Відбулося засідання комісії з питань топоніміки та охорони культурної спадщини

Відбулося засідання комісії з питань топоніміки та охорони культурної спадщини

15 листопада у конференц-залі міської ради під головуванням заступника міського голови Оксани Гвозденко відбулося засідання комісії з питань топоніміки та охорони культурної спадщини, яка, згідно з Положенням про комісію, діє як дорадчий орган при виконавчому комітеті міської ради, а її рішення носять рекомендаційний характер.
Враховуючи звернення Новоград-Волинського осередку Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім. Романа Шухевича (Тараса Чупринки) та Новоград-Волинської міської організації «Всеукраїнський союз ветеранів АТО», на розгляд комісії було внесено питання щодо встановлення пам’ятної дошки на честь Північної похідної групи ОУН, яка діяла на території Житомирської області, та її керівнику Миколі Климишину, в’язню Освєнціму, побратиму Степана Бандери, доктору наук з літературознавства.
Зокрема, голова Новоград-Волинського осередку Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім.Романа Шухевича (Тараса Чупринки) Віктор Бусленко зазначив, що рішенням Житомирської обласної ради 2019 рік у Житомирській області оголошено роком Степана Бандери, а також наголосив, що Микола Климишин, будучи соратником Степана Бандери, у вересні 1941 року був посланий у Житомир на розслідування вбивства Омеляна Сеника та Миколи Сціборського і проїздив через місто Новоград-Волинський. Тож, встановлення такої дошки, в першу чергу, має на меті пропагування національно-патріотичного виховання підростаючого покоління.
Думки з даного приводу розділилися, тож у підсумку було вирішено провести ще одне засідання комісії, на якому розглянути доопрацьовані матеріали з представленням повної біографічної довідки Миколи Климишина та із зазначенням пропозицій щодо ескізу дошки, визначення будівлі для її розміщення, джерел фінансування для її виготовлення тощо.
Також вищезазначеними громадськими організаціями було запропоновано перейменувати одну із вулиць міста на честь Миколи Климишина. Однак, як повідомив начальник управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради Дмитро Гудзь, наразі такої можливості немає, оскільки, згідно із Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», який був прийнятий Верховною Радою України 9 квітня 2015 року, назви вулиць міста, які підлягали зміні, — перейменовано, а нових вулиць за цей час не утворено.
Ще одним питанням, яке було внесено на розгляд комісії, стало звернення Олександра Іванова — сина Заслуженого працівника культури України, одного із засновників та першого художнього керівника ансамблю пісні і танцю «Полісся», організатора та керівника оркестру українських народних інструментів при міському Палаці культури ім.Лесі Українки Семена Давидовича Іванова. Зокрема, у зверненні йшлося про можливість встановлення пам’ятної дошки на будинку, в якому проживав С.Д.Іванов.
У результаті обговорення, комісією було внесено пропозицію щодо створення та розміщення у міському Палаці культури ім.Лесі Українки портретної галереї видатних творчих людей міста.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради