«RiverBell» — у ротації на радіо «Джем ФМ»

«RiverBell» — у ротації на радіо «Джем ФМ»

\"«RiverBell»На радіо «Джем ФМ», у рамках програми «Непопса», раз на тиждень представляють композиції трьох виконавців на голосування. Пісня, яка набирає найбільшу кількість голосів, виходить у фінал, а переможець фіналу отримує піврічну ротацію на радіо. Якщо голосів достатньо, то виконавець автоматично потрапляє у чарт, де представлено топ-лист української сцени.
Така перспектива донедавна здавалася фантастикою для новоградських музикантів молодіжного рок-гурту «RiverBell», а днями хлопці вирвали перемогу, і тепер їх пісню можна півроку слухати на «Джем ФМ». Більше того, нашим землякам довелося побувати у топ-десятці на всеукраїнському радіо. Фронтмен Данило Завгородній зізнається, що рідко слухає радіо, де «забагато ванільної попси», тому в його навушниках та оселі не звучить «Джем ФМ». Набагато більше музиканту до вподоби, коли йому дзвонять і пишуть: «Даня, щось ми не поняли... Це ви на радіо?!», або: «Ей, чел, что за дела? Слушаю радио, а тут ты. Как так?!».
— Данило, у вас небагато україномовних пісень, але саме композиція «Заходьте в гості» виборола ротацію на «Джем ФМ». Наскільки мені відомо, вона — вашого спільного авторства. Як ви відреагували на цей здобуток?
— Потрапити на «Джем ФМ» для нас було шоком. Хоча, враховуючи підтримку від мешканців міста та адмінів пабліків і ресурсів у мережі, якщо чесно, воно й не дивно. Великих змін лише від цього здобутку ми не очікуємо. Тепер попереду багато роботи. Змінилося ставлення до українського радіо. Декілька років тому я надсилав цей самий трек у аналогічній якості, і мені дали відповідь, що якість запису не підходить. Цього разу отримав відповідь: «Чули і гірше, а загалом «гіднота».
Тепер думаємо зробити пару релізів україномовних. Декілька україномовних синглів, напрацювань за ці роки, готових незаписаних пісень вистачить на декілька альбомів.
— До того, як ваш гурт спіткала ця удача, яким чином складалася музична історія гурту?
— З 2009-го року відіграли десятки виступів по різних куточках України. Були на великих і маленьких фестивалях. У 2010-му у Житомирі отримали нагороду «Unreliz Music Awards» у номінації «Відкриття року». Три роки поспіль нас запрошують виступати на великий байкерський фестиваль «На рубеже», у вересні на Миколаївщині. Наша музика людям заходить «вживу» досить непогано, але вічна проблема багатьох артистів — заявити про себе ширшому загалу. От такою можливістю ми і скористалися, презентувавши свою творчість на радіо.
— З чого починалася ваша діяльність?
— Гурт «RiverBell» зібрався у 2009-му році. Нам було по 20 років, і все було дуже просто: репетиційна база — гараж гітариста, замість колонок — відра, в які були вставлені динаміки, а барабанну установку збирали з уламків по всьому місту. Проте, на той момент це був досить непоганий репетиційний апарат для нашого міста.
Гурт зібрався з учасників іншого колективу «Вибач, я стріляю», з яким ми дійшли до фіналу «Червоної Рути» 2009-го, але не перемогли.
\"«RiverBell»Річ у тому, яку музику обрали грати. Стилів, напрямків і характерів важкої музики досить багато, але мені пощастило якось абсолютно випадково почути «Puddle of Mudd» («Psycho») і я подумав: «Я теж так хочу!». Так і вийшло, що «RiverBell» грає альтернативу, пост-гранж із перегруженим «роковим» вокалом і основою на ритмиці та гітарних рифах.
— Чому у вашому репертуарі більше англомовних пісень?
— Бо я вважаю, що англійська краще вписується у формат жанру і стилю, в якому граємо. Більш ритмічна, на відміну від мелодійної української. Якщо уважніше прислухатися, то серед українських гуртів спостерігається тенденція викривлення вимови під час співу, щоб звучало «по-американськи». Послухайте хоча б «Димну Суміш», там все очевидно. Навіщо це, коли можна співати англійською, яка краще вписується у жанр і яку не треба викривляти?
— Раніше радіо ви не розглядали як майдачник для вашої неформатної творчості, а тепер?
— А чому б ні? «Джем ФМ», власне, підтвердив девіз своєї програми: «Шанс є у кожної пісні». Будемо працювати у цьому напрямку. І не настільки круто для нас було потрапити у ротацію, як пройти до чарту «Непопса» та опинитися поряд із відомими українськими гуртами. Не на останній 20 сходинці, а відразу на 15 місці. Для такого «ноунейма», як ми, — це реально класно.
— Музика — це для вас хобі чи робота?
— Це — ще один вид діяльності, робота для усіх нас. Якщо хобі, то дуже дороге, бо без грошей — ніяк. Банальна заміна струн обходиться у 500 гривень перед кожним виступом чи раз на декілька місяців. Ще більше грошей потрібно, щоб виповзти з «тіні».
— Впродовж усього голосування «RiverBell» тримався на першій сходинці топ-10 «Джем ФМ». Це вас порадувало?
— Ми були цим вражені. Як це? Ми й самі не знаємо! Що це дає? Та нічого, крім неймовірного задоволення бачити назву свого гурту, який любиш, який тягнеш, для якого трудишся — на першій позиції однієї з найбільших радіостанцій країни.
Розумієте, не так просто займатися музикою майже 10 років, вкладаючи усі сили не у кар’єрний ріст, не у спроби стати соціально важливим, не у дітей чи сім’ю, а у справу, яку любиш, якій можеш приділяти значну частину робочого дня… З часом може втрачатися ентузіазм, але перемоги такого плану — це як своєрідний «волшебный пендель». Ніби, тобі знову 20 років, ти — в гаражі, рвешся грати, робити та аранжувати з новими силами. Проте, з оновленим складом, вже з досвідом, набагато свідоміше. Сподіваємося, що усе буде злагоджено, збільшаться темпи і результативність.
— Що ж, радіємо вашій перемозі і бажаємо подальших успіхів гурту!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Ксенії ВАСІНОЇ-ЗАВГОРОДНЬОЇ