«U-Report»: голос молоді має бути почутий, а думка — врахована

«U-Report»: голос молоді має бути почутий, а думка — врахована

Молодь часто не знає, з ким поділитися своїми проблемами, тож відчуває себе непотрібною. Скажімо, вважає, що її голос на виборах ні на що не вплине, тому не йде голосувати. У результаті голосує старше покоління, а молодь їде з країни у пошуках кращого життя. Таких прикладів є багато, тому світовий лідер із захисту прав та інтересів дітей «ЮНІСЕФ» невипадково взявся впроваджувати в Україні глобальний молодіжний проект «U-Report». Йдеться про швидкі опитування через безкоштовні СМС або мережу Твіттер, що дозволяють дізнатися думку молоді щодо важливих суспільних питань.
«Молоді люди — найпотужніший рушій змін в українському суспільстві. Тому їхній голос має бути почутий, а їхня думка — врахована. Саме для цього «ЮНІСЕФ» запустила та підтримує «U-Report», — коментує голова представництва міжнародної організації в Україні Джованна Барберіс.
Сьогодні у «U-Report» зареєструвалося 54 тисячі молодих українців. Опитування проводиться у 44 країнах світу, де на питання відповідають понад три мільйони «U-репортерів». Про це, зокрема, йшлося 10 жовтня, на зустрічі «Творчий шлях без страху» зі студентами у Новограді-Волинському, що відбулася у Палаці культури.
Формат таких зустрічей із молодіжними лідерами дуже цікавий — динамічний, у формі лекцій та запитань-відповідей. Цього разу волонтери проекту приїхали з лідером українського гурту «Шосте чуття» Михайлом Бучковським. Спілкувалися зі звягельськими студентами впродовж двох годин, згодом відбулася автограф-сесія.
лідер гурту «Шосте чуття» Михайло Бучковський із волонтерами «U-Report»Молодий музикант розповів про свій творчий шлях, як йому довелося працювати над втіленням мрії про власний гурт. Йшлося також про те, що кожен може зробити для себе та розвитку країни у рамках міжнародного молодіжного проекту. До речі, участь у таких заходах беруть й інші популярні українські співаки, небайдужі до проблем молоді. Зокрема, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя та Сергій Мартинюк з гурту «Фіолет» .
Відомий футболіст Девід Бекхем, як посол доброї волі «ЮНІСЕФ», активно підтримує цю молодіжну ініціативу. У вересні він презентував результати опитувань на Генеральній асамблеї ООН. Таким чином молодь сказала глобальним лідерам, що вона думає.
В Україні молоді люди — амбасадори, проходять спеціальні тренінги та проводять неформальні лекції для молоді. Протягом трьох місяців пілотна кампанія проводилася у Донецькій та Луганській областях — понад 80 лекцій у навчальних закладах та на молодіжних заходах. Така ж зустріч днями відбулася у Новограді-Волинському. Лекції проходять і в інших містах України.
У рамках опитувань «U-Report» планує надати пропозиції до нового законопроекту «Про молодь», що має містити практичні інструменти реалізації молодіжної політики.
Усі, хто підписалися на «U-Report», отримуватимуть опитування з 3-4-х питань щотижня. Приєднатися можна через безкоштовні СМС, надіславши слово СТАРТ на номер 4224. Також можна надіслати слово СТАРТ Фейсбук-спільноті «U-Report». «ЮНІСЕФ» вивчає результати та співпрацює із партнерами, щоби опитування застосовували на практиці.
P.S. У листопаді гурт «Шосте чуття» анонсує концерт у Новограді-Волинському.
Юлія КЛИМЧУК