100-річчя випуску перших поштових марок України

У 2018 році Україна святкує 100-річчя випуску перших поштових марок України. Цікавою була історія їх виникнення.
Дослідники філателії відзначають декілька ранніх проектів створення поштової марки. Цю ідею висували і шведський лейтенант К.Треффенберг, і словенський чиновник Л.Кошір, і англійський видавець Д.Чалмерс та інші.
Але запровадження наклеюваної поштової марки пов’язують із ім’ям англійського поштмейстера Роуленда Хілла — автора ескізу першої у світі поштової марки, яка увійшла в обіг 6 травня 1840 р. в Англії.
В історії філателії перша марка відома під назвою «чорний пенні», оскільки вона мала номінал саме в 1 пенні і була надрукована чорною фарбою. Також на марці був водяний знак у вигляді малої корони та портрет королеви Великої Британії — Вікторії.
Перейнявши почин Англії, почали випускати поштові марки й інші країни.
В Україні поштові марки вперше з’явилися в 1918 році, в часи Української народної республіки. Творцями сюжетів поштових мініатюр були видатні графіки Георгій Нарбут і Антін Середа. На підставі закону Центральної Ради від 18 квітня 1918 року, замість зниклих з обігу розмінних монет, були випущені марки-гроші з номіналом від 10 до 50 шагів. Першу серію, названу «шагівковою», друкували на тонкому картоні з написом на звороті «Ходять нарівні з дзвінкою монетою».
Після УНР — більше 70 років — Україна жила без власних марок (хоча ще 1947 р. УРСР стала членом Всесвітнього поштового союзу). Лише з 1992 р. в країні почали друкуватися власні марки незалежної держави.
Цікава історія виготовлення поштових марок. Спочатку вони друкувалися на дуже недосконалих машинах, іноді — навіть вручну. Використовувалась при цьому техніка гравюри — спосіб розмножування малюнка за допомогою друкарської форми з дерева, металу, пластмаси, лінолеуму тощо.
У наш час поштові марки друкуються на високоякісному папері фарбами з високим балом світло- та водостійкості. Зворотний бік марок гумують (проклеюють), а для того, щоб полегшити відокремлення марок від аркуша та одну від одної, аркуш перфорують (проколюють). Перші марки не перфорувалися, їх відрізали ножицями. Перфорувальну машину винайшов працівник Дублінського поштамту Генрі Аргер.
Одразу після появи поштової марки з’явились і поціновувачі, які зрозуміли не лише її безпосереднє практичне значення, а й художню цінність як твору прикладної графіки малих форм. Так поштова марка стала предметом колекціонування, а людей, які почали збирати знаки поштової оплати, з середини 60-х років XIX ст., стали називати філателістами.
У 1926 р. було створено Міжнародну федерацію філателії. В Україні існує Асоціація філателістів України та випускається он-лайн журнал «Філателія України».
Із нагоди 100-річчя випуску перших поштових марок України, ПАТ «Укрпошта» у жовтні 2018 року планує проведення XVI Національної філателістичної виставки з міжнародною участю «Укрфілекспо 2018».
У рамках проведення виставки, яка проходитиме в Києві, в «Українському домі», 9-14 жовтня 2018 року, відбудуться презентації та урочисті церемонії погашення нових знаків поштової оплати.
Інформація «Укрпошти»