Хроніка 48/2018

«ВСІ ПІДРОЗДІЛИ МВС ПЕРЕВЕДЕНІ НА ПОСИЛЕНИЙ ВАРІАНТ НЕСЕННЯ СЛУЖБИ», — АРСЕН АВАКОВ
Про це глава МВС повідомив 26 листопада під час екстреного засідання РНБО України, яка рекомендувала Президентові України і Верховній Раді ввести воєнний стан терміном на 60 діб.
«Я звертаюсь до патріотів України: зосередитись на протидії зовнішньому ворогу і не втягуватися у внутрішнє протистояння», — заявив Арсен Аваков.
Він дав доручення Державній прикордонній службі України, Національній гвардії України, Національній поліції України та Державній службі України із надзвичайних ситуацій перейти на посилений варіант несення служби.
Таке рішення було прийнято на підставі положення про МВС України.
Департамент комунікації МВС України

НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦІЯ РОЗПОЧАЛА 3 КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ ЩОДО БЛОКУВАННЯ АВТОДОРІГ
20-21 листопада на окремих ділянках автодоріг «Київ — Ковель» та «Київ — Чоп» в області був утруднений рух транспортних засобів через протестні акції представників окремих громадських організацій. За вказаними фактами розпочато кримінальні провадження.
На території області обмеження руху транспортних засобів було зафіксовано на 133-му км автодороги «Київ — Чоп», поблизу с.Вересів, та на 124-му км цієї ж траси, поблизу с.Березини Житомирського району, а також — на 144-му км автодороги «Київ — Ковель», поблизу с.Грозино Коростенського району.
На місцях подій працювали посилені наряди патрульної поліції, слідчо-оперативні групи Житомирського відділення та Коростенського відділу поліції, а також інші служби поліції.
Поліцейські роз’яснювали учасникам акцій протиправність їх дій та попереджали про кримінальну відповідальність за вчинення блокування транспортних комунікацій.
Станом на 21 листопада поліцією Житомирщини розпочато 3 кримінальних провадження за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 279 (Блокування транспортних комунікацій) Кримінального кодексу України.
Законодавством за такі дії передбачено покарання у вигляді штрафу, виправних робіт, арешту чи обмеження волі терміном до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У НОВОГРАДІ ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ ПОСТРАЖДАВ 85-РІЧНИЙ ДІДУСЬ
23 листопада, о 06:27, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу у приватному цегляному житловому будинку в м.Новограді-Волинському. Про це рятувальників сповістила сусідка, яка побачила вогонь на даху будівлі, розташованої неподалік.
На місці події бійці ДСНС встановили, що вогнем охоплена веранда та частково дах оселі. Враховуючи площу займання та відсутність поблизу джерела води, керівник гасіння пожежі прийняв рішення залучити на допомогу додаткові сили та засоби. Зусиллями двох відділень вогнеборців о 06:45 пожежу локалізовано та о 08:53 — ліквідовано. Вогнем знищено веранду, 30 кв.м покрівлі, 30 кв.м перекриття та речі домашнього вжитку.
Під час спроб самостійного гасіння пожежі отримав отруєння продуктами горіння 85-річний власник житла. Його було госпіталізовано до місцевої лікарні.
До ліквідації загоряння залучалося 11 чоловік особового складу та 2 одиниці спецтехніки.
Наразі остаточні обставини подї встановлюються фахівцями.
ВРЯТУВАТИ МАЙНО ДОПОМОГЛИ СУСІДИ
25 листопада, о 03:15, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку в с.Середи Ємільчинського району. Про це рятувальників сповістили селяни, які прокинулись серед ночі від гучного тріскотіння шиферу та побачили, що горить сусідське житло.
По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику горів дах оселі. Силами бійців ДСНС о 05:45 пожежу ліквідовано. Внаслідок надзвичайної події вогнем знищено 5 кв.м покрівлі та 20 кв.м пошкоджено.
Загалом упродовж доби вогнеборці ліквідували 10 пожеж на території Житомирщини. В с.Бистриївка Ружинського району бійці ДСНС запобігли знищенню полум’ям ще однієї оселі. Крім того, вогнеборці загасили займання 5 господарчих будівель та автомобіля в різних районах області.
Внаслідок усіх пожеж загиблих та травмованих не виявлено. Причини загорянь встановлюють фахівці.
УДСНС України у Житомирській області

