Школі №8 на «Дружбі» пророчать кращу долю з переходом сюди бібліотеки-філії

Школі №8 на «Дружбі» пророчать кращу долю з переходом сюди бібліотеки-філії

Рішення влади про перенесення у нове приміщення ЗОШ №8 бібліотеки-філії було сприйнято неоднозначно. «Чому, коли старе приміщення школи руйнується, бібліотеку-філію №1 будуть переносити у нову школу, забравши у дітей класи для навчання?», — з такими словами з’явився допис у мережі. Аби прояснити ситуацію, «Звягель» звернувся за роз’ясненнями до заступника міського голови Оксани ГВОЗДЕНКО:
— Філія бібліотеки на «Дружбі» давно перебуває у занедбаному вигляді, тож одним із прохань мешканців до влади і депутата мікрорайону Олександра Остапчука було прохання перенести філію у школу. Ще на етапі будівництва багато хто мріяв зробити заклад не лише центром освіти, а й культурним, спортивним осередком мікрорайону.
Ми досконало вивчили ситуацію, перш ніж приймати рішення, — запевняють у владі. — Площа школи дозволяє відкрити там бібліотеку, кабінетів достатньо. Є окремий вхід, не потрібно нічого добудовувати чи перебудовувати, хіба що, відгородити від освітнього процесу скляним пакетом. Важливо, що цей крок призведе до економії коштів з міського бюджету. У школі великі площі не використовуються корисно. Старші класи мають 10-15 учнів, тоді як державну субвенцію нараховують на 25 і більше. Старша школа — дотаційна, фінансується з міського бюджету, плюс оплата комунальних послуг. Ось чому це рішення було прийнято на виконкомі одноголосно, а депутат мікрорайону, більшість мешканців та обох колективів його теж підтримали.
Уся початкова школа розташована в іншому крилі школи, — пояснила Оксана Василівна. — В адміністративному крилі, про яке йдеться, займався лише один 1-Б клас. До речі, тут не було дитячого туалету, лише службовий, а приміщення є найхолоднішим у школі. Учні будуть переведені у великий, комфортний і теплий кабінет, де поруч створена ігрова зона для початкової школи.
Заступник міського голови запевнила, що жодні санітарні норми порушені не будуть. До того ж, на затвердженні у Міністерстві юстиції України знаходиться проект нового санітарного регламенту від Мінохорони здоров’я, відповідно до якого заклади освіти мають право здавати приміщення в оренду для установ та заходів спортивного, культурно-мистецького спрямування. Тренери активно впроваджують таку практику у місцевих школах.
Бібліотека — це не розважальний заклад чи кафе, — акцентують у владі і заспокоюють тих, хто турбується: цей крок піде на користь усьому району. Успішний приклад роботи бібліотечної філії є у ЗОШ №10, де жодних скарг досі не було.
Старе приміщення 8-ї школи залишає більше питань, ніж відповідей. Попри те, що проведено тендер на будівництво тут багатоквартирного житла і внесено грошову заставу, інвестор згодом відмовився. Міська влада продовжує шукати нового інвестора, а шкільне приміщення занедбується без господаря.
Юлія КЛИМЧУК