Хроніка 38/2018

РОЗГЛЯД ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН — ОДИН ІЗ ПРІОРИТЕТНИХ НАПРЯМКІВ РОБОТИ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ
Право громадян на звернення до державних органів займає особливе місце у системі засобів захисту їх прав, свобод та законних інтересів.
Конституція України визначає право осіб направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, які зобов’язані розглянути звернення і дати обгрунтовану відповідь у встановлений законом строк.
Із метою гарантування належної реалізації цих прав, а у випадку порушення — їх відновлення, державою створено відповідні установи. Важливу роль у системі державних органів, діяльність яких спрямована на захист прав громадян, відведено саме органам прокуратури.
Протягом 8 місяців 2018 року до Новоград-Волинської місцевої прокуратури надійшло 470 звернень, із них задоволено — 27, надано роз’яснення — 128, направлено у інші відомства — 95.
Також у Новоград-Волинській місцевій прокуратурі здійснюється особистий прийом громадян. За 8 місяців поточного року прокурори на особистому прийомі прийняли 228 письмових звернень, із них особисто керівником прокуратури — 38 звернень.
Про порядок та графік особистого прийому громадян можна дізнатися у Новоград-Волинській місцевій прокуратурі, зокрема, із розташованих у загальнодоступних місцях інформаційних стендів.
У зверненні необхідно зазначати своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Звернення має бути підписане та зазначена дата його складання. Анонімні звернення до розгляду не приймаються.
Дотримання цих простих умов забезпечить належний розгляд вашого звернення.
С.ФРАНЧУК, прокурор Новоград-Волинської місцевої прокуратури

ЗАТРИМАЛИ ГРАБІЖНИКА, ЯКИЙ РОЗШУКУВАВСЯ НА ФРАНКІВЩИНІ
13 вересня поліцейські затримали в обласному центрі молодика, обгрунтовано підозрюваного у вчиненні грабежу та розбійного нападу на двох житомирян. Під час перевірки з’ясувалося, що парубка за вчинення майнових злочинів розшукують колеги з Галицького відділення поліції Івано-Франківської області. Нині він під вартою.
Суперечка між двома чоловіками у післяобідню пору у скверику, поблизу залізничного вокзалу обласного центру, привернула увагу перехожих. Конфліктуючі, як згодом з’ясували поліцейські, незнайомі між собою, ситуативно опинились на одній лавці і так само випадково разом розпивали спиртне. Згодом вони голосно засперечались, а далі розпочали бійку. Молодший із чоловіків відібрав у іншого годинник і, погрожуючи, змусив тікати.
Один з очевидців події зробив зауваження молодику. Той одразу переключив свою увагу зі щойно пограбованого на нього і попросив піти з ним до залізничного мосту, де, нібито, потребує допомоги травмована жінка. Чоловік згодився, а як тільки вони відійшли у менш людне місце, грабіжник накинувся на нового потерпілого, діставши ножа. Під загрозою його застосування чоловік віддав нападнику сумку та сонцезахисні окуляри. Потому розбійник утік.
Обидва потерпілі викликали поліцейських. На місці події прибулі патрульні та працівники слідчо-оперативної групи Житомирського відділу поліції розпочали першочергові заходи зі встановлення особи грабіжника. Під час відпрацювання довколишньої території у закинутому приміщенні, поблизу залізничного вокзалу, було виявлено підозрюваного, а разом із ним — і відібрані чужі речі.
Чоловік намагався заперечувати свою причетність до описаних подій та називався вигаданим ім’ям. Однак, зрозумівши всю серйозність ситуації, таки вказав свої справжні анкетні дані. Під час їх перевірки з’ясувалося, що його розшукує Галицьке відділення поліції Івано-Франківської області за ухилення від досудового розслідування крадіжки, поєднаної з проникненням у житло чи інше приміщення.
Чоловіка було затримано, відповідно до ст.208 (Затримання уповноваженою службовою собою) Кримінального процесуального кодексу України. Житомирським відділом поліції нині розслідуються одразу два кримінальні провадження, розпочаті за ст.186 (Грабіж) та ст.187 (Розбійний напад) Кримінального кодексу України. Відтак 27-річному жителю Івано-Франківщини може загрожувати покарання у вигляді ув’язнення на термін від 3 до 7 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЗАКІНЧЕНО РОЗСЛІДУВАННЯ ФАКТУ НЕДБАЛОГО ВИКОНАННЯ МЕДИКАМИ СВОЇХ ПРОФЕСІЙНИХ ОБОВ’ЯЗКІВ, ЩО ПРИЗВЕЛО ДО СМЕРТІ ПОРОДІЛЛІ
Коростишівською місцевою прокуратурою затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом неналежного виконання своїх професійних обов’язків медичними працівниками Коростишівської центральної районної лікарні, що призвело до смерті породіллі.
