Як заробити на Случі?

У Новограді знову заговорили про очищення річки Случ, бо заросла бур’янами, обміліла, забруднене дно. Знищено сотні потічків, боліт... Як наслідок, замість малих річок у Случ стікають «очищені» фекальні стоки великих і малих міст, бо не скрізь користуються каналізацією. Це — одна сторона проблеми.
Але існує й інша. Поміркуємо про економіку. На Случі є дамба в районі «Лубчиці». Достатньо там змонтувати турбіну та генератор, отриману електростанцію використати на потреби Водоканалу і забути про проблеми з оплатою Водоканалом за електроенергію. З’явиться можливість знизити тарифи на водопостачання та каналізацію, підняти оплату праці робітникам підприємства.
У районі адміністрації РЕМу до війни 1941-1945 р. теж існувала дамба, на якій була змонтована турбіна, а в будівлі РЕМу стояв генератор, що постачав Новограду електроенергію. Коли німці у липні 1941 р. підійшли під Корець, радянська влада дамбу підірвала, і новоградці лишилися без світла. Після війни в районі каменедробильного заводу встановили дизель-електростанцію, і місто отримало електричну енергію.
Пропоную відремонтувати дамбу, встановити на ній ГЕС для потреб комунальних служб міста. У районі колишнього пивзаводу на недобудованому мосту побудувати дамбу і ГЕС. Таким чином місто отримає, аналізуючи висновки щодо Гульської ГЕС, приблизно 70 млн. гривень у рік.
А далі — с.Олександрівка. Відремонтувати там підірвану дамбу, встановити ГЕС. У районі с.Курчиця теж була дамба, яку можна відремонтувати, встановити ГЕС. У смт.Городниця — така ж сама ситуація. Тобто, і місто, і район отримають солідні кошти для свого розвитку. Будь-яка дамба і ГЕС окуповують себе за 2 роки. Впевнений, що Євросоюз позичить гроші на відбудову дамб і ГЕС.
Підйом рівня води в р.Случ підніме рівень грунтових вод, і прилеглі міста отримають вологу на відстані до 5 км від річки, а навколишні села — воду в криницях, яка зникла після меліорації, а результат — висихання лісів катастрофічними темпами.
М.МУЗИЧКО