Гострий коронарний синдром: головне — вчасно звернутися за медичною допомогою

29 ВЕРЕСНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ
Захворюваність та смертність від хвороб серцево-судинної системи займають перше місце в структурі загальної захворюваності та смертності в нашій області, в Україні та в цілому в світі. Щоб знизити смертність від захворювань серцево-судинної системи, у Житомирі відкрито реперфузійний центр, в якому надається безкоштовна високоспеціалізована медична допомога хворим із гострим коронарним синдромом. Тож, наші медичні працівники направляють пацієнтів із відповідними показами та результатами електрокардіограми (ЕКГ) до даного центру.
Хворі з гострим коронарним синдромом та відповідною ЕКГ-картиною, які проживають в радіусі до 100 км від м.Житомир, повинні бути транспортовані до відділення рентген-ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського для проведення невідкладних черезшкірних коронарних втручань у максимально короткий термін (до 2-х годин із моменту першого контакту пацієнта з медичним персоналом).
Хворим із гострим коронарним синдромом з елевацією сегмента ST, які знаходяться на відстані більше 100 км від Житомира, в перші 2 години після виникнення клінічних симптомів, тобто протягом «терапевтичного вікна», необхідно провести тромболізис (розчинення коронарного тромба) із подальшим транспортуванням у відділення рентген-ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського для проведення невідкладних черезшкірних коронарних втручань протягом 12-24 годин із моменту виникнення клінічних симптомів.
Гострий коронарний синдром (ГКС) — це гостре порушення коронарного кровообігу. Він об’єднує такі клінічні стани, як нестабільна стенокардія та інфаркт міокарда. ГКС — це попередній діагноз, що встановлюється під час першого контакту з хворим. Він був уведений у клінічну практику через потребу негайно вибирати лікувальну тактику, наприклад, тромболітичну терапію або первинну коронарну ангіопластику до встановлення остаточного діагнозу.
Симптоми ГКС: тривалі (понад 20 хвилин) та дуже інтенсивні загрудинні болі, що не зменшуються при прийомі нітрогліцерину. Біль характеризується як пекучий, стискаючий, «кинжальний», може поширюватись у ліву руку, ліву лопатку, шию, нижню щелепу; задишка; пітливість; серцебиття, перебої в роботі серця; нудота; болі в епігастральній ділянці; запаморочення, загальна слабкість, зниження артеріального тиску.
Механізмом розвитку гострого коронарного синдрому вважають розрив атеросклеротичної бляшки в коронарній артерії з наступним утворенням тромбу, що перекриває просвіт артерії, і посиленням тенденції до коронароспазму. Це викликає припинення кровоплину по ураженій коронарній артерії, що призводить до ішемії, а в подальшому — до некрозу ділянки міокарда. Ризик розриву в більшій мірі обумовлений не розміром бляшки, а її складом.
Однією з проблем при наданні медичної допомоги пацієнтам із ГКС є пізнє звернення хворих за медичною допомогою.
Д.СЕМЕНЧУК, лікар-кардіолог міськрайТМО