У Новограді обговорили проект дамби. А як же Меморандум?

У Новограді обговорили проект дамби. А як же Меморандум?

7 листопада у конференц-залі міської ради відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Можливості реалізації проекту гідроенергетики в місті Новограді-Волинському Житомирської області». Участь у засіданні взяли секретар міської ради Василь Остапчук, заступник міського голови Анатолій Легенчук, керівники структурних підрозділів виконавчих органів міської ради, до чиєї компетенції належить дане питання, начальник управління екології та природних ресурсів Житомирської обласної державної адміністрації Оксана Ревенко та її заступник Сергій Сіренький. Про це повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
Зокрема, йдеться, що учасники зустрічі розглянули інвестиційну пропозицію компанії ТОВ «Сайенс Інновейшн Продакшн» вартістю 1,2 млн. дол. щодо будівництва гідроелектростанції на річці Случ у межах Новограда-Волинського. Потенційні інвестори ознайомили посадовців із проектом гідроелектростанції, яка працюватиме за «зеленим» тарифом, а також поінформували про вже реалізований аналогічний проект у м.Баранівка.
Під цією інформацією на офіційній сторінці Новоград-Волинської міської ради у соцмережі Фейсбук з’явився коментар голови Новоград-Волинської районної ради Дмитра Рудницького: «Я не можу зрозуміти дій керівництва міста. Як можна домовитись із сусідніми громадами про недопущення будівництва дамб та ГЕС, підписати про це Меморандум і одночасно «просувати» даний проект? Поясніть, будь ласка, це сусіднім громадам».
Нагадаємо, навесні цього року широкий резонанс у громаді міста спричинило можливе будівництво дамби на Случі у Гульську. Тоді йшлося, що гідротехнічна споруда вище водозабору може негативно позначитися на постачанні Новограда-Волинського водою. Наводилися відповідні аргументи з боку керівництва Водоканалу та незалежних експертів.
Тоді, у травні, підсумком засідання спільної комісії за участю депутатів районної і міської рад, представників виконавчих органів міської влади та РДА стало рішення про підписання Меморандуму між міською громадою і громадами району щодо недопущення будівництва будь-яких дамб і ГЕС на річці Случ.
Виникла суперечлива ситуація. Газета «Звягель» звернулася за коментарем до заступника міського голови Анатолія Легенчука.
Анатолій Володимирович зазначив, що Меморандуму про недопущення будівництва дамб на Случі насправді… немає. Але й проведення вищезазначеного «круглого столу» ще далеко не означає, що в межах міста будуватиметься дамба.
«Я, коли був депутатом, голосував «проти» спорудження будь-яких дамб на Случі, щоб не перетворювати річку на болото. Коли став заступником міського голови, то підпорядковуюсь розпорядженням вищого керівництва. На мене було «розписано» провести «круглий стіл», вислухати інвесторів, бо до міської влади надійшло відповідне звернення. Я провів. Запросив на засідання секретаря міської ради, бо будь-які рішення про спорудження (чи відмову у спорудженні) дамб можуть прийматися лише сесійно. До нас надійшла пропозиція, ми її вислухали, але нічого не підписували», — додав Легенчук.
Олег БРЮХАНОВ