Хроніка 41/2018

Хроніка 41/2018

ПІД ЖИТОМИРОМ УНАСЛІДОК ДТП ПЕРЕКИНУЛАСЬ ФУРА
Дорожньо-транспортна пригода сталась на 143-му км автодороги «Київ — Чоп», поблизу с.Сонячне Житомирського району.
На місці події працювала слідчо-оперативна група Житомирського районного відділення поліції та патрульні поліцейські.
Попередньо, водій автомобіля «Hyundai Sonata», 41-річний житель Тернополя, рухаючись у напрямку Києва, не впорався з керуванням та виїхав на смугу зустрічного руху, де сталося зіткнення з автомобілем «Renault Magnum» під керуванням 61-річного жителя м. Ужгород, який рухався у зустрічному напрямку. У результаті вантажівка разом із причепом з’їхала у кювет та перекинулася.
Унаслідок ДТП травми різного ступеню тяжкості отримав водій автомобіля «Hyundai» та був доставлений до травматологічного відділення Житомирської міськлікарні. Також травми отримала пасажирка легковика, 39-річна тернополянка, їй було надано медичну допомогу.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ДЕПУТАТА РАЙОННОЇ РАДИ ОШТРАФУВАЛИ ЗА ВЧИНЕННЯ КОРУПЦІЙНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ
Співробітниками УЗЕ в Житомирській області задокументований факт вчинення корупційного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-6 КУпАП, відповідно до якого Новоград-Волинським міськрайонним судом Житомирської області винесено відповідну Постанову.
Так, із протоколу про вчинення адмінправопорушення відомо, що депутат Новоград-Волинської районної ради, будучи суб’єктом відповідальності за корупційні правопорушення, після продажу автомобіля марки «Hyundai Tucson», 2010 року випуску, за 303320 гривень, у десятиденний строк із моменту отримання доходу, що перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (тобто, суму доходу, що перевищує 80000 грн.), письмово не повідомив про це Національне агентство з питань запобігання корупції, шляхом внесення відомостей до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Судом депутата Новоград-Волинської районної ради визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-6 КУпАП, та накладено штраф у сумі 1700 гривень, також із нього буде стягнуто на користь держави судовий збір у розмірі 352,40 гривні.
НА ТЕРИТОРІЇ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОГО РАЙОНУ ВИЯВИЛИ ФАКТ САМОВІЛЬНОГО ЗАЙНЯТТЯ 128 ГЕКТАРІВ ЗЕМЛІ
Новоград-Волинським відділом поліції здійснюється досудове розслідування самовільного зайняття земельної ділянки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України. Про це стало відомо з ухвали Новоград-Волинського міськрайонного суду.
Правоохоронці вбачають, що одне з ТОВ на території Брониківської сільської ради (Лебедівського старостинського округу №3) Новоград-Волинського району використовує із невитребуваних (нерозподілених) земельні ділянки (ріллю) загальною площею 128,98 га. При цьому рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про передачу у власність або користування (оренди) відсутні.
Згідно із відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, за ТОВ право користування не витребуваними (нерозподіленими) земельними ділянками на території Брониківської сільської ради не зареєстровано, а договори між товариством та Новоград-Волинською районною державною адміністрацією не укладались.
За таких обставин посадові особи ТОВ упродовж 2018 року, за відсутністю правових підстав набуття права користування земельними ділянками, передбаченими ст.116 ЗК України та в супереч вимог ст.93, 123-126 ЗК України, не маючи правовстановлюючих документів, самовільно зайняли земельні ділянки сільськогосподарського призначення, загальною площею 128,98 га, які розташовані на території Брониківської сільської ради (Лебедівського старостинського округу №3) Новоград-Волинського району.
Під час проведення огляду місця події самовільно зайнятих земельних ділянок із залученням спеціаліста ГУ Держгеокадастру в Житомирській області та землевпорядника Брониківської сільської ради встановлено, що на вказаних земельних ділянках засіяно сільськогосподарські культури: гарбузи та кукурудза.
За вказаним фактом відбулося відкрите судове засідання, на якому розглядалося клопотання слідчого СВ Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області про арешт майна, у задоволенні якого суд відмовив.
За матеріалами 04141.com.ua