У ході досудового розслідування встановлено, що при госпіталізації жительки Коростишівського району до лікарні, акушер-гінеколог приймально-оглядового відділення, унаслідок недбалого та несумлінного ставлення до своїх професійних обов’язків, не визначила фактори та ступінь прогнозованого перинатального та акушерського ризику, як це передбачено відповідним протоколом.
Неналежно виконали свої професійні обов’язки й інші лікарі, які брали участь у сумісному огляді породіллі: порушивши вимоги наказу Міністерства охорони здоров’я України, не віднесли її до групи вагітних із ризиком під час пологів.
За результатами проведених експертиз, неправильна оцінка стану пацієнтки призвела до її смерті та загибелі унаслідок асфікції ненародженої дитини.
Наразі обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч.1 ст.140 КК України (Неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки для хворого) передано до Коростишівського районного суду.
Публічне обвинувачення забезпечуватиме Коростишівська місцева прокуратура.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання: позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк.
ХОТІВ «ВІДКУПИТИСЯ» ВІД КРАДІЖКИ, ТЕПЕР «СВІТИТЬ» ЩЕ БІЛЬШЕ
Коростенською місцевою прокуратурою затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом надання жителем Хорошівського району неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище.
Досудовим розслідуванням установлено, що у червні цього року 32-річний чоловік, з метою вирішення питання щодо закриття кримінального провадження стосовно нього за фактом крадіжки мобільного телефону, запропонував та надав начальнику слідчого відділення Хорошівського ВП Коростишівського ВП ГУНП в області, старшому лейтенанту поліції неправомірну вигоду у розмірі 500 грн.
Правоохоронці затримали особу на місці вчинення злочину, безпосередньо у службовому кабінеті відділення поліції.
Наразі обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі), скеровано до Коростенського міськрайонного суду для розгляду по суті.
Публічне обвинувачення у суді забезпечуватиме Коростенська місцева прокуратура. Санкція зазначеної статті передбачає покарання — позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років, з конфіскацією майна або без такої.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОЛІЦІЯ ЖИТОМИРЩИНИ ЗАКЛИКАЄ ГРОМАДЯН НЕ ВІДДАВАТИ ГРОШІ ШАХРАЯМ, ЯКІ ПОВІДОМЛЯЮТЬ ПРО ДТП З РІДНИМИ
Днями жителька Чуднівщини віддала шахраєві понад 26 тисяч гривень, аби допомогти синові, який, нібито, потрапив у автопригоду. Поліцейські, розслідуючи подібні факти ошуканств, радять громадянам не вірити в подібні історії, а телефонувати на «102».
12 вересня до Чуднівського відділення поліції звернулася 78-річна жителька району із повідомленням про шахрайство. Пенсіонерка розповіла, що минулого дня до неї на мобільний номер зателефонував незнайомець. Чоловік повідомив про серйозну ДТП, в яку потрапив її син, і тепер терміново потребує коштів на лікування. Крім того, він має відшкодувати збитки жінці, на яку, нібито, вчинив наїзд.
Співрозмовник зголосився швидко приїхати додому до переляканої жінки, аби передати кошти її синові. Чоловік зауважив, що потрібно близько 3 тисяч доларів США, однак, коли почув у відповідь, що такої суми немає, повідомив, що можна обійтися і меншою. У розпачі пенсіонерка зібрала та віддала всі заощадження — 26,5 тисяч гривень — незнайомцеві.
І тільки за декілька годин, зв’язавшись із сином, з’ясувала, що її ошукали.
Нині у рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.190 (Шахрайство) КК України, триває встановлення особи, причетної до злодіяння.
Разом із тим, поліцейські зазначають, що повідомленням про проблеми у рідних, які можна вирішити за допомогою «добродіїв», ні в якому разі не можна вірити. Правоохоронці звертаються до жителів Житомирщини із застереженням:
— у разі, якщо вам повідомляють про потрапляння рідної людини у ДТП, раптове захворювання, затримання поліцією тощо, уточніть усі відомості, у тому числі, де саме знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до відповідного закладу (лікарні, поліції), з’ясуйте всі обставини;
— спробуйте зв’язатись із людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч, — рідними, друзями, сусідами тощо;
— ніколи не передавайте гроші, призначені, нібито, для лікування, відшкодування збитків потерпілим тощо незнайомим людям. Усі питання фінансового характеру вирішуйте тільки через банківські установи;
— жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо, якщо вони вимагають терміново сплатити кошти. Одразу повідомте на номер «102» — вас намагаються ошукати!
Відділ комунікації поліції Житомирської області