У Новограді міряються… петиціями

У Новограді міряються… петиціями

\"УТРИВАЄ ІНТЕРНЕТ-ГОЛОСУВАННЯ НАВКОЛО НАЙВИЩОЇ ПОСАДОВОЇ ОСОБИ МІСТА
Шостого вересня місцевий активіст Руслан Власюк, котрий неодноразово публікував у соцмережах критичні дописи щодо діяльності міського голови, створив петицію «Про дострокове припинення повноважень міського голови Новограда-Волинського В.Л.Весельського рішенням депутатів міської ради сьомого скликання за ініціативи громади».
Петиція — тобто, колективне звернення (вимога, прохання) громади — опублікована в Єдиній системі місцевих петицій, створеній у рамках програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), що фінансується Швейцарською Конфедерацією та виконується Фондом Східна Європа.
Аргументи, викладені у петиції Руслана Власюка, наступні:
«Влада у місті найперше асоціюється з міським головою, який представляє територіальну громаду і міську раду у відносинах із державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, громадянами, а також у міжнародних відносинах. Окрім представницьких повноважень, міський голова наділений правом розпоряджатися бюджетними коштами, скликати сесії ради, вносити пропозиції та формувати порядок денний сесій ради; головувати на пленарних засіданнях ради; призначати на посади та звільняти з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад тощо.
У разі невиконання цих обов’язків або неналежного їх виконання, повноваження мера можуть бути припинені достроково.
Причини:

  • відкрите кримінальне провадження про навмисну підміну рішення міської ради щодо орендних ставок на землю (номер кримінальної справи у реєстрі: 12018060090000982);

  • невиконання передвиборної програми;

  • стан водопостачання у місті;

  • стан доріг;

  • стан полігону ТПВ;

  • неефективна кадрова політика;

  • стан пожежної безпеки комунальних установ, як результат — пожежа в історичній будівлі «Молодіжний центр»;

  • стан криміногенної ситуації у місті та повна безвідповідальність щодо забезпечення правопорядку у місті;

  • повне знищення позитивного інвестиційного клімату в місті;

  • рішення №75372057 від «13» липня 2018 р. по справі №906/212/18 Господарського суду Житомирської області щодо визнання недійсним та скасування рішення тендерного комітету на будівництво «Прозорого офісу»;

  • справа про адміністративне правопорушення 3/0285/1190/18 у Новоград-Волинському міськрайонному суді на Весельського Віктора Леонідовича, яка призначена до розгляду 17.09.2018.


Даною петицією громада міста звертається до депутатів і вимагає проведення законної процедури таємного голосування щодо дострокового припинення повноважень міського голови Віктора Весельського, який порушив усі можливі вимоги населення щодо керівництва їх бюджетом та майном». Якщо ви погоджуєтеся із вищевикладеним, то свою підтримку можете висловити за цією адресою: https://e-dem.in.ua/novograd-volynskyi/Petition/View/7. До кінця збору підписів залишилось 23 дні.
Відповідь не забарилася. Вже наступного дня, 7 вересня, в Єдиній системі місцевих петицій за авторством Світлани Кручок з’явилася петиція «Про не підтримку петиції «Про дострокове припинення повноважень міського голови Новограда-Волинського В.Л.Весельського рішенням депутатів міської ради сьомого скликання за ініціативи громади» від 06 вересня 2018 р.».
«Керуючись Конституцією України та Законом України «Про звернення громадян», звертаємось до Новоград-Волинської міської ради не підтримувати петицію «Про дострокове припинення повноважень міського голови Новограда-Волинського В.Л.Весельського рішенням депутатів міської ради сьомого скликання за ініціативи громади», що опублікована через веб-сайт Єдиної системи місцевих петицій від 06 вересня 2018 року.
Причини. У зв’язку з обранням секретаря Новоград-Волинської міської ради Остапчука В.І. вбачаємо ефективну подальшу співпрацю двох гілок влади (депутатського корпусу та виконавчих органів міської ради), що стабілізує економічну, політичну та соціальну ситуацію в місті.
Сприятиме розвитку Новограда-Волинського в цілому. Це буде прекрасний тандем, що має навчитися чути один одного та звичайних людей», — йдеться у цій петиції. Якщо вам близьке до душі, викладене тут, то голосуйте за цією адресою: https://e-dem.in.ua/novograd-volynskyi/Petition/View/8. До кінця збору підписів залишилось 24 дні.
Попри те, що новоградці не лінуються критикувати владу в соцмережах, у розмовах на базарах і, навіть, у ході сесійних засідань (що засвідчила сесія, присвячена проблемам Водоканалу), петиція «Про дострокове припинення повноважень міського голови» станом на 13 вересня зібрала лише 111 осіб із 200 необхідних.
Натомість петиція на захист перебування Віктора Весельського на посаді міського голови швидко випередила конкуруючу пропозицію і на сьогодні має аж 201 підпис. Чого більше, ніж достатньо, щоб її взяти до уваги.
У чому ж секрет такої активності? Невже за тиждень у Новограді вирішилися всі накопичені за останні роки проблеми, озвучені у першій петиції, місто оновилося і стало процвітати? Якщо уважно поглянути на список «підписантів» петицій, адже він відкритий, і ця інформація не є таємницею, то побачимо, кого в місті «все влаштовує», а кого не дуже.
Серед тих, хто підтримав другу петицію, великий відсоток працівників виконавчих органів міської влади, її структурних підрозділів, а також — члени їхніх родин. Поінформовані джерела, наближені до владних кабінетів, «не для преси» розповідають, що на бюджетників і всіх залежних від міського «білого дому» осіб зчинився тиск із вимогою підписати петицію на підтримку Віктора Весельського. У маленькому Новограді люди цінують робоче місце, особливо із зарплатою, що перевищує середню по місту. Тож, 201 голос за тиждень — це, вочевидь, не межа.
Якою буде реакція депутатів, якщо обидві петиції наберуть вдосталь голосів, — побачимо в сесійній залі. Хоча вже зараз можна припустити, що дієвої реакції не буде. Як приклад, нещодавня петиція з вимогою звільнення начальника Водоканалу. Вона зібрала достатньо голосів, але міський голова Віктор Весельський лише продемонстрував відповідні папери присутнім у сесійній залі. Кадрових рішень не послідувало. Лише 11 вересня на офіційному сайті міської ради з’явилося розпорядження міського голови про догану начальнику Водоканалу Аллі Левицькій. Цікаво, невже у владних кабінетах справді думають, що доганою можна покращити якість води у міських водогонах?
Олег БРЮХАНОВ
Фото міської ради