Від менінгококової інфекції в Новограді померла дівчинка

«Трирічна мешканка Новограда-Волинського захворіла на менінгококцемію. Сталося це 31 жовтня. Із 6-ї години ранку мама почала давати дитині жарознижуючі препарати, оскільки в дівчинки підвищилася температура тіла. Дитина була оглянута лікарем-педіатром первинної ланки. Лікар виставила діагноз: ГРВІ, гіпертермічний синдром та направила дитину в дитяче інфекційне відділення», — таку інформацію повідомила «Звягелю» Н.О. Бистрицька, лікар-інфекціоніст дитячого інфекційного відділення міськрайТМО.
На жаль, у подальшому стан дитини погіршився. Лікарі діагностували менінгококову інфекцію. Наступного дня, попри зусилля медиків, дівчинка — вихованка ДНЗ №2, 2014 р.н.,
померла в реанімаційному відділенні. Як пояснив головний лікар міськрайТМО Василь Борис, світова статистика свідчить, що смертність дітей у випадку важкої форми розвитку менінгококової інфекції становить 80%...

5 листопада інформацію про цей випадок було включено до порядку денного засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Головний лікар ТМО Василь Борис повідомив, що 31 жовтня, о 15:00, дитина була доставлена у дитяче інфекційне відділення. Її стан був важкий і обумовлений інтоксикаційним синдромом: високою температурою тіла, ознобом, виявлено появу поодиноких висипів на шкірі тулуба, які, зі слів матері, з’явилися у відділенні, під час огляду педіатром їх ще не було. Одразу було поставлено діагноз: менінгококова інфекція, генералізована форма, менінгококцемія.
Було розпочато надання невідкладної допомоги, зібрано консиліум лікарів. Після введення препаратів, відповідно до протоколу лікування, стан дитини стабілізувався і намітилося деяке покращання: температура тіла нормалізувалася, дитина стала активною, з’явився апетит, свіжих елементів висипу більше не з’являлось.
Того ж дня, о 22:45, на фоні проведення лікування, знову з’явилися свіжі висипання, в зв’язку з чим дитина була переведена у відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Було викликано консультанта з обласної дитячої інфекційної лікарні, який підтвердив діагноз. Проводилась корекція подальшого лікування в умовах реанімаційного відділення. Незважаючи на всі зусилля медичних працівників, перебіг захворювання швидко прогресував. 1 листопада, близько 14:00, внаслідок виникнення поліорганної недостатності, гострої наднирникової недостатності, набряку головного мозку дитина померла.
На жаль, внаслідок блискавичного перебігу менінгококової інфекції дівчинку врятувати не вдалося. Під час патанатомічного розтину діагноз було підтверджено.
Завідуюча Новоград-Волинським відділом лабораторних досліджень ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» Людмила Прохор повідомила, що вжиті необхідні заходи щодо недопущення розповсюдження менінгококової інфекції. Спеціалістами міжрайонного відділу та лікарем-педіатром у той же день обстежено родичів, дітей і вихователів, які перебували в контакті з померлою дитиною. З 41 контактних осіб збудник інфекції виявлено лише у бабусі померлої дитини, яка працює продавцем. Бабусю, яка не є хворою, а носієм інфекції, госпіталізовано, щоб провести лікування та унеможливити подальше розповсюдження інфекції.
Начальник Новоград-Волинського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Коваль повідомив, що триває 10-денне спостереження за тими, хто мав контакти із хворою дитиною. У ДНЗ №2 триває постійний огляд стану здоров’я дітей. На одну групу накладено карантин до 9 листопада.
Олександр Коваль підкреслив, що карантин у місті не вводиться, бо немає підстав. Масовим вважається поширення захворювання у разі, коли в одному колективі захворіли три й більше осіб упродовж трьох днів, або ж п’ять осіб за такий само час — загалом у громаді.
Водночас було зазначено, що зафіксовано випадок захворювання на кір у СШ №4. Дана дитина щеплена, тому хвороба протікає в легкій формі. Всього від початку року виявлено
17 випадків кору.
Довідково. Менінгококова інфекція — інфекційне захворювання, передається повітряно-крапельним шляхом. Недуга проявляється різними клінічними формами і спричиняється менінгококом. Найлегша форма менінгококової інфекції — носійство менінгокока: від декількох днів до декількох тижнів, жодними симптомами не проявляється. Найважча форма хвороби — менінгококцемія: може вбити людину за 7-9 годин від її початку. Менінгококова інфекція — сезонна. Найбільше випадків захворювання припадає на зимово-весняні місяці.
Частіше хворіють діти віком від 6 місяців до 5 років. В Україні менінгококова інфекція, за статистикою, — на першому місці за летальністю серед усіх інфекційних захворювань.
Захворювання починається раптово, піднімається температура тіла до 38-40°С і вище. Старші діти скаржаться на головний біль, який супроводжується багаторазовою блювотою. Може бути світлобоязнь, порушення свідомості. Немовлята стають неспокійними, починають стогнати, монотонно плакати, не хочуть, аби їх торкалися, брали на руки. У них спостерігається набухання тім’ячка. У дітей будь-якого віку змінюється поза в ліжку. Вони лежать, закинувши голівку назад. Часто спостерігаються судоми. Менінгококцемія розвивається дуже стрімко. Найважча генералізована форма менінгококової інфекції — менінгококцемія або менінгококовий сепсис. Без належної медичної допомоги дитина може померти через 7-9 годин після початку хвороби. Початок менінгококцемії часто супроводжується високою гарячкою, ознобом, поширеними м’язовими болями.
У хворих із блискавичним розвитком хвороби температура тіла різко піднімається двічі. Перший підйом температури доволі легко піддається дії жарознижувальних засобів. При наступному — через кілька годин — жарознижувальні препарати вже неефективні. Шкіра набуває сірого відтінку. З’являється і швидко поширюється висипка. Найбільше — на нижніх кінцівках, сідницях, тулубі. Висипка може збільшуватися і поширюватися дуже швидко.
Для специфічної профілактики менінгококової інфекції у дітей із 2-річного віку використовується 2 типи вакцин: менінгококова вакцина А+С та вакцина менцевакс, які однак не входять у календар обов’язкових щеплень.
Профілактика: маленькі діти мають бути максимально обмежені від контакту з великою кількістю людей (громадські місця, відвідування магазинів, громадський транспорт і т.п); часте провітрювання приміщень, вологе прибирання не менше 2 разів на добу; при кашлі або чханні — використання одноразових серветок; ретельне та часте миття рук; санування хронічних захворювань носоглотки; своєчасне звернення за медичною допомогою.
Одужання залежить від своєчасного звернення за кваліфікованою медичною допомогою та лікування, здебільшого, роль грають хвилини! До 9 годин захворювання у дитини є шанс вилікуватись. Якщо у дитини висока температура та висипи, то батьки повинні на цьому наголосити медпрацівникам. Обов’язок батьків — оглянути всю поверхню шкіри дитини. Висипання одразу мають насторожити.
Підготував Олег БРЮХАНОВ