Займалися у сараї, тепер — у палаці

Займалися у сараї, тепер — у палаці

Більше у Новограді не будуть двозначно усміхатися при словах «Палац дітей та молоді», бо старе маленьке приміщення по вул.Гетьмана Сагайдачного, де раніше знаходився позашкільний заклад, було схоже більше на сарай, аніж на щось інше. 4 жовтня відбулося урочисте відкриття нового Палацу дітей та молоді (ПДМ) — у колишньому приміщенні статистики на вул.Князів Острозьких (район шостої школи). З цього приводу колектив ПДМ влаштував святкове дійство, залучили представників влади, спонсорів, батьків, учнів та перерізали символічну стрічку.
Мрії про нове приміщення у колективі виношували давно. Два роки тому звернулися до міського голови з проханням посприяти у пошуці іншої будівлі, адже повноцінно працювати з дітьми заважав аварійний стан приміщення, відсутність території для тренувань, небезпечний перехід через перехрестя біля міжнародної траси, невідповідність приміщення стандартам виховання. І ось, мрія здійснилася.
Нове приміщення ПДМ — двоповерхове і капітально відремонтоване. Попри те, що з вулиці його зовнішній вигляд все ще нагадує державну установу, а не творчий заклад, всередині панують креативний підхід, бажання йти у ногу з часом, комфортні умови для гурткових занять.
«Я щаслива від того, що нове відремонтоване приміщення тепер має право носити назву «палац», — запевнила директор ПДМ Ольга Добровольна, дякуючи усім, хто долучився до вирішення проблеми. Впродовж літа владі, колективу, меценатам і батькам учнів гуртом вдалося досягти результату, на який ніхто не сподівався.
Рік знадобився для того, аби передати приміщення з державної власності у комунальну. А коли це нарешті сталося, то виявилося, що приміщення потребувало капітального ремонту, який неможливо було виконати без закладених на це у бюджеті коштів. «Але не була б це Ольга Добровольна — її харизма і наполегливість зробили свою справу», — цю фразу на відкритті довелося почути не раз. З підрядниками, щоправда, з бюджету досі не розрахувалися. Тепер рішення про виділення коштів чекають від депутатів на черговій сесії 1 листопада.
Школа лідера, центр раннього розвитку дітей «Першоцвіт», театр ляльок, фольклорний ансамбль «Мальва», театр мініатюр «Фрея» — найвідоміші проекти закладу. Багато поколінь місцевих дітей займалися у ПДМ, який підтримує зв’язки з іншими країнами, беручи участь у міжнародних таборах дозвілля. Серед вихованців — чимало відомих у місті людей. Гордістю тут називають своїх випускників: Миколу Мартинюка, Тетяну Ващук, Валентину Найдюк, Андрія Газарова, Олега Процуна, Зоряну Семенчук.
«Неймовірними зусиллями колективу, на чолі з директором Ольгою Добровольною, з допомогою батьків, депутатів, виконавчих органів міської ради, спонсорів та небайдужих людей міста, вдалося перетворити занедбану будівлю у сучасний заклад нової української освіти, за що усім безмежна вдячність, — сказав на урочистостях міський голова Віктор Весельський. — Здійснилася дитяча мрія багатьох поколінь міста — розвивати свої здібності, проводити змістовно дозвілля у приміщенні, яке відповідає сучасним вимогам».
Святкові привітання на адресу новоселів, подяки, подарунки та виступи обдарованих вихованців засвідчили новий старт у діяльності колективу Палацу дітей та молоді.
Юлія КЛИМЧУК