Хроніка 45/2018

Хроніка 45/2018

В ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦІЯ РОЗПОЧАЛА РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВА ЧЕРЕЗ НЕОБЕРЕЖНІСТЬ
3 листопада до поліції зателефонував житель району та повідомив про фатальну подію. Під час полювання він випадково спричинив вогнепальне поранення іншому мисливцю, який від отриманої травми загинув. Усі обставини з’ясовують у рамках розпочатого кримінального провадження.
Подія сталася близько 12:30 у лісовому масиві району. Як встановили поліцейські, прибувши на місце, на території нежилого с.Косяк під час полювання заявник, 1967 року народження, вистрелив із рушниці у напрямку руху звіра. Однак у результаті поранив у спину іншого мисливця, 55-річного жителя смт.Ємільчине. Від отриманих травм чоловік загинув.
Також у ході першочергових заходів встановлено, що мисливська зброя відповідним чином зареєстрована та належить заявникові. Нині його затримано у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу.
Зброю вилучено. Досудове розслідування проводиться за ст.119 (Вбивство через необережність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді обмеження або позбавлення волі на термін від 3 до 5 років.
МАЙЖЕ 300 ОДИНИЦЬ ЗБРОЇ ЗДАЛИ ЖИТЕЛІ ЖИТОМИРЩИНИ ДО ПОЛІЦІЇ УПРОДОВЖ ЖОВТНЯ
На території області упродовж жовтня проводився місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин. У результаті до відділків поліції здано 291 одиницю зброї та
29 спеціальних засобів, у тому числі — й пристрої для відстрілу гумових куль. Серед вилученого — також майже 1300 набоїв різного калібру.
Для ефективності превентивних заходів, що мають на меті убезпечення жителів області від ризиків незаконного зберігання та використання зброї, поліцейські проводили роз’яснювальну роботу серед населення та перевіряли наявну інформацію про незаконне зберігання заборонених і небезпечних предметів.
Загалом за жовтень до поліції було добровільно здано 320 одиниць зброї та спецзасобів, із них — 29 пристроїв для відстрілу гумових куль та газової зброї, 291 одиниця вогнепальної (армійських зразків — 25, мисливської нарізної — 9, мисливської гладкоствольної — 204, саморобної — 28) та ще 3 — іншої зброї.
Крім того, як розповів заступник начальника ГУНП в Житомирській області Артем Лисогор, під час місячника поліцейські вилучили майже 1300 боєприпасів різного калібру до зброї армійських зразків та мисливської нарізної. Також полісяни за різних обставин знайшли 7 мін та 18 артилерійських снарядів воєнних часів.
За час профілактичних заходів, відповідно до ч.3 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України, було звільнено від кримінальної відповідальності 44 жителі області, які добровільно здали зброю.
Відтак поліція нагадує, що зберігання незареєстрованої зброї чи боєприпасів є караним діянням. Про місцезнаходження таких небезпечних предметів необхідно одразу повідомляти до правоохоронних органів. Це дозволить уникнути покарання та врятувати від небезпеки себе й оточуючих, допомогти запобігти кримінальним діянням та трагічним випадкам.
СУД ОБРАВ ДОМАШНІЙ АРЕШТ ОБВИНУВАЧЕНІЙ У ВБИВСТВІ КОЛИШНЬОГО ЧОЛОВІКА
Поліцією скеровано до суду обвинувальний акт відносно 48-річної жительки обласного центру. Їй інкримінується вбивство колишнього чоловіка, учинене з особливою жорстокістю. Подія сталася 26 листопада 2017 р. у с.Зарічани Житомирського району.
У ході досудового розслідування слідчі зібрали докази того, що жінка заздалегідь спланувала свої дії щодо вбивства колишнього чоловіка.
