«Телебачення — як гарна жінка: вкладаєш багато, віддачі — мало»

«Телебачення — як гарна жінка: вкладаєш багато, віддачі — мало»

ЧИ СКОРИСТАЄТЬСЯ МІСТО ЛІЦЕНЗІЄЮ НА ЕФІРНЕ МОВЛЕННЯ?
Телебачення додає ваги іміджу міста, якщо воно сучасно оснащене, відповідно профінансоване і актуальне. Були часи, коли наше місцеве ТБ — студія «Калина» — йшло в ногу з часом. Три знімальні групи щодня робили декілька новин; політичні програми, в яких брали участь, у тому числі, відомі українські політики; сюжети про успішних і цікавих містян; програму вітань; рекламні ролики. Позаштатні автори випускали в ефір історичні нариси та літературні програми.
Зараз популярністю користуються, хіба що, прямі ефіри виконкому та сесій міської ради, під час яких глядачі спостерігають за баталіями у владі. Проте, і це невдовзі може зникнути з місцевих екранів. Напередодні професійного свята, 16 листопада, коли Україна відзначає День працівників радіо, телебачення та зв’язку, директор ТРК «Мальта» Олександр Каліновський прийняв принципове рішення. Про це — далі:

— Технічний прогрес не стоїть на місці, і телебачення потрібно розвивати, аби воно було цікавим. Невідомо, що завтра буде з місцевою студією. Мною прийнято рішення: я виховав та виростив дитину — телебачення, — якій вже 17 років. Як батько, відпускаю її у світ. Маю надію, що робота місцевого телевізійного каналу буде гідно продовжена.
Нагадаю, минулого місяця ми виграли конкурс на ефірне цифрове мовлення — є право мовити на місто і прилеглі райони у радіусі 20-30 кілометрів. Але без фінансової підтримки влади чи серйозних спонсорів це не стане можливим.
Коли у 2001-му мер Микола Боровець запропонував ідею створення місцевої телестудії, то я довго вагався, бо це потребувало значних коштів і знань. Мене переконали, що влада підтримає. За власні кошти ми закупили відеокамери, іншу телевізійну техніку. Нас швидко полюбили глядачі. Власні новини — це був новий, цікавий продукт.
У 2011-му році ми вперше виграли конкурс на ефірне мовлення, але фінансувати власним коштом цю діяльність були не в змозі, міська і районна влади коштів не виділили, довелося відмовитися від ліцензії. Шанс було втрачено, а вже тоді усе місто і прилеглі райони могли би дивитися новоградські новини.
Я 17 років вболіваю за долю студії. Створенням ефірного телебачення у місті займалися різні люди, переймали досвід інших міст, проводили наради. У мене навіть була надія, що його зроблять. Але щоразу це виявлялося дорогим і збитковим задоволенням. За нашими підрахунками, на наступний рік на утримання студії необхідно понад два мільйони гривень.
Мрію, що Новоград не втратить місцеве ТБ. Інакше не брав би участь у конкурсі на мовлення. Звернувся до впливових депутатів обласної ради і бізнесменів, адже студія «Калина» має технічну базу, у місті є кадри, котрі працювали після нашого каналу на відомих телеканалах. Свого часу у Новограді зареєстровано КП «Телестудія «Звягель», яке може тепер виготовляти новини і програми. Студія «Калина» готова забезпечити поширення сигналу.
У передвиборній програмі міського голови йшлося про розширення зони покриття місцевого телебачення. Я теж, як директор ТРК «Мальта», обіцяв, що наше мовлення зможе прийти на околиці міста — «Смолку», «Дружбу», і ми цього досягли.
Тричі студія «Калина» здобувала відзнаку «Гордість міста». З нагоди професійного свята отримали грамоту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за вагомий внесок у розбудову інформаційного простору держави.
На місцевому рівні мені набридло просити кошти у влади і пояснювати, що це потрібно не мені, а людям. Є депутати, котрі не бажають підтримувати місцеве ТБ і намагаються усіляко перешкоджати. Разом із тим вдячний тим, хто нас підтримує.
Цьогоріч фінансування з міського бюджету склало близько 200 тисяч, зараз існуємо за власні кошти. Кажучи словами телевізійників: «Телебачення — як гарна жінка: вкладаєш багато, віддачі — мало», — розповів «Звягелю» Олександр Каліновський.
Юлія КЛИМЧУК