Василь Остапчук готовий битися на порозі біля Будинку рад

Василь Остапчук готовий битися на порозі біля Будинку рад

З КИМ І ЗАРАДИ ЧОГО, А ТАКОЖ ПРО ГОЛОВНІ КРОКИ НА ПОСАДІ СЕКРЕТАРЯ МІСЬКОЇ РАДИ ЙШЛОСЯ ПІД ЧАС ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ
На шостий день своєї роботи секретарем міської ради Василь Остапчук скликав прес-конференцію, щоб поділитися з громадою планами і намірами на новій для себе посаді. До участі в діалозі Василь Іванович запросив не лише пресу, а й колег-депутатів (голів депутатських фракцій і постійних комісій), заступників міського голови та громадськість. На заклик до спільної зустрічі зі ЗМІ відгукнулися депутати Сергій Хапчук і Олег Журбенко, перший заступник міського голови Сергій Колотов, заступник міського голови Анатолій Легенчук та двоє міських громадських активістів.
Василь Остапчук одразу наголосив, що працюватиме на засадах відкритості, з урахуванням думок і побажань громади, закликав конструктивно, в разі потреби, критикувати й допомагати.
Першочерговими кроками у своїй роботі бачить оптимізацію бюджетних витрат. Зокрема, щоб у 2019 рік місто увійшло з максимально збалансованим бюджетом.
На запитання кореспондента новинного сайту 04141.com.ua Олександра Сукача, Василь Остапчук озвучив три головні, на його думку, проблеми, над якими потрібно працювати.
По-перше, створення великої громади із центром у місті Новограді-Волинському. Проведення перемовин із навколишніми селами, які ще не визначилися, з ким їм об’єднуватися, щоб приєднати до міста якомога більшу кількість сільських громад. В ідеалі, яким його бачить Остапчук, об’єднана територіальна громада з центром у Новограді-Волинському повинна в майбутньому включати всі села нашого району. Розширення громади зі збільшенням її населення дозволить залишати мільйонні податки на місцях. Натомість зараз складається така ситуація, коли одні села — бідні, а інші, маючи на своїй території потужні підприємства, змушені повертати величезні суми податків у Державний бюджет.
По-друге, формалізувати відносини з уже створеними ОТГ. Іншими словами: підписати багатосторонній договір, який регламентує, хто і скільки платитиме коштів на утримання об’єктів спільної комунальної власності — міськрайТМО, стоматологічного об’єднання тощо. Оскільки наразі (вже не перший рік) складається така ситуація, коли на кінець року не вистачає коштів на зарплати лікарям, а села, жителі яких, без сумніву, користуються послугами міськрайТМО, відмовляються дофінансовувати, перекладаючи це на міський бюджет.
Сюди ж можна віднести й наміри Василя Остапчука до спільного з Чижівською громадою використання історичного Городища, що за об’їзною дорогою. Великий пласт історії Звягельського краю, який міг би привабити туристів, нині ніяким чином не розробляється. Додаткове джерело надходжень до місцевих бюджетів щороку заростає травою. Говорячи про Городище, секретар міської ради висловив своє ставлення до ініціативи щодо повернення Новограду-Волинському історичної назви Звягель. «Потрібно поборотися за цю територію, в іншому випадку у Звягеля не буде підстав для свого минулого», — зазначив Остапчук.
Третім першочерговим завданням Василь Остапчук бачить стабілізацію міського бюджету в його дохідній і видатковій частинах. «Складається таке враження, ніби Новоград живе в умовах необмеженого фінансування. Від попередньої каденції залишилося перехідними 16 млн. грн. Зараз йде до того, що наступній каденції місто передадуть із боргами», — прокоментував Остапчук. Саме тому при міській раді створено комісію для оптимізації штатів виконавчого комітету міської ради. Втім, як зауважив Сергій Колотов, оптимізація в попередні роки призвела до скорочення відділу підтримки муніципальних ініціатив і інвестицій, який займався залученням коштів міжнародних донорів для реалізації суспільно значимих проектів. У 2017 році в Новограді було освоєно біля 8 млн. грн. грантових коштів. Нині ж — практично нічого. Сергій Колотов додав, що потрібно відновити відділ, адже місто не потягне всі свої проекти лише коштами міського бюджету.
Певним чином у зв’язку з оптимізацією видатків прозвучало питання про стан криміногенної ситуації в Новограді-Волинському. Низка резонансних злочинів, що сталися протягом цього року, залишилися нерозкритими. Камери відеоспостереження, встановлені в найбільш людних громадських місцях (на які було витрачено 150 тисяч грн. з міського бюджету) користі практично не приносять, оскільки деякі з них взагалі не працюють, а решта — працюють у такому собі автономному режимі.
Оскільки Василь Остапчук проголосив, що дослухатиметься до порад громади, то однією з них стала пропозиція (від громадського активіста, члена виконавчого комітету міської ради Олександра Куценка і журналіста Олександра Сукача) створити муніципальну поліцію на базі служби охорони громадського порядку. І передати їй контроль за встановленими камерами відеоспостереження.
Василь Остапчук зауважив, що докладе зусиль, щоб Новоград не втратив у цьому році раніше анонсовані 10,2 млн. грн. з обласного бюджету на капітальний ремонт доріг на трьох головних міських вулицях. Пообіцяв, що зверне увагу на проблему забезпечення міста водою з альтернативних джерел водопостачання.
На запитання про його власну справу — бренд «Меблі від Діда Василя», під яким Василь Іванович особисто виготовляв меблі, лавки, гойдалки, пісочниці тощо, відповів, що цей проект «тимчасово заморожений». «Часу не вистачає. Приходжу з роботи — вже пізно. Є субота — один день, але виникають інші справи. Тому проект із меблями законсервований, але в будь-який час готовий відновити роботу. Адже ця моя посада не вічна. Можуть завтра вручити квіти — і до побачення», — відверто відповів Остапчук.
Власне, навколо посади секретаря міської ради досі витає дух невизначеності. Попередній секретар міської ради Олена Пономаренко звернулася до суду з позовом щодо незаконності рішення про її усунення з посади. Що буде, якщо суд поновить Олену Анатоліївну секретарем, — на це Василь Остапчук відповів: всі питання будуть вирішуватися по мірі їх надходження. «Не думаю, що судові спори в нашій державі аж надто швидкі», — зауважив Остапчук, з чого можна зробити висновок, що він бачить для себе перспективи на займаній посаді.
У ході сесійних засідань депутат Василь Остапчук регулярно висловлював свою радикальну позицію щодо міських проблем, часто — всупереч пропозиціям і рішенням міського голови. Що змінилося чи зміниться після обрання його секретарем міської ради?
«Якщо ви думали, що Остапчук буде скакати із шафи на стіл, а тоді — з шашкою на міського голову, то такого не буде. Із Віктором Весельським у нас складається нормальна робота. Він, як міський голова, — надзвичайно милий, нормальний чоловік. Якщо він на моїй, тій чи іншій, пропозиції пише «Так», то за кінцевий результат відповідатиму я, якщо ж «Ні», то відповідати йому. Я не повинен із ним сваритися», — відповів Остапчук.
Одразу ж Олег Журбенко, який не приховував, що не голосував під час таємного голосування за кандидатуру Василя Остапчука, зауважив: «Вас не для того обрали. Не для вашої «згоди» з усіма діями міського голови».
Із притаманним йому відмінним почуттям гумору, Василь Іванович парирував: «Якщо ви вважаєте, що з цього буде користь для міської громади, то ми з міським головою можемо побитися на порозі біля міської ради».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА