Новоградці жартують: «Потрібно замовити двомісне крісло для секретаря міської ради»

Новоградці жартують: «Потрібно замовити двомісне крісло для секретаря міської ради»

Три з половиною місяці Новоград жив і працював без секретаря міської ради. Ні, ми в жодному разі не ставимо питання про доцільність і важливість даної посади, проте за час «вакансії» місто жило повноцінним життям. Небо не впало нам на голови: підприємства й установи працювали, транспорт їздив, люди знайомилися, одружувалися, розлучалися… Словом, усе — як завжди. Із секретарем міської ради чи без нього. А з 25 жовтня у Новограді з’явилося… аж два секретаря міської ради.
Нагадаємо, після пожежі в Молодіжному центрі, на позачерговій сесії, 24 травня, депутати більшістю голосів у ході таємного голосування висловили недовіру тодішньому секретарю міської ради Олені Пономаренко. Невдовзі потому Олена Анатоліївна оскаржила це рішення до суду.
Вакансію намагалися заповнити довго: або кандидати знімали свої кандидатури, або не вистачало голосів. Нарешті, після кількох нерезультативних спроб, на сесії 6 вересня міська рада обрала секретарем головного міського радикала Василя Остапчука. А 25 жовтня з’явилося рішення суду у «справі Пономаренко». Ось яку інформацію з цього приводу надав офіційний сайт міської ради:
«Виконавчі листи Житомирського окружного адміністративного суду щодо позову Пономаренко О.А. до Новоград-Волинської міської ради.
26.10.2018
25 жовтня 2018 року Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Горовенко Анни Василівни, розглянувши адміністративну справу за позовом Пономаренко Олени Анатоліївни до Новоград-Волинської міської ради Житомирської області щодо визнання неправомірним та скасування рішення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу вирішив:
Поновити Пономаренко Олену Анатоліївну на посаді секретаря Новоград-Волинської міської ради Житомирської області (виконавчий лист Житомирського окружного адміністративного суду №3110). Рішення суду в частині поновлення на посаді у відносинах публічної служби підлягає негайному виконанню.
А також:
Стягнути з Новоград-Волинської міської ради Житомирської області на користь Пономаренко Олени Анатоліївни середній заробіток за час вимушеного прогулу, починаючи з 25 травня 2018 року до 25 жовтня 2018 року (виконавчий лист Житомирського окружного адміністративного суду №3111). Стягнення з Новоград-Волинської міської ради Житомирської області на користь Пономаренко Олени Анатоліївни середнього заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми стягнення за один місяць підлягає негайному виконанню».
…У фізиці є таке поняття: корпускулярно-хвильовий дуалізм. Це — коли світло, залежно від умов, виявляє властивості або хвилі, або дрібних часток (фотонів). Своєрідний дуалізм виник і в Новоград-Волинській міській раді: є обраний більшістю депутатів секретар міської ради Василь Остапчук і є поновлений рішенням суду (але звільнений більшістю депутатів) секретар міської ради Олена Пономаренко.
Хто з них легітимніший, вочевидь, ще вирішуватиметься. Додамо лише два важливі моменти. Перший: якщо рішення суду підлягає негайному виконанню, то це ще й означає, що міський бюджет за період із 25 травня по 25 жовтня повинен оплатити О.А.Пономаренко зарплати одразу на двох посадах, адже після висловлення недовіри вона не залишилася безробітною і працювала заступником начальника департаменту праці і соцзахисту населення. Чи це цільове використання коштів міського бюджету?
Другий: схожа ситуація в районній раді, яка також розглядалася в суді, вирішилася абсолютно протилежним чином. Екс-голова Новоград-Волинської РДА програв суд проти райради щодо скасування рішення сесії про висловлення йому недовіри. Про це цими днями повідомив «Вголос.zt».
«Суд відмовив колишньому голові Новоград-Волинської адміністрації Володимиру Михнюку у позові до райради щодо скасування рішення сесії про висловлення йому недовіри. Відповідне рішення Житомирського окружного адміністративного суду оприлюднили 25 жовтня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.
Відповідно до матеріалів суду, Володимир Михнюк просив визнати протиправним та скасувати рішення «Про недовіру голові Новоград-Волинської районної державної адміністрації», яке було прийняте депутатами у березні цього року у зв’язку з «роздачею земель одноосібно головою адміністрації». За інформацією деяких ЗМІ, мова йде про передачу сільських земель терміном на 49 років ТОВ «Заможне агро», а також іншим підприємствам цих же власників.
«В обгрунтуванні позову позивач зазначив, що 21.03.2018 р. на 14 сесії 7 скликання Новоград-Волинської районної ради депутатом районної ради було внесено пропозицію про включення до порядку денного питання «Про висловлення недовіри голові Новоград-Волинської районної державної адміністрації». На розгляд пленарного засідання було винесено 13 питань, серед яких — питання про висловлення недовіри внесено не було. За результатами голосування, вказане питання включено до порядку денного. Позивач вважає, що підстав для оголошення недовіри не було, а під час внесення пропозиції про включення до порядку денного питання районна рада порушила регламент», — йдеться у документі.
Суд критично оцінив посилання щодо недотримання процедури висловлення недовіри, оскільки депутатські фракції та групи районної ради наділені законними повноваженнями на внесення доповнень та змін до порядку денного, за умови погодження цих змін голосуванням більшістю голосів депутатів від загального складу ради. Вказані зміни були погоджені з депутатами районної ради та підтримані ними. У задоволенні позову суд вирішив відмовити в повному обсязі. Рішення суду набере законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не буде подано.
Володимир Михнюк був призначений на посаду голови Новоград-Волинської районної державної адміністрації розпорядженням Президента України у березні 2015 року. На сесії районної ради
21 березня 2018 року депутати висловили йому недовіру. Після скандально відомої сесії Володимир Михнюк написав заяву на звільнення за власним бажанням. Петро Порошенко звільнив із займаної посади голову Новоград-Волинської РДА Володимира Михнюка. Розпорядження Президент підписав 20 квітня», — йдеться у повідомленні.
Уважний читач, мабуть, уже помітив, що ситуації (позачергова сесія, довключення даного питання до порядку денного) — схожі, а рішення — діаметрально протилежні. У цьому випадку вони показують «погоду в домі» у районній владі, і в міській.
Олег БРЮХАНОВ
Фото міської ради