Політики повинні припинити розколювати Україну. Потрібно спрямувати всі сили для об’єднання та пошуку компромісів

Політики повинні припинити розколювати Україну. Потрібно спрямувати всі сили для об’єднання та пошуку компромісів

Історично Україна склалася як країна, де співіснують різні релігії і конфесії. При цьому Україна — світська країна, де держава і церква розділені.
«Ми підтримуємо необхідність проведення міжконфесійного діалогу, а також дотримання прав усіх релігійних груп, у тому числі — й атеїстів. Вважаємо, що теми релігії, мови та історії розколюють суспільство. І якщо політик порушує ці теми, — це індикатор того, що у нього немає стратегії. Це — ознака паніки», — зазначив голова Новоград-Волинської міської організації політичної партії «Основа» Геннадій ФРЕГЕР.
Є в історії України незаперечні речі, які відбувалися під час 20 століття. Це — голодомор, і Голодомор визнаний світовою спільнотою — тут питань немає. Також в історії України були видатні особистості — такі, як наша славетна землячка, Леся Українка, як Тарас Григорович Шевченко та багато інших, які визнані світовою спільнотою, і це питання теж не обговорюється.
Але є і неоднозначні герої, є неоднозначне ставлення до них. Наприклад, воїни УПА на Західній Україні вважаються героями повстанської армії; що стосується Сходу України, то думки тут протилежні. І навпаки, Червона армія на Західній Україні — антигерой, тоді як на Східній Україні вважається, що Червона армія визволила Україну, воїни Червоної армії — це герої. Тут — тонка межа, і наша команда виступає за те, щоб у регіонах, чи це Схід, чи це Захід, було право на визначення своїх героїв, своїх культурних традицій і особливостей, пов’язаних із регіоном. І коли починається перетягування канату, — це дійсно розколює суспільство. Сьогодні для українців дуже важливо знайти ті ідеї, навколо яких Україна буде об’єднуватись.
Намагання деяких політиків набрати бали перед виборами на мовній, історичній та релігійній темах призвело до того, що Україна втратила частину своїх територій, та ледь не кожен день втрачає своїх воїнів-захисників.
Усі регіони України мають право на шанування різних героїв, мають право акцентувати увагу на різних історичних подіях, якщо це не суперечить існуючому в Україні законодавству.
Нам потрібно «погодитися не погоджуватися». Потрібно сприймати різні погляди і незгоду один із одним як норму, а не як відхилення.
В «Основі» наполягають, що держава повинна знаходитися осторонь від більшості історичних дискусій, як це намагаються робити у Великобританії та Іспанії.
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №8224 Сергія Тарути, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за розпалювання ненависті на мовному грунті під час передвиборної агітації.
«Зараз на темах мови і релігії політики в черговий раз розколюють українське суспільство. Але нам, навпаки, потрібне об’єднання і пошук компромісів. У законопроекті №8224 я пропоную припиняти мовні спекуляції, які постійно піднімаються у період виборів і використовуються в передвиборній агітації. Тобто, я пропоную заборонити використовувати мовне питання протягом року перед виборами і посилити відповідальність за порушення цієї норми», — пояснив Сергій Тарута.
У доктрині партії «Основа» головне — максимальний обсяг особистої свободи для громадян України. Однією з умов досягнення такої свободи в нашій політичній силі вважають необхідність створити навколо кожної людини умови для її розвитку. Це повинні бути умови в різних сферах діяльності й існування: в культурі, релігії, економіці. І, звичайно ж, має бути присутня свобода волевиявлення і, найголовніше, — свобода мислення.