станом на 28.03.2018 року декларація у вигляді чернетки вже була готова для відправки в реєстр, але, починаючи з цього дня, всі спроби відправки її в реєстр у держслужбовця були невдалі, бо погано працював сервер, постійно «зависав».
ЗА СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО НАД ДІТЬМИ 30-РІЧНОМУ «БАТЬКУ» ПРИСУДИЛИ 12 РОКІВ ЗА ГРАТАМИ
Прокуратура Житомирщини підтримала публічне обвинувачення у кримінальному провадженні за фактами скоєння жителем області насильства та розбещення трьох малолітніх дітей.
Під час здійснення досудового розслідування правоохоронцями було задокументовано вказані факти та зібрано достатню доказову базу, використовуючи яку під час судового розгляду справи, було доведено повну і беззаперечну вину 30-річного педофіла у скоєнні насильницьких злочинів щодо своїх малолітніх дітей.
Так, під час розслідування було встановлено, що чоловік неодноразово жорстоко здійснював знущання над своїм пасинком та двома рідними дітьми. Цей «горе-батько» глумився над малолітніми, жорстоко бив та вчиняв насильницькі дії сексуального характеру, після чого залякував їх та, погрожуючи фізичною розправою, наказував, щоб нікому не посміли про це розповідати.
Коростишівський районний суд визнав винним чоловіка у скоєнні кримінальних правопорушень за ч.3 ст.153, ч.2 ст.156 Кримінального Кодексу України та засудив до позбавлення волі терміном на 12 років.
04141.com.ua

ГОЛОВА СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ЗА НЕСВОЄЧАСНО ПОДАНУ ДЕКЛАРАЦІЮ СПЛАТИТЬ ШТРАФ
Цього разу адміністративне правопорушення скоїла очільниця органу місцевого самоврядування, що у Лугинському районі. Зокрема, голова сільської ради проігнорувала вимоги ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» (подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) та не подала вчасно декларацію на офіційному веб-сайті НАЗК.
За фактом виявленого правопорушення було складено адміністративний протокол за ч.1 ст.172-6 КУпАП (Несвоєчасне подання декларації без поважних причин) та передано до суду.
Коростенською місцевою прокуратурою забезпечено участь у розгляді справи про зазначене адміністративне правопорушення. Під час судового розгляду справи встановлено, що декларацію за 2017 рік посадовою особою подано 18.04.2018 р., тоді як граничний строк на подання декларації закінчився ще 01.04.2018. Поважних причин, які завадили б своєчасному поданню декларації, судом не встановлено.
Відтак, постановою Лугинського районного суду вказану особу визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, та накладено штраф у розмірі 850 грн.
Прес-служба прокуратури Житомирської області