«Біля собак у смокінгах не ходять»

«Собача» тема набирає обертів. Побільшало скарг, що зграї бездомних собак проявляють агресію до людей на вулицях. А цими днями до редакції зателефонував мешканець міста, який після відвідин місцевого притулку для тварин із обуренням розповів:
— Ми — родина Ахматових — повезли у притулок свого собаку, бо їдемо у Росію і його нема на кого лишити. Від побаченого були в шоці: територія неогороджена, нас одразу оточили собак з п’ятнадцять, вийшов якийсь «бомж» і не пустив нас на територію. Ми подзвонили до господарки притулку, запропонували допомогу у вигляді двох мішків дрібної картоплі. У відповідь почули, що її собаки картоплі не їдять, а їдять кашу на молоці. Наш собака їсть усе, а її, чому не їдять? Хочу знати, куди йдуть гроші з бюджету, у який ми платимо податки. І чому людина не хоче отримати допомогу, яку пропонують для собак? Раз на місяць я можу собі дозволити привезти пару кілограмів кісток, але хотів би, щоб робота притулку була прозорою.
За коментарем з приводу цієї ситуації ми звернулися до керівника притулку Валентини Захарчук. Вона саме робила «будиночки» для котів, нині їх у притулку вже 49, ще 270 — собак:
— Ми цьому чоловіку відмовили, бо він хотів нам здати свою собаку, але притулок — не для домашніх тварин, а для бездомних. Я можу піти назустріч у тому випадку, коли ви зробите для своєї собаки буду і забезпечите її їжею. Зрозумійте, це — не притулок міської влади, це — притулок громадської організації «Оберіг», яка за свої гроші та кошти небайдужих меценатів, що могла, те й збудувала.
Ми, по суті, виконуємо функцію міста, винятково зі своєї ініціативи впродовж шести років, — розповіла далі Валентина Мечиславівна. — На будівництво притулку, лікування, утримання собак та на інвентар (миски, цепи, нашийники) влада кошти не виділяє, усе купую я сама. Кошти влада виділила на харчування тварин, — на одну тварину по 1 гривні 80 копійок на день. Можна нагодувати за ці гроші? Щодо картоплі, то собаки картоплю не їдять, не можна — будуть глисти. Та картопля, яку запропонував чоловік, була вкрай дрібною і з землею. Хочете, привозьте моркву, буряк, а не картоплю. Щодо «бомжа», можете одягнути спецодяг, взяти лопату і почистити вольєри. Тоді зрозумієте, що у смокінгах біля собак люди не можуть ходити!
Заступник міського голови Анатолій Легенчук ось що розповів про фінансування притулку:
— Цьогоріч було виділено 200 тисяч гривень. На відлов собак — 50 тисяч, при потребі у 500 тисяч... У притулку нині утримуються 300 собак, приймати більше не можуть — немає фінансової змоги, тому стерилізують і випускають у місто.
* * *

Ще одне питання, що неминуче спливає у «собачій» темі — відлов бродячих собак. Цим займається комунальне підприємство «Житлосервіс», на чолі з С.В. Моісеєвим. Ми звернулися до Сергія Вікторовича за коментарем:
— За 9 місяців цього року ми зловили 99 собак, торік — 68. Ще 28 — здали на стерилізацію. 40% бездомних тварин на вулицях міста — стерилізовані, у них у правому вусі є відповідна кліпса. Зараз техніка на ремонті, тому ми не можемо відловлювати, щойно вийде з ремонту — відновимо роботу. Про кожну відловлену собаку є акт виконаних робіт, документально підтверджений.
Нині у «Житлосервісі» є 5 заявок від мешканців з приводу відлову тварин, одна з них — зі Скверу Слави, де люди стурбовані великою зграєю.
— У сквері ми нещодавно піймали 4 собаки і відвезли їх у притулок, — відповів Сергій Вікторович. — Після ремонту техніки повернемося до цієї роботи.
Юлія КЛИМЧУК