Територіальний центр надає допомогу понад півтисячі одиноких городян

Незмінними завданнями Територіального центру є виявлення, облік та організація надання тих соціальних послуг, яких потребують непрацездатні громадяни. До складу Територіального центру входять три структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома, відділення денного перебування та відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.
Обслуговуванням відділення соціальної допомоги вдома охоплено 551 підопічних (74 з них — ліжкових хворих), у резерві знаходяться ще 44 потребуючих. Силами 48 соціальних робітників здійснюється не тільки обслуговування одиноких непрацездатних громадян на безкоштовній основі, а й надаються платні послуги для 100 підопічних, у яких є рідні, які, відповідно до закону, повинні надавати допомогу, однак, у силу обставин, не можуть цього зробити. Згідно з Державним стандартом, підрозділом надається послуга — догляд вдома. Це — допомога у самообслуговуванні, у веденні домашнього господарства, у пересуванні в побутових умовах, в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами, навчання навичкам самообслуговування інше.
Важко перерахувати ті сфери життя підопічних, які не охоплені увагою цього підрозділу. Робота соціального робітника важка як психологічно, так і фізично, заробітна плата скромна, вимоги до моральних якостей працівників великі. Зрозуміло, що й освітній рівень такого працівника повинен бути відповідний, для цього ведеться велика робота в Територіальному центрі: проводяться навчання з техніки безпеки, з надання первинної медичної допомоги, із правил безпеки дорожнього руху тощо. На базі відділення соціальної допомоги вдома впроваджена й успішно діє інноваційна структурна модель. За 30 років свого існування через обслуговування відділення пройшло 3700 підопічних.
Відділення денного перебування — підрозділ, який, згідно з Державним стандартом, надає послугу соціальної адаптації. У відділенні працює 6 працівників. Є кабінети масажу, лікувальної фізкультури, трудової терапії. З 2015 року на базі відділення функціонує комп’ютерний клас, де надаються послуги підопічним Територіального центру в «Університеті ІІІ віку», факультет «Інформаційних технологій», метою діяльності якого є адаптація старшого покоління до суспільного життя, планується організувати факультет «Здоров’я», метою якого є підтримка фізичного та інтелектуального здоров’я, сприяння зайнятості та об’єднання, розширення світогляду. Існує пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації. Постійно діють гуртки: працетерапії (бісероплетіння, вироби зі стрічок), «Ентузіаст», «Коло друзів». Створений фольклорний ансамбль підопічних «Осінь».
Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги займається обслуговуванням громадян, які перебувають у складній життєвій ситуації і, відповідно до акта обстеження матеріально-побутових умов, потребують натуральної чи грошової допомоги. Завідувач відділенням звертається за допомогою до благодійних організацій, фондів, меценатів, організовує акції, які дають можливість залучити кошти, для наповнення складів продуктами харчування. Так, завдяки співпраці з обласним фондом «Хлібний дім», у кафе «Полісся» безкоштовно харчуються 22 малозабезпечених підопічних Територіального центру, отримуємо гуманітарну допомогу вживаними речами. Завдяки акції «Кошик доброти», яка триває з серпня у нашому місті, вдається наповнити продуктовий склад Територіального центру. Такий запас дає можливість оперативно підтримати потребуючих на випадок виникнення непередбачуваних ситуацій. У відділенні є робітник з комплексного обслуговування будинків, який надає підопічним допомогу з дрібного ремонту меблів, будинків тощо.
Ми вдячні за оцінену роботу, щирість і підтримку всім нашим підопічним, друзям, колегам, волонтерам, які допомагають нам зробити життя одиноких непрацездатних людей міста кращим, безпечнішим, комфортнішим. Вдячні за всебічну підтримку нашої установи владою — безпосередньо міському голові В.Л.Весельському, депутатам міської ради. Маємо працездатний згуртований колектив, певний досвід, напрацювання, бажання активно співпрацювати з людьми, котрим не байдужа доля одиноких обездолених людей. Користуючись нагодою, запрошуємо до співпраці. Наша адреса: вул.Леваневського, 14, тел.: (04141) 2-10-10, (04141) 3-83-43.
Напередодні Дня працівника соціальної сфери вітаємо колег із професійним святом. Хай Бог дає нам сили та наснагу жити, працювати і любити!
О.ГУДЗЬ, директор Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)