Хроніка 47/2018

Хроніка 47/2018

У НОВОГРАДІ ПІД КОЛЕСА ІНОМАРКИ ПОТРАПИЛА ВЕЛОСИПЕДИСТКА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 13 листопада, близько 20-ї години, на вул.Герцена у районному центрі. На місці події працювала слідчо-оперативна група поліції.
Попередньо, водій автомобіля «Toyota Camry», 45-річний місцевий житель, рухаючись у напрямку центру міста, здійснив наїзд на велосипед під керуванням 30-річної жительки Новограда-Волинського, яка переїжджала проїжджу частину дороги.
Унаслідок ДТП велосипедистка отримала тілесні ушкодження та була доставлена до реанімаційного відділення міської лікарні.
Поліцейські встановлюють усі обставини події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У ДТП ПОСТРАЖДАЛА ДІВЧИНКА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 15 листопада, близько 8 години ранку, по вулиці Шепетівській.
Як повідомляє Новоград-Волинський відділ поліції, в ході перевірки встановлено, що водій із Хмельниччини, 1981 р.н., керуючи автомобілем «Volkswagen Golf», рухаючись вулицею Шепетівською в напрямку вулиці Коростенської, скоїв наїзд на велосипедистку, жительку Новограда, яка рухалася узбіччям дороги в попутному напрямку. На багажнику велосипеда сиділа її донька, 2012 р.н., яка в результаті ДТП отримала травми голови і була доставлена у Новоград-Волинське міськрайТМО.
Перевірку за даним фактом за ч.1 ст.286 КК України проводить Новоград-Волинський відділ поліції.
Того ж дня, також зранку, автомобілем «Рено» було скоєно наїзд на пішохода по вулиці Соборності. Повідомлення про це надійшло до поліції о 07:57. Втім, як повідомили «Звягелю» у місцевому відділі поліції, по приїзду на місце поліцейських постраждала в ДТП відмовилася від написання заяви.
Підготовлено за матеріалами Новоград-Волинського ВП

ВІЙСЬКОВА ПРОКУРАТУРА ЗВЕРНУЛАСЯ ДО СУДУ ЩОДО ПОРУШЕНЬ У БУДІВНИЦТВІ КАЗАРМ ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ
Військовою прокуратурою апарату Центрального регіону України виявлені серйозні порушення генпідрядниками умов договорів, укладених Північним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням із комерційними підприємствами на виконання робіт із будівництва казарм поліпшеного планування для військових ЗСУ. Подібні дії призводять до незаконного заволодіння бюджетними коштами.
Наразі Господарські суди розглядають 2 справи за позовами військової прокуратури Центрального регіону України та 2 — за позовами військової прокуратури Чернігівського гарнізону, пред’явлені до комерційних підприємств в інтересах держави в особі Міноборони України та Північного ТКЕУ.
Предметом позовів є стягнення невикористаних коштів із попередньої оплати та штрафних санкцій за договорами будівництва казарм у м.Новоград-Волинський Житомирської області та м.Конотоп Сумської області на загальну суму 14,5 млн. грн.
Так, на виконання умов даних договорів Північним територіальним КЕУ генпідрядникам у якості попередньої оплати перераховано бюджетні кошти на загальну суму 23,2 млн. грн. У той же час окремі генпідрядники за 4 укладеними договорами з будівництва казарм роботи не розпочали та бюджетні кошти використали на власний розсуд, чим завдали збитків державі на суму 15,8 млн. грн.
Крім того, військовою прокуратурою Вінницького гарнізону Центрального регіону України з’ясовано, що посадові особи Південного територіального КЕУ оголосили переможцем торгів генпідрядника, цінова пропозиція якого на 2,7 млн. грн. перевищувала ціни, що були запропоновані іншими учасниками процедури.
За вказаним фактом військовою прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 та ст.364 КК України. Досудове розслідування триває.
ЗАТРИМАНО ДВОХ КОНТРАКТНИКІВ ЗСУ ПІД ЧАС СПРОБИ ПРОДАТИ ПОНАД 4 КГ ВИБУХІВКИ
15.11.2018 р. за процесуального керівництва військової прокуратури Житомирського гарнізону Центрального регіону України під час збуту вибухових речовин у ході контролю за вчиненням злочину викрито двох військовослужбовців за контрактом з військової частини десантно-штурмових військ. Солдата та старшого солдата затримано у рамках кримінального провадження за фактом носіння, зберігання та збуту вибухової речовини.
Затримання проводилося разом зі співробітниками слідчого відділу Житомирського районного відділення поліції Житомирського ВП та слідчими слідчого управління Головного управління Національної поліції в Житомирській області за оперативного супроводу співробітників сектору кримінальної поліції Житомирського районного відділу поліції Житомирського ВП ГУ НП в Житомирській області, а також співробітниками відділу захисту національної державності Управління Служби безпеки України в Житомирській області.
Установлено, що 21.08.2018 р., близько 19:20, у ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а саме: контрольної закупки, вказані військовослужбовці здійснили збут запалювальної трубки ЗТП-300 та пластичної вибухової речовини загальною масою 1358,2 г, за грошові кошти у сумі 11 тисяч гривень.
15.11.2018 р., після повторного продажу вибухової речовини під контролем правоохоронних органів, а саме: пластичної вибухової речовини загальною масою 2600 г, та 2 тротилових шашок вагою по 200 г за грошові кошти у сумі 33 тисячі гривень, обох зловмисників затримано в порядку ст.208 КПК України.
Вибухові речовини та грошові кошти вилучено. На даний час обом затриманим планується повідомлення про підозру, подача до суду клопотання про обрання запобіжного заходу та арешт майна.
Наразі тривають обшуки за місцем проживання реалізаторів вибухових речовин.
Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

