Детінізація доходів громадян — запорука майбутнього

Тіньова зарплата є однією із найбільших проблем сучасної економіки України. Виплата заробітної плати «у конвертах» призводить до значних негативних наслідків не тільки для бюджету, а й для самих працівників. Своєчасна сплата внесків до Пенсійного фонду є запорукою соціальної стабільності в країні. Кожному громадянину гарантується право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижче від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата, розмір якої на сьогодні становить 3723 грн., є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання. Винагорода за виконану роботу є основним джерелом формування доходів працюючих громадян та основою при розрахунку розміру пенсії.
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. №649-р. затверджено перелік заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці, реалізація яких сприятиме підвищенню ефективності державної політики щодо захисту трудових прав людей, зменшенню застосування незадекларованої праці та посиленню дисципліни сплати податків і єдиного соціального внеску.
Розпорядженням Уряду передбачається проведення Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування спільних комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.
Єдина мета перевірок — виявити неоформлених працівників. «Із тіні» виведуть не тільки доходи населення, а й поповнять бюджет за рахунок чималих штрафів — 30 мінімальних зарплат за кожного неоформленого працівника.
На даний час триває інформаційно-роз’яснювальна кампанія контролюючих органів про неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин. А, починаючи з 5 жовтня 2018 року, проводитимуться комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.
Роботодавцям слід пам’ятати, що легалізація заробітної плати — це надійний засіб залучення висококваліфікованих, порядних, небайдужих до майбутнього країни людей та ефективний спосіб боротьби із конкуренцією на ринку праці.
Нагадуємо, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу в установленому порядку. Закликаємо всіх суб’єктів господарювання міста дотримуватися законодавчих норм. Відповідальність за неофіційне працевлаштування — штраф у розмірі 111690 грн. за кожного працівника.
На сьогодні ще є час проявити відповідальне ставлення як до працюючих, так і до законів нашої держави і легалізувати працю всіх найманих працівників.
Л.ХРУЩ, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради