Завершилася загальноміська акція «Дні сталої енергії у місті Новограді-Волинському»

Завершилася загальноміська акція «Дні сталої енергії у місті Новограді-Волинському»

Із 22 по 26 жовтня в нашому місті відбулася загальноміська акція «Дні сталої енергії у місті Новограді-Волинському».
Основною метою проведення акції було, насамперед, підвищення поінформованості громади Новограда-Волинського стосовно сучасних способів ощадного й ефективного використання енергії та ширшого залучення відновлюваних джерел енергії в руслі загальноєвропейської політики протидії глобальній зміні клімату. Щорічні міські Дні сталої енергії покликані мобілізувати мешканців, політиків, підприємців, представників громадських організацій, щоб усім разом замислитися над перспективами виробництва і споживання енергії в рідному регіоні, країні та світі.
Слід зазначити, що у Новограді-Волинському з візитом перебував виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк, який високо оцінив зусилля громади задля підвищення енергоефективності будівель, збереження системи централізованого теплопостачання, просвітницької роботи серед молоді.
Протягом тижня відбулася низка різноманітних заходів, спрямованих на сучасні способи ощадного й ефективного використання енергії та ширше залучення відновлюваних джерел енергії в руслі загальноєвропейської політики протидії глобальній зміні клімату в усіх сферах життя мешканців міста.
У дошкільних закладах міста малеча мала змогу в ігровій формі отримати знання з ощадного використання енергетичних ресурсів, поводження з побутовими відходами, долучилися до заходів також і дітки з особливими потребами.
У сфері учнівської молоді представники громадської організації «Зелена Житомирщина» провели екологічну гру «Зелений менеджер», в ході якої 5 команд спробували себе в якості окремої країни, кожен з яких приймав та обгрунтовував певні рішення для забезпечення екологічного майбутнього. В рамках акції дано старт фестивалю екологічних проектів, закриття якого заплановано на кінець листопада цього року. Дані заходи серед молоді пропагують сталий розвиток, розширюють можливості підвищення екологічної освіти громади та свідомого використання ресурсів.
Житловий сектор був задіяний у ході проведення «круглого столу» для ОСББ міста: «Енергоефективні заходи у житловому секторі» за участі виконавчого директора Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослава Павлюка та спеціаліста з розвитку проектів термомодернізації в житловому секторі компанії «Данфосс ТОВ» (м. Київ) Олександра Гута. Під час «круглого столу» обговорювали способи прискорення реалізації проектів у сфері енергоефективності, особливо термомодернізації житлового сектору, створення для ОСББ можливостей для отримання фінансування енергоефективних заходів у своїх будинках, що згодом дозволить зменшити рахунки мешканців за енергоносії. Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк презентував керівникам ОСББ Новограда-Волинського напрацювання у сфері «зеленого» енергоспоживання в житловому секторі. Спеціаліст із розвитку проектів термомодернізації в житловому секторі компанії «Данфосс ТОВ» Олександр Гут розповів про регулювання системи опалення, що тягне за собою зменшення плати за опалення.
25 жовтня у залі засідань Будинку рад пройшов семінар щодо енергоефективності та ефективного використання енергії в закладах бюджетної сфери на прикладі механізму ЕСКО та за рахунок кредитних коштів Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО). Семінар відбувся за участі першого заступника міського голови Сергія Колотова, начальника відділу підтримки муніципальних ініціатив і інвестицій, підприємницької діяльності, економічного аналізу та планування міської ради Тетяни Забродіної та заступника директора ТОВ «Київ ЕСКО» Андрія Даценка, начальника відділу інфраструктурних проектів, енергоефективності та промоцій Житомирської міської ради Тетяни Зятікової та експерта з місцевих фінансів Сергія Гаращука. Метою семінару було ознайомлення керівників закладів муніципальної сфери з існуючими механізмами зменшення теплових витрат, впровадження яких має знизити навантаження на міський бюджет при сплаті за енергоносії на 30-70%.
Протягом тижня у фойє міської ради по вул.Шевченка, 16, тривала виставка фото та малюнків «Енергоефективне місто» та проходив флешмоб «Я живу енергоефективно», учасники якого отримали заохочувальні подарунки.
Дякуємо містянам, директорам дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, працівникам муніципалітету, управлінню освіти і науки міської ради, інформаційно-методичному центру, підприємцям за сприяння у проведенні заходів та активну позицію щодо пропагування ефективного використання енергетичних ресурсів у Новограді-Волинському.
Зміни починаються з усвідомлення проблеми. Для вирішення глобальних питань зміни клімату, нестачі природних ресурсів кожному з нас достатньо зробити маленький крок. Тож, давайте крокувати разом!
Відділ підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій, підприємницької діяльності, економічного аналізу та планування міської ради