У МАЛИНІ ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ ТРАВМУВАННЯ 6-РІЧНОГО ХЛОПЧИКА
Попередньо, школяр отримав травми під час маневрів вантажівки поблизу місцевої школи. Нині у рамках розпочатого кримінального провадження поліцейські з’ясовують усі обставини події.
Поліцейські з’ясували, що на територію місцевої школи заїхав вантажний автомобіль «МАЗ» із паливом для котельні. За кермом вантажівки перебував 53-річний житель району. Під час маневрів водій зачепив шлагбаум, який, у свою чергу, вдарив 6-річного хлопчика, котрого батько у цей час вів до школи.
Дитину з травмами було доставлено до місцевої лікарні.
Нині триває з’ясування причин та обставин події у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ЖИТОМИРСЬКА ПОЛІЦІЯ ЗНИЩИЛА У ВОГНІ НАРКОТИКІВ НА 2 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ
3 жовтня правоохоронці провели знищення чергової партії наркотичних засобів, що зберігались у ГУНП Житомирщини в якості речових доказів у кримінальних провадженнях.
Відповідні рішення про утилізацію вилучених наркотиків прийняли суди одночасно з винесенням обвинувальних вироків за їх зберігання та розповсюдження.
За межами міста у вогні поліцейські утилізували майже 8 центнерів наркотиків як рослинного, так і синтетичного походження. Серед знищеного — макова соломка і рослини снотворного маку, коноплі, сухий залишок ацетильованого і екстракційного опію. Крім того, тим же полум’ям були знищені і специфічні пристосування для їх вживання.
Утилізація наркотиків відбувалася під контролем спеціально створеної комісії, до складу якої увійшли представники поліції, прокуратури, Служби безпеки України та виконавчої служби.
За словами заступника начальника Управління протидії наркозлочинності ГУНП в області Максима Янушевського, вартість знищених наркотиків на «чорному ринку» складає близько
2 мільйонів гривень.
НА ОВРУЧЧИНІ ПОТЯГ ЗІШТОВХНУВСЯ З АВТОМОБІЛЕМ
Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди загинув водій вантажівки. Поліцією розпочато досудове розслідування.
Трагедія сталася на 180-му км залізничного перегону «Бережесть — Словечно», на регульованому залізничному переїзді неподалік с.Виступовичі.
За попередньою інформацією, водій автомобіля «МАЗ», 42-річний громадянин Білорусі, виїхав на відкритий залізничний переїзд, де сталося зіткнення з вантажним потягом. У результаті ДТП водій автомобіля загинув.
Нині триває з’ясування причин та обставин події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

СЕРЕД ПІДОПІЧНИХ ДЕВ’ЯТОГО КОРПУСУ ДОВБИСЬКОГО ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНОГО ІНТЕРНАТУ НЕБЕЗПЕЧНИХ ЗЛОЧИНЦІВ НЕМАЄ
3 жовтня у прокуратурі Житомирської області відбувся брифінг заступника прокурора області Віталія Мякішева, за участі прокурора галузевого відділу прокуратури області Вадима Фещенка, на якому журналістам повідомили про достовірні факти правопорушень, виявлені Новоград-Волинською місцевою прокуратурою під час перевірки комунальної установи «Довбиський психоневрологічний інтернат».
Відкриваючи брифінг, Віталій Мякішев зауважив, що наразі постала необхідність надати громадськості об’єктивну та детальнішу інформацію щодо результатів перевірки спецустанови, оскільки керівництво інтернату недостовірно поінформувало громадськість, що призвело до виникнення значного суспільного резонансу.
Зокрема, заступник прокурора області роз’яснив, що психоневрологічні інтернати, яких в області налічується 9, функціонують на підставі Закону України «Про психіатричну допомогу та «Типового положення про психоневрологічний інтернат», затвердженого Постановою Кабміну від 14.12.2016 р., та відносяться до категорії закладів соціального захисту осіб, які страждають на психічні розлади. «Ні законодавство, ні Типове положення не передбачають будь-якого обмеження або позбавлення волі осіб, які перебувають у психоневрологічних інтернатах», — підкреслив Віталій Мякішев.
Разом із тим, на час перевірки, у порушення вимог ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950, ст.29, 33 Конституції України, ст.4, 25 Закону України «Про психіатричну допомогу», 16 підопічних утримувалися в корпусі №9, на вікнах та дверях якого встановлені металеві грати із замками, що є обмеженням волі осіб.
Заступник прокурора області Віталій Мякішев також повідомив журналістам, що не відповідає дійсності розповсюджена у ЗМІ інформація про те, що всі особи, які перебувають на лікуванні в інтернаті та утримувалися у 9-му корпусі, засуджені «за страшні злочини». Насправді із 16 — лише одна особа була засуджена більше 30 років тому (вирок від 07.03.1997 р.) за фактом умисного знищення або пошкодження державного або колективного майна до 1 року позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік. А решта 15 підопічних взагалі до кримінальної відповідальності не притягувалася.
Віталій Мякішев поінформував журналістів, що аналогічні перевірки у березні цього року були проведені й в усіх інших таких інтернатах області, а про виявлені порушення на початку квітня 2018 року повідомлено обласну раду в офіційно надісланому листі на ім’я керівника цієї державної установи.
Прес-служба прокуратури Житомирської області