Близько 8 години того осіннього дня вона зайшла до кімнати на другому поверсі будинку, що був спільною власністю колишнього подружжя, і здійснила кілька пострілів у чоловіка. Потому взяла праску і завдала ще не менше двох десятків ударів по голові потерпілого.
Після того жінка намагалася ще й душити чоловіка, але йому вдалось вирватись та вибігти на вулицю, де на допомогу прийшли сусіди, якій й викликали «швидку». Його доставили до лікарні, однак отримані ним травми виявились несумісними із життям. За кілька годин він помер.
Підозрювана з місця події втекла, однак пізніше була затримана поліцейськими та взята під варту. Проте 29 жовтня 2018 року Житомирський районний суд під час судового розгляду обвинувачення ухвалив рішення про міру запобіжного заходу для жінки у вигляді домашнього арешту.
Санкція статті (п.4 ч.2 ст.115 (Умисне вбивство) ККУ) передбачає відповідальність у вигляді ув’язнення на термін від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.
Наступне засідання Житомирського районного суду призначено на 21 листопада 2018 року.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У ЖИТОМИРСЬКОМУ РАЙОНІ СТАЛАСЬ ДТП ЗА УЧАСТІ «МОСКВИЧА» ТА ДВОХ ФУР
Пригода трапилася уранці 2 листопада на 191-му км автодороги «Могилів-Подільський — Житомир» у с.Сінгури. Із травмами, отриманими внаслідок ДТП, госпіталізований водій однієї з вантажівок.
Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду у Житомирському районі за участі трьох транспортних засобів надійшло до поліції близько 7:30. На місце події виїхала слідчо-оперативна група районного відділення поліції, патрульні та медики.
Встановлено, що водій автомобіля «Москвич 2141», 23-річний житель Рівненщини, рухаючись у напрямку Житомира, на слизькій від дощу дорозі не утримав автомобіль, виїхав на зустрічну смугу руху, де зіткнувся з вантажівкою «Scania» під керуванням 47-річного киянина. Від удару фура опинилась на зустрічній смузі і зіштовхнулась із великогабаритним «DAF». Обидві пошкоджені вантажівки зупинились на узбіччі, перекривши проїжджу частину в обох напрямках.
З отриманими унаслідок ДТП травмами госпіталізований водій «DAF». Інших керманичів медики оглянули та надали необхідну допомогу на місці пригоди.
Попередня кваліфікація події — ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Всі обставини та причини, що призвели до ДТП, з’ясовуються у ході досудового розслідування.
Водночас поліцейські закликають водіїв до обережності на автошляхах та суворого дотримання Правил дорожнього руху. Перед поїздкою перевірте технічний стан ваших транспортних засобів з урахуванням готовності до зміни погодних умов. Не забудьте замінити літні шини і не ризикуйте виїжджати на слизьку дорогу на зношеній гумі. Подбайте про безпеку завчасно.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У РУЖИНІ У ДТП ЗАГИНУЛА СКУТЕРИСТКА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 1 листопада, близько 23:20, у районному центрі.
Попередньо, водій скутера «Honda», 37-річна жителька смт.Ружин, рухаючись вулицею О.Бурди, не впоралась із керуванням та вчинила наїзд на дерево.
У результаті ДТП жінка отримала тілесні ушкодження та загинула. Пасажир транспортного засобу, 25-річний житель району, був доставлений до відділення інтенсивної терапії місцевої лікарні. Триває з’ясування причин та обставин події.
ПОЛІЦІЯ ЗАСТЕРІГАЄ ГРОМАДЯН: НЕ ВІДДАВАЙТЕ ВЛАСНІ КОШТИ НА ВИМОГУ СУМНІВНИХ ТЕЛЕФОННИХ АБОНЕНТІВ
Правоохоронці вкотре закликають громадян не виконувати підозрілих вказівок незнайомців, які телефонують вам і під різними приводами намагаються втертися у довіру. Особисто перевіряйте будь-яку інформацію, яку вам намагаються нав’язати, і не розкривайте конфіденційні відомості.