ВІД ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ЗАГИНУЛА 48-РІЧНА ЖІНКА
Ще не зима, проте люди вже страждають від низької температури. Так, 12 листопада внаслідок загального переохолодження тіла загинула 48-річна жінка, 1970 року народження, без постійного місця проживання, яка мешкала в с.Волиця.
14 листопада до Станишівської районної лікарні потрапив із загальним переохолодженням тіла чоловік, 1958 року народження, житель с.Березівка. Жертва переохолодження знаходиться під наглядом лікарів.
Найчастіше від холоду потерпають люди, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння або ж безхатченки. Тому нагадуємо, що з настанням холодів слід бути обережними, тепло вдягатися. Також при тривалому перебуванні на вулиці для уникнення переохолодження не варто вживати алкогольні напої.
ruporzt.com.ua

ПРОВОДЯТЬСЯ ЗАХОДИ ЩОДО БОРОТЬБИ З НЕЗАКОННИМ ПЕРЕВЕЗЕННЯМ ЛІСОПРОДУКЦІЇ
Відповідно до затвердженого графіку спільного несення служби на стаціонарних постах під час проведення профілактичних заходів державного контролю за станом охорони лісів та зелених насаджень від незаконних порубок, спільними робочими групами з числа працівників Державної екологічної інспекції Поліського округу та Управління патрульної поліції в Житомирській області Департаменту патрульної поліції виявлено факт незаконного перевезення лісопродукції.
Так, на стаціонарному посту «Звягель» зупинено автомобіль марки «RENAULT», який перевозив лісопродукцію породи вільха довжиною 2,6 м. Із документів, які надано перевізником, встановлено, що лісопродукція була закуплена в одного з лісогосподарських підприємств Житомирської області, проте довжина закупленої деревини становить 1,6 м. Даний автомобіль затримано та доставлено на штрафмайданчик працівниками Новоград-Волинського ВП.
Спільні заходи державного контролю за станом охорони лісів Державної екологічної інспекції Поліського округу та Управління патрульної поліції в Житомирській області і надалі проводитимуться на території області.
04141.com.ua

ЗА НЕВИПЛАТУ ВЧИТЕЛЯМ ЗАРПЛАТИ ПРОКУРАТУРА РОЗПОЧАЛА КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ
Керівництво прокуратури Житомирської області, з метою ефективного захисту прав громадян, продовжує здійснювати виїзні прийоми громадян за місцем їх проживання.
14 листопада перший заступник прокурора області Олег Василів здійснив виїзд до м.Баранівка, що підпадає під юрисдикцію Новоград-Волинської місцевої прокуратури, де провів особистий прийом громадян жителів міста і району.
На особистий прийом до першого заступника керівника обласного відомства звернулося понад 15 осіб. Одна з актуальних проблем, порушена на особистому прийомі громадян, — невиплата зарплати вчителям декількох місцевих шкіл. Зокрема, група вчителів Баранівської об’єднаної територіальної громади, серед яких — працівники Баранівської місцевої гімназії та інших загальноосвітніх навчальних закладів — поскаржилася на те, що їм протягом жовтня-листопада не виплатили заробітну плату, заборгувавши значну суму коштів.
Відтак Новоград-Волинською місцевою прокуратурою відомості про невиплату зарплати внесено до Єдиного реєстру досудового розслідування та розпочато кримінальне провадження, передбачене ч.1 ст.175 (Невиплата заробітної плати) КК України.
Також до першого заступника прокурора області звернулася місцева жителька, яка поскаржилася на те, що її колишній чоловік злісно ухиляється від сплати встановлених рішенням суду аліментів на утримання неповнолітніх дітей — доньки та сина. Унаслідок несплати протягом двох років накопичився борг на загальну суму 45 тис. грн.
За результатом особистого прийому першим заступником цієї заявниці також розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.164 (Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей) КК України.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОЛІЦІЯ РОЗШУКАЛА ТА ПОВЕРНУЛА ДОДОМУ ДВОХ ЮНИХ МАНДРІВНИКІВ
14 листопада пішли з місця проживання та не повернулися двоє братів, віком 11 та 13 років, жителі Житомирського району. Хлопчиків розшукали увечері 15 листопада на автозаправці неподалік смт.Черняхів.
Брати Родіон та Дмитро проживають у с.Кодня та навчаються у місцевому загальноосвітньому закладі. 14 листопада, за повідомленням їх матері, хлопці пішли до школи і додому не повернулися.
— Хлопчики виховуються у благополучній родині та живуть у належних умовах. Вони навчаються у місцевій школі і, за зібраними свідченнями, не мали конфліктів ні з дорослими, ні з однолітками, — розповіла начальник підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук. — Однак вони схильні до «мандрів» і робили це вже неодноразово, відправляючись у подорожі навколишніми селами і, навіть, до сусідніх районів області.
У ході організованих першочергових заходів поліцейські опитали місцевих жителів і з’ясували, що дітей бачили у Житомирі. Листівки з інформацією про розшук школярів правоохоронці розмістили у людних громадських місцях обласного центру, також відповідні повідомлення розповсюдили у ЗМІ та соціальних мережах.
— До нас стали надходити повідомлення від небайдужих громадян про те, що вони, нібито, бачили схожих дітей. Усі вони були перевірені, щоправда, виявлялися хибними, — продовжує Наталія Гончарук. — Водночас працівники поліції переглядали записи з камер відеоспостереження та продовжували пошуки у розважальних та торговельних центрах, на автошляхах, вокзалах. Відпрацьовували інші місця, де могли б з’явитися наші мандрівники.
15 листопада, близько 21:00, поліцейські Черняхівського відділу помітили схожих за описом хлопців на автозаправній станції неподалік райцентру.
Під час перевірки підтвердилося, що виявлені — дійсно розшукувані Родіон та Дмитро. Хлопців доставили до відділку поліції, зігріли та нагодували. Вони розповіли, що хотіли подорожувати далі та намагалися зупинити попутний транспорт. А минулу ніч провели під Житомиром, заночувавши у копиці сіна.
Хлопчиків доправили до обласного центру, де й передали батьками.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЗАГИНУВ ПІД КОЛЕСАМИ ПАСАЖИРСЬКОГО ПОТЯГА
Трагедія сталася 17 листопада поруч із залізничним переїздом у місті Новограді-Волинському. На місце події виїхала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції.
Відомо, що о 04 годині 10 хвилин пасажирський потяг, що їхав у бік Шепетівки, смертельно травмував чоловіка, який раптово вистрибнув на колії під час руху локомотива. Унаслідок завданих травм він загинув на місці події.
Жертвою трагедії став 32-річний мешканець Новограда-Волинського. На даний час з’ясовуються всі обставини події.
НА ПОСТУ «ЗВЯГЕЛЬ» ПАТРУЛЬНІ ЗУПИНИЛИ ВАНТАЖНИЙ АВТОМОБІЛЬ ІЗ ДУБОМ
20 листопада, близько 19-ї години, під час несення служби на посту «Звягель» патрульні зупинили вантажний автомобіль «DAF» із напівпричепом.
У ході поверхневого огляду транспортного засобу інспектори виявили, що у причепі знаходиться деревина дуба. У зв’язку з тим, що відомості про вантаж відрізнялися від зазначених у товарно-транспортній накладній, патрульні викликали слідчо-оперативну групу Новоград-Волинського відділу поліції. Проводиться перевірка.
У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ГОРІВ БУДИНОК
Необачність та необережність громадян, порушення правил пожежної безпеки при використанні пічного опалення, газових та електроприладів і надалі залишаються домінуючими причинами виникнення пожеж. Упродовж доби вогнеборці області тричі виїжджали на гасіння таких пожеж.
Так, у с.Сусли Новоград-Волинського району сталося займання в дерев’яному житловому будинку. Як повідомили в райдержадміністрації, пожежа виникла через залишений без нагляду електричний обігрівач.
Через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення залишилися без даху над головою мешканці будинку, що в с.Корнин Попільнянського району.
Ще одна пожежа сталася в с.Слобідка Малинського району. Палала господарська споруда. Вогонь спопелив будівлю та склад дров, що знаходився поруч. Наразі причина займання встановлюється фахівцями.
ЗІШТОВХНУЛИСЬ ЛЕГКОВИК ТА ВАНТАЖІВКА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 19 листопада, близько 21:00, на 229-му км автодороги «Київ-Чоп», поблизу с.Кущове.
Попередньо, водій автомобіля «Daewoo Matiz», 23-річний житель Новограда-Волинського, під час виконання маневру не увімкнув сигнал повороту, внаслідок чого допустив зіткнення свого автомобіля із вантажівкою «DAF», що рухалась позаду у попутному напрямку.
У результаті ДТП травми отримала пасажирка легковика, 27-річна звягельчанка. Її було доставлено до Новоград-Волинського міськрайТМО.
Триває з’ясування причин та обставин події.
За матеріалами 04141.com.ua