Поліція використовуватиме на дорогах прилади вимірювання швидкості

Поліція використовуватиме на дорогах прилади вимірювання швидкості

Поліцейські застосовуватимуть спеціальні пристрої «TruCam» у місцях концентрації ДТП, на аварійно-небезпечних ділянках доріг міжнародного та національного значення. Насамперед, така фіксація порушень швидкісного режиму є превентивним заходом. Про це 8 жовтня повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Олексій Білошицький.
За його словами, прилад дозволяє фіксувати швидкість на досить великій дистанції — 1200 м.
«Ми запускаємо фіксацію порушення швидкісного режиму не для того, щоб притягувати водіїв до відповідальності, а саме з метою превенції. Наше завдання: спонукати водіїв знизити швидкість у тих місцях, де є підвищений рівень дорожньо-транспортних пригод, особливо — ДТП з потерпілими і загиблими», — повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції.
Він розповів, що пристрій використовуватиметься винятково за наявності попереджувального знаку про те, що ведеться фото- та відеофіксація правопорушень. Водночас використання приладу здійснюватиметься поряд зі службовим транспортним засобом, який стоятиме з увімкненими проблисковими маячками синього кольору. Інформація про такі місця вже оприлюднена та буде постійно оновлюватися.
Олексій Білошицький також наголосив, що характеристики приладу не передбачають втручання людини в роботу пристрою на місці фіксації порушення.
«Прилад містить у собі спеціальну систему шифрування даних. Тобто, неможливим є втручання в ті дані, які створені за допомогою даного приладу. Інспектор не має доступу і не може видалити будь-які моменти самостійно. Також прилад містить, так званий, лічильник правопорушень, які були зафіксовані за допомогою даного приладу», — розповів Олексій Білошицький.
Він також додав, що контроль за відповідністю кількості зафіксованих правопорушень та притягнених до відповідальності здійснюватиметься у відділах моніторингу в кожному управлінні патрульної поліції.
Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції розповів, що використання цих приладів є першим кроком у подальшому розвитку системи фото- та відеофіксації правопорушень.
«Наступними кроками стануть запуск приладів, які будуть розміщені стаціонарно в службових автомобілях, та запровадження системи автоматичної фіксації», — повідомив Олексій Білошицький.
Нагадаємо, у ході наради під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана заступник Голови Національної поліції Олександр Фацевич повідомив, що із загальної кількості причин дорожньо-транспортних пригод із постраждалими 35% становить перевищення безпечної швидкості руху.
Департамент комунікації Національної поліції України