Епатаж від Міносвіти: відверта тема сексу у хрестоматії для старшокласників

Епатаж від Міносвіти: відверта тема сексу у хрестоматії для старшокласників

Цього тижня Фейсбук сколихнув допис киянки, яка виявила у хрестоматії з української літератури для 11 класу епатажний твір письменниці нового часу Тані Малярчук «Цвєтка і її я»: «У мене шок, брак слів... Гомосексуальні жінки (лесбійство), на думку Міністерства освіти і науки України, в тренді». Далі були наведені фото сторінок, на яких авторка ділиться з читачами відвертими сексуальними сценами. І заклик дописувачки до батьків, щоб уважно контролювали процес навчання своїх дітей. «Звягель» звернувся за коментарем з приводу резонансу до начальника міського управління освіти і науки Тетяни ВАЩУК:
— Ми проаналізували усі підручники, за якими вивчають українську літературу учні 11 класів, — розповіла Тетяна Володимирівна. — Хрестоматія О.І.Борзенка «Джерела» рекомендована МОН України. Поряд із творами класиків сюди увійшли зразки української постмодерної літератури, зорієнтованої на підліткову читацьку аудиторію. У Новограді-Волинському лише в одному закладі загальної середньої освіти наявна ця хрестоматія, де українську мову і літературу вивчають профільно. Оповідання Тані Малярчук належить до постмодерністського літературного напряму і є одним з декількох рекомендованих до читання. Жодного разу твір «Цвєтка і її я» 11-класниками досі не вивчався.
Багато українців взялися коментувати резонансну тему. Більшість обурювалася епатажною і відвертою темою, називаючи це «знищенням інституту сім’ї», інші радили не виривати текст із контексту, говорячи про глибоку проблематику міжособистісних стосунків.
Для творчості сучасних молодих письменників характерний епатаж, бажання вразити читача, заволодіти його увагою, — розуміють у місцевому управлінні освіти і науки.
Разом із тим погоджуються, що слід пропагувати сімейні цінності, тож модні сучасні течії далеко не завжди виправдані. Натомість старшокласники мають бути готовими до сприймання сучасної літератури.
Юлія КЛИМЧУК