Що робити, коли в під’їзді пожежонебезпечна сусідка?

Що робити, коли в під’їзді пожежонебезпечна сусідка?

Стурбовані жителі під’їзду демонструють свої звернення до ОСББ та міськвиконкому, які, щоправда, проблему не вирішилиВночі проти 13-го листопада мешканців 1-го під’їзду п’ятиповерхівки по вул.Шевченка, 69, побудила пожежа. У під’їзді на першому поверсі горіло нагромадження всілякого мотлоху, стягнутого сюди мешканкою однієї з квартир. Як розповіла «Звягелю» Ірина, жителька цього під’їзду, близько 4 години ранку її розбудили сусіди, які вчули у під’їзді запах диму. Жителів охопила паніка, адже в багатьох є маленькі діти. Люди з переляку не давали собі ради, за кого чи що хапатися. До того ж, увесь під’їзд затягло димом…
Загоряння загасили рятувальники, яких викликали на місце пожежі. Минулося без постраждалих. Але стіни в під’їзді тепер потребуватимуть ремонту, бо повсюди вкриті сажею. Також вчувається стійкий запах горілого. Як пояснили у міськрайонному відділі ДСНС, ймовірною причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем невстановленої особи. На місці пригоди знайдено залишки сірників та недопалків.
Та на цьому надзвичайна ситуація не вичерпується. Жителі під’їзду, які зателефонували до редакції «Звягеля», розповіли, що в умовах «потенційної надзвичайної ситуації» живуть уже декілька років. Справа в тому, що їхня сусідка збирає по місту мотлох, який, вже не маючи куди складати, звалює у під’їзді, здебільшого, на підсходовому майданчику (саме звідти й почалася пожежа).
Жінка, як свідчать тамтешні мешканці, у своїй квартирі влаштувала антисанітарію. Донедавна вона підгодовувала понад 20 бродячих собак і котів, частина яких жили з нею у квартирі. Що, звісно, не могло не позначитися на санітарному стані під’їзду. До того ж, згадана мешканка схильна до того, щоб помиї та фекалії вилити з відра просто у дворі будинку… Словом, про такі ситуації всі коли-небудь чули з новин по телевізору. Але, на жаль для жителів 1-го під’їзду будинку по вул.Шевченка, 69, вони з таким зіткнулися упритул.
Усі звернення до керівництва асоціації ОСББ «Вікторія», до якого належить п’ятиповерхівка, бажаного результату не дали. На підтвердження молоді мами, які й запросили журналістів, демонструють товстенну пачку листів — багаторічна переписка жителів будинку із ОСББ та житлово-комунальним управлінням міської ради. Всі листи — колективні. Але навіть на колективні звернення в якості реакції — або відписки, що «нічого не можуть вдіяти», або відповіді, що «порушниці зроблено зауваження» чи «притягнуто до адміністративної відповідальності».
Усі ті «зауваження» та «притягнення до відповідальності» порушниця вперто ігнорує, — заявляють її сусіди по під’їзду. Кажуть, що нічого не змінюється. Більше того, пожежа на сходовому майданчику через звалище мотлоху — вже не перша. А ще була пожежа у квартирі адмінпорушниці. Тоді, нібито, рятувальників викликали сусіди, а власниця квартири навіть не схотіла відчиняти двері. Додають, що впустила рятувальників тільки тоді, коли вони збиралися вибивати вікна, аби дістатися до осередку займання…
Жінка, на яку масово скаржаться сусіди, не відчинила двері для спілкування і цього разу. Тим часом жителі під’їзду живуть із постійним острахом, що щось станеться: можливо, їхня сусідка «забуде» увімкненим газ чи ще щось утне. Та й від нової пожежі, якщо вона знову назбирає мотлох у під’їзді, ніхто не застрахований.
Газета «Звягель» звернулася за коментарем в адміністрацію асоціації ОСББ «Вікторія». Керівницю — Катерину Лавренчук — не вдалося застати на місці, її підлеглі відповіли, що Катерина Дмитрівна у цей час перебуває на засіданні виконавчого комітету міської ради. А без неї ніхто про цю проблему говорити не буде.
Ми залишили номер мобільного. Втім, на момент здачі газети до друку від керівництва ОСББ жодних дзвінків чи інших коментарів не надійшло.
Жителі будинку по вул. Шевченка, 69, постійно наголошували, що у «відписках» їм пояснюють, що «нічого не можуть вдіяти». Щось підказує, що, якби подібна ситуація склалася у тих будинках, де проживають високопосадовці, то «щось» таки можна було б удіяти. І то — оперативно, а не розводити безрезультатну тяганину на декілька років.
Також додамо, що газета «Звягель» відкрита для коментарів і роз’яснень щодо цієї ситуації для всіх зацікавлених сторін.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА