Житомирщина делегує у президенти Олександра Шевченка

Житомирщина делегує у президенти Олександра Шевченка

НАРДЕП ПЕРЕМІГ НА ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ПРАЙМЕРІЗ УКРОПУ В ОБЛАСТІ
Сімнадцятого листопада в Житомирі відбулися президентські праймеріз «Українського об’єднання патріотів — УКРОП». Такі внутрішньопартійні вибори політична сила проводить першою в Україні. Їхня мета — визначити кандидата у президенти, якого справді підтримують люди, й чия програма близька їм. Беззаперечним фаворитом праймеріз УКРОПу є народний депутат, автор ідеї та засновник курорту Буковель Олександр Шевченко, який пропонує програму «Країна гідності і правди». Житомирщина стала 21-ю областю, яка підтримала його кандидатуру на посаду глави держави від УКРОПу.

Праймеріз — новий рівень відповідальності в політиці.
Фінальна частина внутрішньопартійних виборів «Українського об’єднання патріотів» стартувала наприкінці вересня у Луцьку. Учасники праймеріз — волонтерка Оксана Тунік-Фриз, народний депутат Олександр Шевченко та керівниця прес-центру інформаційної агенції УНІАН Ірина Головатенко — презентували свої програми представникам майже всіх регіонів України. У кожному з них шляхом голосування партійці обирали фаворита. Офіційні підсумки праймеріз підіб’ють на початку грудня в Києві, під час великого з’їзду партії. Тоді ж УКРОП висуне свого кандидата у президенти.
Принцип змагальності — головний у внутрішньопартійних виборах. Завдяки їм політична сила обирає найдостойнішого з-поміж своїх членів. Це допомагає уникнути впливу партійної верхівки чи спонсорів на визначення кандидата. Таку демократичну процедуру у США та країнах Європи практикують уже не один десяток років. В Україні ж політичні сили за традицією відправляють на вибори своїх вождів чи «грошові мішки». До чого докерувалися такі висуванці — бачимо самі. Розграбована країна, розвалені підприємства, люди, доведені до межі виживання… Інакше й бути не може, бо, потрапивши у владу, такі кандидати дбають лише про власне збагачення. Натомість праймеріз дають змогу обрати чесного й відповідального претендента.
Послухати учасників попередніх виборів УКРОПу в залі Житомирської обласної філармонії зібралося понад півтисячі членів і прихильників партії. Найемоційнішою миттю зустрічі стала поява на сцені волонтерів, матерів і дружин загиблих бійців, які завдяки Олександру Шевченку побували на оздоровленні в Буковелі.
«Ваше прізвище, ваше добре серце дають нам надію на краще життя. І ви не маєте права відібрати цю надію у наших дітей, у мам загиблих воїнів. Я не голосувала за жодного президента, але цього разу віддам свій голос вам», — сказала волонтерка Тетяна Приймак. До речі, на курорті постійно діють соціальні програми не лише для колишніх бійців, а й для дітей-інвалідів та пенсіонерів.
«Ми не можемо миритися з тим, що влада не здатна зупинити війну».
Зустріч з учасниками праймеріз у Житомирі розпочалася з хвилини мовчання за загиблими. У неоголошеній російсько-українській війні полягло понад 300 мешканців Житомирщини. Це — одні з найбільших втрат у розрізі областей.
«Настав час сказати Верховному головнокомандувачу і цій виконавчій владі, що вона не здатна зупинити війну. Свого часу Вінстон Черчилль (прем’єр-міністр Великої Британії у роки Другої світової війни. — ред.), вигравши війну у 1945 році, врятувавши свою армію під Дюнкерком, програв парламентські вибори. А наша влада на чолі з Порошенком, маючи стільки загиблих, торгуючи на крові, думає виграти вибори. Ми не можемо з цим погодитися», — заявив голова УКРОПу, народний депутат Тарас Батенко.
А ще, зауважують представники УКРОПу, влада по-варварськи розкрадає природні ресурси (наприклад, ільменіт із Житомирської області поставляють навіть до окупованого Криму, щебінь, граніт, бурштин видобувають безконтрольно), освітянська та медична реформи фактично провалені, адже люди не розуміють їхньої суті й мети.
«Це ще один вид невдалого експерименту над людьми. Ліквідація ФАПів, скорочення лікарень за відсутності доріг, телемедицина без Інтернету в регіонах — ми, платники податків, такі реформи не замовляли. Це підвид геноциду українського народу», — підкреслив Олександр Шевченко.
Натомість ініціативи, які слід було б втілювати першочергово, влада гальмує. Однією з таких є законопроект Олександра Шевченка про заборону пропаганди, так званого, «руского міра». Та УКРОПу «з боєм» вдалося добитися його включення до порядку денного парламенту. Загалом на рахунку нардепа Шевченка — понад 80 проектів законів. А ще він входить до чільної десятки потенційних кандидатів на посаду президента. Це неабияк дратує владу, яка вбачає в ньому небезпечного конкурента на виборах. Тому й посилає йому «привіти» то у вигляді обшуків на курорті Буковель, то зриваючи зустрічі з громадянами в рамках праймеріз.
Та Шевченко наголошує, що тиску не боїться, адже має благородну мету — підняти Україну з колін.
Ніна ГРИГОР’ЄВА