ТРОЄ НОВОГРАД-ВОЛИНЦІВ СТАЛИ ЖЕРТВАМИ ШАХРАЇВ
Упродовж 21 листопада до поліції звернулися 3 жителі Новоград-Волинського району із заявами про втрату значних сум грошей через шахрайство. За кожним фактом розпочато кримінальні провадження. Поліцейські встановлюють особи шахраїв та застерігають жителів області від сумнівних операцій.
32 тисячі гривень втратила 38-річна жителька с.Романівка Новоград-Волинського району, намагаючись отримати кредит через мережу Інтернет. Жінку в телефонній розмові переконали, що для його отримання необхідно переказати на рахунок суму завдатку, який згодом повернеться разом із кредитними коштами. Довірлива заявниця піддалася впливу незнайомого телефонного співрозмовника і виконала всі рекомендовані операції, а у результаті залишилась без грошей.
Житель с.Варварівка погодився оформити на себе кредит у розмірі 13,5 тисяч гривень замість малознайомого чоловіка. Відтак нині заявник змушений сплачувати банківській установі те, чого, за його словами, не отримував.
Угода щодо купівлі через віртуальну мережу самокатів та скейтів обійшлася 33-річному звягельчанину в 12,5 тисяч гривень, які чоловік переказав за товар. Його він так і не дочекався, а телефони продавця виявилися вимкненими. Відтак заявник звернувся до поліції.
НЕТВЕРЕЗИЙ ВОДІЙ ЛЕДЬ НЕ ПОЗБАВИВ ЖИТТЯ СЕБЕ ТА ПАСАЖИРІВ
22 листопада водій «ВАЗівки», не зупинившись на вимогу патрульних, поїхав геть. Втеча від правоохоронців зі значним перевищенням швидкості руху призвела до дорожньо-транспортної пригоди, під час якої авто з’їхало у кювет та перекинулося. На щастя, водій та пасажири залишилися живими. Нині поліцейські встановлюють усі обставини події.
Так, 22 листопада, о 23 годині 30 хвилин, на автодорозі «Бердичів — Погребище — Іллінці» поліцейські побачили авто марки «ВАЗ-21011», водій якого порушив ПДР. Правоохоронці подали йому знак зупинитися, але той лише ще більше прискорився та кинувся тікати. Поліцейські почали його переслідувати.
Погоня була нетривала. За декілька хвилин автомобіль виїхав за проїжджу частину, потрапив у кювет та перекинувся. Правоохоронці кинулися на допомогу водієві та пасажирам.
На даний час з’ясовуються всі обставини події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ДО ЗЛІСНИХ НЕПЛАТНИКІВ АЛІМЕНТІВ ВИЇЖДЖАЮТЬ МОБІЛЬНІ ГРУПИ
Органи державної виконавчої служби Житомирщини продовжують наступ на злісних неплатників аліментів, не даючи їм жодного шансу обійти закон та усунутися від утримання власних дітей.
Як повідомляє Головне управління юстиції у Житомирській області, днями мобільна група у складі працівників Новоград-Волинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області провела черговий рейд за адресами помешкань таких горе-батьків у селах Броницька Гута, Кленова, Дубники.
До списків державних виконавців потрапили батьки, які позбавлені батьківських прав, ведуть аморальний спосіб життя і взагалі не сплачують аліменти своїм дітям. Тож, сукупна заборгованість сягнула понад 177 тисяч грн.
04141.com.ua

ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА ПІДОЗРЮВАНИХ У РОЗБОЇ ЩОДО ТАКСИСТА
У ході досудового розслідування розбійного нападу на водія таксі у Коростенському районі слідчі поліції встановили причетність підозрюваних до крадіжки з магазину, грабежу та незаконного заволодіння автомобілем у Хорошівському районі Житомирщини.
Нагадаємо, 11 листопада, уночі, в Коростенському районі двоє молодиків вчинили розбійний напад на водія таксі, завдавши йому тілесних ушкоджень та відібравши його автомобіль. Уже за декілька годин поліцейські встановили особи підозрюваних та затримали їх. Кримінальне провадження було розпочато за ознаками правопорушень, передбачених ч.2 ст.187 (Розбій) та ч.3 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України.
У процесі перевірки підозрюваних слідчі поліції викрили причетність обох до кількох злочинів, учинених за тиждень до описаних подій. За одну ніч, із 6 на 7 листопада, молодики набідокурили у сусідньому Хорошівському районі.
— За зібраними нами відомостями і речовими доказами, 18-ти та 22-річний жителі с.Грозиного обгрунтовано підозрюються у крадіжці з торговельного закладу у райцентрі, пограбуванні місцевого жителя і незаконному заволодінні транспортним засобом. Обидва свою вину визнали. Угнаний ними автомобіль «Volkswagen Caddy» розшуканий і вилучений на Коростенщині, — повідомив начальник Хорошівського ВП ГУНП Руслан Прищепа.
Відтак, близько півночі 6 листопада обидва молодики, пошкодивши грати на терасі та дверні замки у магазині, винесли звідти виручку і продукти харчування на суму близько
2 тисяч гривень. Уже за годину після того під час чаркування просто неба із місцевим жителем вони відібрали у нового знайомця мобільник. А, добираючись на Коростенщину, угнали припаркований на одній із вулиць «Volkswagen». На удачу підозрюваних, ключі від автівки знаходились просто у замку запалювання.
За всіма фактами триває розслідування розпочатих кримінальних проваджень — за ч.3 ст.185 (Крадіжка), ч.2 ст.186 (Грабіж) та ч.2 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) ККУ.
Старший із молодиків знаходиться під вартою, молодшому ж судом обрано міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. За сукупністю вчинених молодиками злочинів обом може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області