Днями до Овруцького та Житомирського підрозділів поліції області звернулися потерпілі від ошуканства телефонних шахраїв.
36-річна жителька Овруччини повідомила про те, що сприйняла телефонного абонента за знайомого чоловіка. Скориставшись встановленою довірою, пройдисвіт попросив терміново позичити йому гроші. Відтак заявниця на продиктований їй номер рахунку перерахувала через банківський термінал 5 тисяч гривень. Уже за кілька годин, зв’язавшись зі справжнім знайомцем, з’ясувала, що він їй не телефонував і грошей не потребує.
А 33-річний житомирянин потрапив на гачок «банківського працівника», який зателефонував йому під приводом застереження про загрозу несанкціонованого втручання у систему і зникнення з його рахунку всіх збережень. Щоб захиститися від неприємностей, чоловік перерахував кошти на інший (запропонований абонентом) рахунок, врешті втративши 10 тисяч гривень.
За обома фактами нині розпочаті кримінальні провадження за ч.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.
Поліція закликає громадян критично і упереджено ставитись до сумнівних повідомлень. Не поспішайте з вирішенням проблемних питань у розмові з абонентами, у справжності яких ви сумніваєтесь. Будьте обережними під час здійснення будь-яких фінансових операцій. Не розголошуйте конфіденційні дані. Перевіряйте відомості особисто!
Відділ комунікації поліції Житомирської області

СУДИТИМУТЬ ОСІБ, ЯКИХ ПІДОЗРЮЮТЬ У ВЧИНЕННІ РОЗБІЙНОГО НАПАДУ, ВИМАГАННІ ТА ЗАВОЛОДІННІ ЧУЖИМ МАЙНОМ ВАРТІСТЮ ПОНАД 157 ТИС. ГРН.
Прокуратурою області затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом скоєння, за попередньою змовою, групою осіб розбою, із застосуванням зброї, що супроводжувався заподіянням особі протягом тривалого часу фізичних страждань, а також вимагання, поєднаного з насильством, небезпечним для життя та здоров’я особи, такого, що завдало майнової шкоди у великих розмірах, та незаконного заволодіння транспортним засобом.
Досудовим розслідуванням встановлено, що у 30-річного жителя Київщини, який достовірно знав про наявність майна та грошових коштів в уродженця Житомира, виник злочинний умисел вчинити розбійний напад, та, застосовуючи насильство, заволодіти чужим майном — грошима, правом на квартиру та автомобілем.
Для реалізації свого злочинного умислу нападник залучив 31-річного жителя Київської області та ще декількох невстановлених осіб (матеріали стосовно них виділені в окреме кримінальне провадження), з якими розробили детальний план нападу, розподіливши між собою ролі та підготувавши засоби і знаряддя.
У подальшому зловмисники увечері проникли до квартири потерпілого, що у с.Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району, та скоїли із застосуванням зброї розбійний напад на власника і ще двох його знайомих, які на той час перебували у помешканні, вимагаючи гроші, відчуження на їх користь квартири, що у м.Житомир, та автомобіль марки «Mazda 6».
Вже наступного дня, 26 червня 2018 року, нападники відпустили двох потерпілих, яких насильно утримували зв’язаними, а власника квартири, погрожуючи розправитися із його близькими та продовжуючи вимагати майно, привезли у Житомир та помістили у приміщення гаража.
Унаслідок вчинення розбою та насильства, підозрювані заволоділи грошовими коштами та чужим майном на загальну суму понад 157 тис. грн.
Наразі обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч.2 ст.146, ч.3 ст.187, ч.3 ст.189, ч.3 ст.289 КК України скеровано до Корольовського районного суду м.Житомир для розгляду по суті.
Публічне обвинувачення підтримуватиме прокуратура області.
За вчинення зазначених злочинів передбачається покарання, зокрема, позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.
Прес-служба прокуратури Житомирської області