Увесь комунальний транспорт може опинитися під контролем громади

Увесь комунальний транспорт може опинитися під контролем громади

\"УвесьТаку ініціативу запропонував нещодавно обраний секретар міської ради Василь Остапчук. Василь Іванович озвучив курс на зменшення витрат міського бюджету. Зокрема, йдеться про кошти на утримання апарату виконавчого комітету міської ради, куди входять витрати на службові автомобілі.
Ідея, яка, напевне, прийдеться до смаку багатьом городянам, була озвучена не без передумов. На минулому тижні секретар міської ради Василь Остапчук побував із робочим візитом у Житомирі. Зокрема, провів зустрічі з обласним керівництвом щодо «завислих» коштів у сумі 10,2 млн. грн. на ремонт доріг на трьох вулицях Новограда та заїхав на суд, що стосується Новоград-Волинської міської ради. А вже наступного дня опинився… перед загрозою службового розслідування щодо нецільового використання службового транспорту.
Нагадаємо, в першій половині 2018 року міський голова озвучив, що з обласного бюджету буде виділено кошти на капітальний ремонт дорожнього покриття по вулиці Житомирській, центральній частині вулиць Пушкіна і Шевченка (так звана, дорога до «прозорого офісу»). Але, в силу бюрократичної тяганини, кошти не освоюються, а бюджетний рік минає. За інформацією, що надійшла з міської ради, потенційні потужні підрядники не бажають брати участь у тендері, оскільки, за їхніми мірками, 10 млн. грн. — занадто незначна сума, щоб із нею возитися.
Внаслідок перемовин із обласним керівництвом, із залученням депутатів обласної ради від нашого району В.С.Мельника і С.А.Нусбаума, було досягнуто нових домовленостей: сума підряду може бути збільшена до 15 млн. грн., і тоді, ймовірно, бажаючі освоїти ці кошти знайдуться. Чи матиме ця історія з ремонтом доріг щасливе для новоградців закінчення, — невдовзі побачимо. Разом із тим, ще одними наслідками поїздки секретаря Новоград-Волинської міської ради до Житомира стали внутрішні «розбірки» у Будинку рад.
Василь Остапчук, перебуваючи у Житомирі, після відвідин ОДА заїхав на суд, де розглядалася справа депутата Новоград-Волинської міської ради Олени Пономаренко проти міської ради щодо незаконного її звільнення з посади секретаря міської ради. Як пояснює Василь Іванович, візит до суду було попередньо усно погоджено з тимчасово виконуючим обов’язки міського голови — першим заступником міського голови Сергієм Колотовим (оскільки в той день міський голова Віктор Весельський перебував у відрядженні в Тернополі).
Василь Остапчук спізнився на суд, перебував під час слухання в коридорі під дверима, але, за його словами, був у курсі того, що відбувалося в судовій залі. Більше того, Василь Іванович переконаний, що в даному випадку, коли йдеться про позов до міської ради щодо незаконності її рішення, міська рада зобов’язана делегувати на суд свого представника від депутатського корпусу.
Повернувшись до Новограда, наступного дня Василь Остапчук дізнався, що міський голова має намір ініціювати службове розслідування щодо правомірності використання секретарем міської ради службового автомобіля. Особливо, в тій частині поїздки, що стосувалася заїзду на суд. Офіційного розпорядження міського голови не було, проте «кіпіш» у владних коридорах здійнявся.
На минулих вихідних Василь Остапчук через соцмережі звернувся до новоград-волинців із відеозверненням, де виклав свою точку зору на означені події. А в понеділок, після розширеної апаратної наради, написав на ім’я міського голови Віктора Весельського заяву наступного змісту: «Прошу видати розпорядження міського голови та створити комісію для службового розслідування використання службового автомобіля для участі у судовому засіданні депутата Пономаренко О.А. проти міської ради 25 вересня 2018 року та визначити розмір збитків, завданих міській громаді для відшкодування».
Василь Остапчук пішов на принцип і в своєму бажанні привести використання службового автомобіля «у рамки правового поля» виступив із ініціативою запровадити контроль за рухом усього комунального транспорту. За його словами, ця ідея знайшла підтримку в окремих депутатів міської ради під час виїзного засідання з метою огляду виконання робіт одного з комунальних підприємств.
Новообраний секретар міської ради має на меті підготувати рішення міської ради, відповідно до якого всі автомобілі та механізми, що знаходяться на балансі всіх міських комунальних підприємств (Водоканалу, Теплокомуненерго, «Шляхрембуду» та інших), а також службові автомобілі, якими користуються працівники виконавчих органів міської ради та її структурних підрозділів, повинні бути обладнані GPS-навігаторами (приладами, що дозволяють визначити місце розташування та швидкість об’єкта). Інформація про місце перебування кожного службового чи комунального автомобіля в режимі реального часу буде доступна в мережі Інтернет. Тобто, кожен, хто має доступ до Інтернету, в будь-який час може подивитися, де і в який час знаходиться та чи інша службова машина. Відтак, зробити висновки, чи використовується комунальний транспорт за призначенням.
Василь Остапчук переконаний, що таке рішення зменшить (або ж узагалі унеможливить) кількість проявів нецільового використання службового транспорту чи використання його в особистих цілях. У кінцевому випадку це дозволить економити пальне й оптимізує одну зі статей витрат міського бюджету.
Якщо пропозиція виллється у відповідне рішення міської ради, то, крім ефекту економії, матиме й озвучений на початку каденції Віктором Весельським елемент «прозорості й відкритості влади». У неробочий час службовий транспорт працівників міськвиконкому повинен перебувати в службовому гаражі (крім відряджень). І GPS-навігатор допоможе дотримуватися цього режиму.
Як вдалося з’ясувати пізніше, службове розслідування щодо поїздки Василя Остапчука на суд до Житомира проведено не було. Натомість розслідували аналогічне питання навколо депутата міської ради, заступника начальника департаменту праці та соціального захисту населення Олени Пономаренко. Було встановлено, що Олена Анатоліївна в день суду перебувала у відпустці за власний рахунок і службовим транспортом департаменту не користувалася.
Утім, як запевнив у середу, 3 жовтня, секретар міської ради Василь Остапчук, від своїх намірів провести через раду рішення щодо обладнання комунального і службового транспорту GPS-навігаторами він не відмовляється.
Олег БРЮХАНОВ