Обидві петиції «вийшли у фінал»

ДЕПУТАТИ РОЗГЛЯНУТЬ ПИТАННЯ ПРО ДОСТРОКОВЕ ПРИПИНЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ МІСЬКОГО ГОЛОВИ В.Л.ВЕСЕЛЬСЬКОГО
Шостого вересня стартував збір підписів на підтримку петиції «Про дострокове припинення повноважень міського голови Новограда-Волинського В.Л.Весельського рішенням депутатів міської ради сьомого скликання за ініціативи громади». Автор петиції, опублікованої в Єдиній системі місцевих петицій, — активіст Руслан Власюк.
«Даною петицією громада міста звертається до депутатів і вимагає проведення законної процедури таємного голосування щодо дострокового припинення повноважень міського голови Віктора Весельського, який порушив усі можливі вимоги населення щодо керівництва їх бюджетом та майном», — зазначив Руслан Власюк в обгрунтуванні своєї вимоги.
Зокрема, серед причин були вказані наступні: відкрите кримінальне провадження про навмисну підміну рішення міської ради щодо орендних ставок на землю (номер кримінальної справи у реєстрі: 12018060090000982); невиконання передвиборної програми; стан водопостачання у місті; стан доріг; стан полігону ТПВ; неефективна кадрова політика; стан пожежної безпеки комунальних установ, як результат — пожежа в історичній будівлі «Молодіжний центр»; стан криміногенної ситуації у місті та повна безвідповідальність щодо забезпечення правопорядку у місті; повне знищення позитивного інвестиційного клімату в місті; рішення №75372057 від «13» липня 2018 р. по справі №906/212/18 Господарського суду Житомирської області щодо визнання недійсним та скасування рішення тендерного комітету на будівництво «Прозорого офісу»; справа про адміністративне правопорушення 3/0285/1190/18 у Новоград-Волинському міськрайонному суді на Весельського Віктора Леонідовича, яка призначена до розгляду 17.09.2018 р.
Петицію підписали 207 осіб із 200 необхідних. Відповідь надана 5 жовтня 2018 р.
«Повідомляю, що ініційована Вами петиція «Про дострокове припинення повноважень міського голови Новограда-Волинського В.Л.Весельського рішенням депутатів міської ради сьомого скликання за ініціативи громади» набрала більше 200 підписів громадян.
Згідно з Порядком розгляду електронних петицій, адресованих Новоград-Волинській міській раді, затвердженого рішенням міської ради від 07.04.2016 р. №79 «Про внесення змін до Статуту територіальної громади міста Новограда-Волинського та затвердження Порядку розгляду електронних петицій, адресованих Новоград-Волинській міській раді», зазначену петицію буде внесено на розгляд чергової двадцять шостої сесії міської ради сьомого скликання.
Про прийняте рішення Новоград-Волинською міською радою Ви будете повідомлені додатково», — йдеться у відповіді за підписом міського голови В.Л.Весельського.
Одночасно зі збором підписів «за» припинення повноважень міського голови В.Л.Весельським тривав збір підписів до, так званої, «антипетиції». 7 вересня в Єдиній системі місцевих петицій за авторством Світлани Кручок з’явилася петиція «Про не підтримку петиції «Про дострокове припинення повноважень міського голови Новограда-Волинського В.Л.Весельського рішенням депутатів міської ради сьомого скликання за ініціативи громади» від 06 вересня 2018 р.». Її авторка вважає, що з обранням секретарем Новоград-Волинської міської ради В.І.Остапчука подальша співпраця двох гілок влади (депутатського корпусу та виконавчих органів міської ради) буде успішною і стабілізує економічну, політичну й соціальну ситуацію в місті.
Збір підписів за «антипетицію» просувався швидше і невдовзі випередив першу петицію. Серед її прихильників виявилася значна частка працівників виконавчих органів міської ради та її структурних підрозділів, а також членів їхніх сімей. Слідкуючи за відкритим списком підписантів, місто побачило, що бюджетників, котрі працюють під керівництвом В.Л.Весельського, стан справ у місті влаштовує. Тож, необхідні голоси дружно були зібрані ще 25 вересня. «Антипетицію» підписали 214 осіб із 200 необхідних.
Відповідь на неї була надана 26 вересня 2018 року:
«Повідомляю, що ініційована Вами петиція «Про не підтримку петиції «Про дострокове припинення повноважень міського голови Новограда-Волинського В.Л.Весельського рішенням депутатів міської ради сьомого скликання за ініціативи громади» набрала більше 200 підписів громадян, проте її розгляд є неможливим, оскільки вона безпосередньо пов’язана з петицією «Про дострокове припинення повноважень міського голови Новограда-Волинського В.Л.Весельського рішенням депутатів міської ради сьомого скликання за ініціативи громади».
Враховуючи вищевикладене, повідомляю, що, у разі набрання петицією «Про дострокове припинення повноважень міського голови Новограда-Волинського В.Л.Весельського рішенням депутатів міської ради сьомого скликання за ініціативи громади» необхідної кількості голосів, то ініційована Вами петиція разом із зазначеною розглядатимуться одночасно, у відповідності до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про звернення громадян».
З повагою в.о. міського голови С.Ю.Колотов».
Отже, «у фінал» вийшли обидві петиції. Якщо вони оформлені без порушень чинного законодавства, то їх муситимуть розглянути депутати на черговій сесії міської ради. Щоправда, у переліку питань, які виносяться на найближчу сесію (1 листопада), цього питання немає. Оскільки збір підписів завершився пізніше, аніж міський голова видав розпорядження про скликання сесії. Втім, як пояснили у міській раді, питання про петиції можуть включити до порядку денного за підсумками погоджувальних рад. Якщо це станеться, то 1 листопада у сесійній залі відбудеться «битва петицій». А може, із великої хмари випаде малий дощ. Усе залежатиме від того, хто з ким і про що домовиться за ті три тижні, що відділяють нас від сесії.
Олег БРЮХАНОВ