Департамент праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради інформує пільговиків міста про нормативи на централізоване опалення

Із 1 жовтня 2014 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються в межах соціальних нормативів, встановлених Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (далі — Постанова).
Виходячи з цього, Постановою затверджено єдині для всієї України соціальні норми житла та соціальні нормативи користування комунальними послугами, в межах яких надаються пільги. Зокрема, Постановою встановлено соціальну норму житла для громадян, які, відповідно до законодавства, мають пільги з централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання), незалежно від джерела та виду енергії, — 21,0 кв. метрів опалюваної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.
Також Постановою встановлено (з 01.05.2017 р.) соціальні нормативи у разі використання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) абонентами, житлові будинки яких обладнані будинковими та/або квартирними приладами обліку, в розмірі 0,0431 Гкал на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць у опалювальний період з урахуванням регіональних коригуючих коефіцієнтів. Коригуючий коефіцієнт для Житомирської області для 1-4 поверхових будівель становить 0,638 та для будівель на 5 і більше поверхів — 0,43.
У разі відсутності у квартирі та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії, плата за надані послуги з централізованого опалення справляється, згідно зі встановленими нормативами (нормами) споживання з розрахунку за 1 кв. метр (куб. метр) опалюваної площі квартири та з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості днів надання цієї послуги в місяці, який є розрахунковим.
При цьому опалювана площа квартири — це загальна площа квартири без урахування площі лоджій, балконів, терас.
Пільги на оплату послуг із централізованого опалення надаються за показаннями будинкових засобів обліку теплової енергії (у разі їх встановлення) пропорційно опалюваній площі (об’єму) квартири в межах соціальних нормативів, встановлених Постановою (опалюваної площі для осіб, які отримують пільги, та теплової енергії з урахуванням коригуючого коефіцієнту).
Обсяги послуг, спожиті понад встановлені соціальні нормативи, оплачуються на загальних підставах.
Л.ХРУЩ, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради