Хроніка 42/2018

Хроніка 42/2018

У ПОЖЕЖІ ЗАГИНУЛА ЛІТНЯ ЖІНКА
Вранці 14 жовтня в Новоград-Волинському районі сталася пожежа, в якій загинула літня жінка. Про надзвичайну подію повідомила прес-служба ДСНС України у Житомирській області.
О 8 годині 50 хвилин Служба порятунку «101» отримала повідомлення про те, що горить будинок у с.Степове Новоград-Волинського району.
Коли рятувальники прибули на місце події, полум’ям було охоплене приміщення дерев’яної веранди та кімнати будинку. Використовуючи кисневі маски, вогнеборці через вікно потрапили всередину будинку. Там було сильне задимлення та горіли речі в житловій кімнаті. Оглянувши сусідню кімнату, пожежники виявили тіло літньої жінки — власниці оселі.
На даний час правоохоронці встановлюють причини пожежі.
04141.com.ua

СУД ЗААРЕШТУВАВ УСІХ УЧАСНИКІВ ЗЛОЧИННОЇ ГРУПИ ЗА ПІДОЗРОЮ У ВЧИНЕННІ РОЗБІЙНИХ НАПАДІВ НА ВАЛЮТНИКІВ
12 жовтня Корольовський районний суд м.Житомир, враховуючи беззаперечність доказів, обрав запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб без права внесення застави п’ятьом учасникам злочинного угрупування. Зловмисників затримали 10 жовтня у Чернівцях.
Поліцейські провели 12 санкціонованих обшуків за адресами проживання учасників злочинної групи, які обгрунтовано підозрюються у вчиненні 10 розбоїв на території п’яти регіонів країни.
Під час обшуків правоохоронці вилучили у затриманих два пістолети іноземного виробництва з глушниками та патрони до них, знаряддя вчинення злочинів, серед яких — маски, кастет, радіостанції, засоби для блокування сигналу мобільного зв’язку.
Крім того, за результатами проведення обшуків, вилучено речові докази, а також п’ять автомобілів, цінності та інші предмети, здобуті злочинним шляхом. Досудове розслідування триває.
Злочинна група була затримана поліцейськими 10 жовтня у Чернівцях під час вчинення чергового розбійного нападу.
Департамент комунікації Національної поліції

У ЖИТОМИРСЬКОМУ РАЙОНІ В ДТП ЗАГИНУЛА ІНОЗЕМКА
Фатальна дорожньо-транспортна пригода сталася 12 жовтня, близько 00:20, на 128-му км автодороги «Київ — Чоп», поблизу с.Глибочиця.
Попередньо, водій автомобіля «Volkswagen Sharan», 60-річний громадянин Республіки Молдова, рухаючись у напрямку Києва, не впорався з керуванням та допустив зіткнення з припаркованим на узбіччі автодороги автомобілем «Renault Premium», під керуванням 55-річного киянина.
У результаті ДТП смертельні травми отримала пасажирка автомобіля «Volkswagen», 59-річна громадянка Молдови.
Водії транспортних засобів не постраждали.
Усі обставини ДТП нині з’ясовуються у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ІЗ ПОЧАТКУ МІСЯЧНИКА ДОБРОВІЛЬНОГО РОЗЗБРОЄННЯ ЖИТЕЛІ ЖИТОМИРЩИНИ ЗДАЛИ ПОНАД СОТНЮ ОДИНИЦЬ ЗБРОЇ І СПЕЦЗАСОБІВ
Серед зданих до поліцейських підрозділів небезпечних предметів — нарізна і гладкоствольна мисливська зброя, набої до неї. Водночас правоохоронці продовжують вилучати у жителів Житомирщини незаконні небезпечні предмети.
Місячник добровільного роззброєння на Житомирщині стартував 1 жовтня. Для громадян, які мають у володінні незареєстровані небезпечні предмети, — це гарна нагода позбавитися їх без будь-яких наслідків для себе або офіційно в законному порядку облікувати.
— Із початку проведення місячника до підрозділів поліції здано 102 одиниці різних видів зброї та спецзасобів, серед яких найбільше мисливської гладкоствольної та армійських зразків. Також серед зданого — понад 190 штук боєприпасів до різних видів зброї та 11 мін і снарядів часів Другої світової війни, — повідомив заступник начальника ГУНП в області Артем Лисогор.
Тим часом поліцейські продовжують вилучати з незаконного обігу предмети, які несуть у собі небезпеку і заборонені для легального володіння або зберігаються з порушенням норм чинного законодавства.
8 жовтня в Ємільчинському районі працівники сектору реагування патрульної поліції місцевого ВП ГУНП виявили та вилучили у 59-річного жителя одного з сіл незареєстровану нарізну гвинтівку калібру 5,6 мм. Нині вирішується питання про направлення зброї на експертне дослідження. Їі походження встановлюється у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.
Поліцейські закликають громадян серйозно ставитися до питань власної безпеки, що напряму може залежати від наявності у них зброї, боєприпасів і вибухівки.
— Раджу скористатись можливістю добровільної здачі зброї та, у разі наявності небезпечних предметів, здати їх до поліції, аби не сталося біди, — наголосив Артем Лисогор.
Окрім того, за чинним кримінальним законодавством, за незаконне поводження з названими предметами можна потрапити за грати на строк від 3 до 7 років. Втім, уникнути кримінальної відповідальності громадяни можуть упродовж місячника добровільного роззброєння, принісши до органів внутрішніх справ незареєстровані небезпечні предмети.
Тож, шановні громадяни, не ризикуйте власним здоров’ям і життям, зберігаючи небезпечні трофеї. Не порушуйте Закон і не зволікайте з візитом до найближчого відділу чи відділення поліції, аби позбутися зброї і боєприпасів або ж офіційно їх облікувати.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПРОКУРАТУРА ТА СЛУЖБА БЕЗПЕКИ ПРОДОВЖУЮТЬ ПРОТИДІЯТИ ТЕРОРИСТИЧНИМ ПРОЯВАМ
Прокуратура Житомирської області, спільно з Управлінням Служби безпеки України в області, продовжує вживати заходи щодо викриття осіб, причетних до діяльності терористичних організацій на Сході України та учасників незаконних збройних формувань.
Так, за процесуального керівництва прокуратури області, цьогоріч закінчено досудове розслідування, яке проводили слідчі Управління СБУ в області, у 9 кримінальних провадженнях щодо осіб — учасників терористичної організації «ДНР», та із затвердженими обвинувальними актами скеровано до суду для розгляду по суті.
Зокрема, прокуратурою області затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.258-3 (Участь у терористичній організації) та ч.2 ст.260 (Участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань) КК України.
Йдеться про те, що фігуранти цього кримінального провадження у різний час, протягом 2014-2016 років, достовірно знаючи про протиправну діяльність діючої на території Донецької області терористичної організації «Донецька Народна Республіка», добровільно вступили до її підрозділів — незаконно створених збройних формувань.
Особи обвинувачуються у тому, що чинили збройний опір і незаконну протидію виконанню службових обов’язків співробітниками правоохоронних органів України і військовослужбовцями Збройних Сил України, задіяних у проведенні АТО та Операції об’єднаних сил, шляхом безпосередньої участі у бойових діях проти них тощо.
Наразі справа перебуває на розгляді у Корольовському районному суді м.Житомир. Публічне обвинувачення у суді підтримує прокуратура області.
Санкція ч.1 ст.258-3 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої; санкція ч.2 ст.260 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.
Прес-служба прокуратури Житомирської області