Пленум міської організації ветеранів — проти перейменування міста

23 жовтня 2018 року в малій залі Палацу культури відбувся черговий пленум міської організації ветеранів. На пленумі в дебатах навколо доповіді та інформації голови міської організації ветеранів, полковника у відставці, учасника бойових дій в Афганістані В.О.Парфьонова «Про підсумки роботи ветеранської організації і завдання на майбутній період» та з приводу ініціювання окремою групою питання про перейменування міста Новоград-Волинський на Звягель виступили 15 осіб, серед яких: Н.Ф.Іванова, М.П.Кучерява, Л.А.Прокопова, Т.М.Веселова, К.М.Малов, Д.В.Христич, М.В.Кузін, В.М.Матвійчук, М.А.Пашківський, А.Ф.Костеченко, М.П.Боровець, В.Т.Афонін та інші.
Виступаючі позитивно оцінили роботу ради, президії організації ветеранів і висловили побажання ветеранам активніше здійснювати діяльність у питаннях патріотичного виховання молоді, підтримки зв’язків із трудовими колективами і воїнами гарнізону, внесли низку ділових пропозицій і критичних зауважень, закликали багатотисячний ветеранський колектив до активніших, рішучіших дій щодо захисту конституційних прав, інтересів, честі і гідності старшого покоління, яке віддало свої кращі роки на благо країни і її народу.
Прозвучали слова подяки міському голові В.Л.Весельському, колективам соціальних служб, засобів масової інформації, навчальних, медичних установ та працівникам культури за їх активність у вирішенні нагальних життєвих питань ветеранів. Одночасно було висловлено протест негативним діям владних структур, які привели нашу країну до занепаду і розрухи в усіх сферах життя держави, а народ — до зубожіння. Було також нагороджено Почесними грамотами міської ветеранської організації окремих ветеранів-активістів.
Доповідач і виступаючі в логічно осмисленому і доказовому вигляді осудили абсолютно неконституційні, протизаконні дії ініціаторів і тих від влади структур, хто їм сприяв, у дуже важливому питанні щодо перейменування міста.
Було відзначено, що в процесі примітивних дій ініціативної групи з питання перейменування міста не тільки явно порушувались вимоги діючих в Україні законів, а й ігнорувалися встановлені норми процедури щодо постановки такого питання. Отже, шоста стаття Закону України про референдуми каже, що найменування або перейменування сільських рад, селищ, міст, районів, областей здійснюється винятково на місцевих референдумах.
Та й просто, чисто по-людськи, постановка такого питання в наш непростий час на противагу законності і вирішенню більш важливих насущних соціально-економічних завдань населення міста, виглядає як блюзнірство і грубо-зневажливе ставлення до людей.
На пленумі були зачитані звернення до владних структур міста, депутатів міської ради, а також викладені думки ветеранів проти перейменування міста на Звягель.
Доводи виступаючих проти перейменування Новограда-Волинського на Звягель були такими переконливими, що член ініціативної групи з перейменування М.П.Боровець змінив свою думку.
Пленум одноголосно затвердив постанову і прийняв її до дії.
У кулуарах пленуму звучали висловлювання щодо кадрової політики та про те, щоб депутати міської ради в цьому надважливому питанні були більш прагматичні, незаполітизовані, враховували думку більшості населення міста і не піддавалися окремим вигукам деструктивних сил, що рвуться до влади.
Учасники пленуму звертаються до органів місцевого самоврядування щодо недопущення перейменування м.Новоград-Волинський на Звягель і вимагають діяти в цьому питанні в межах правового поля України.
М.А.ПАШКІВСЬКИЙ, за дорученням і від імені пленуму, голова робочої президії пленуму