Відкритий лист міському голові В.Л.Весельському

Шановний Вікторе Леонідовичу, звертається до Вас координаційний комітет пенсіонерів військової служби та інших силових структур із приводу проведення ініціативною групою 01.10.2018 р., так званого, громадського слухання щодо перейменування нашого міста.
Ці фейкові слухання не можуть бути легітимними тому, що оповіщення населення міста не було проведено у встановлені законодавством України строки, а лише за два дні до початку проведення слухання. Багато хто з присутніх дізнались про це випадково.

  1. Присутніми на цих слуханнях із понад 50 тис. громадян міста було не більше 60 людей. При цьому, близько 30 осіб — члени ініціативної групи і ще 15-20 осіб — неповнолітні діти з вищого професійного училища, яких незрозуміло хто і навіщо туди залучив.

  2. Основа виступів була від ініціативної групи. А коли хтось намагався висловити іншу думку, то група націоналістично налаштованих людей з, так званих, ініціаторів перекрикувала, ображала та не давала можливості виступити.

  3. Голосування, яке організувала ініціативна група, не має ніякої юридичної сили, оскільки проводились тільки громадські слухання, а присутні на ньому особи не являються делегатами від громадськості міста. Крім того, опитування населення міста щодо перейменування показало, що більшість громадян, а саме: близько 75% висловились проти цього.

  4. 27 вересня 2018 року відбулося розширене засідання президії ради міської організації ветеранів, на яке, крім вісімнадцяти членів президії, були запрошені одинадцять голів первинних ветеранських організацій. Із присутніх жодного не було, хто б підтримав перейменування нашого славного міста в древнє поселення.


Висновок:
Зазначені вище слухання та голосування щодо перейменування міста, яке пройшло 01.10.2018 р. в Палаці культури, не висловлює думку мешканців міста Новограда-Волинського.

  1. Питання перейменування назви міста, відповідно до Конституції України, має розглядатися винятково на референдумі. Конституція — це закон прямої дії.

  2. Звягель не є історичною назвою нашого міста. Поселення Звягель не має такої історичної значущості, як місто Новоград-Волинський, із моменту його заснування і до теперішнього часу.

  3. Перейменування міста — недоцільне, оскільки це передбачає значні фінансові витрати з бюджету міста і кожного окремого громадянина та потребує зміни реквізитів у всіх документах (паспорти, правовстановлюючі документи тощо).


Просимо Вас розглянути наш лист на комісіях та сесії міської ради, оскільки громадські слухання із зазначеного питання фактично не відбулися — на слуханнях була присутня лише ініціативна група.
В.Т.АФОНІН, голова організаційного комітету військових пенсіонерів та інших силових структур
В.І.МИСНИК, О.В.ПАРАНДІЙ, В.О.ПАРФЬОНОВ, члени комітету